Patika Egészségpénztár
Hír
Egészségügyi Hírkomment: Érdemes tájékozódni vásárlás előtt! (2016.12.01)

Ebben a hónapban dr. Béres Józsefet, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnökét kértük meg, hogy fejtse ki véleményét Az egészségünkkel kapcsolatban sem vagyunk elég tudatosak című írásunk kapcsán arról, hogy az idézett kutatás eredményei alapján milyen lépéseket lát szükségesnek annak érdekében, hogy minél többen minőségi, megbízható és hatásos vitaminokat, étrendkiegészítőket vásároljanak.

Érdemes tájékozódni vásárlás előtt!
„A kutatás eredményei azt mutatják, hogy erősítenünk kell a fogyasztókban a felelős, hiteles gyártók és a minőségi termékek iránti igényt. Nem mindegy, hogy egy gyorsan felfutó, majd eltűnő, kérészéletű cég termékét vásárolják, akitől nem lesz számon kérhető a minőség és a biztonságosság, vagy egy olyan cégtől, mint a Béres, amelyik évtizedek óta a piacon van a megbízható, hatásos és biztonságos termékeivel ” – mondta el dr. Béres József.

A gyógyszerek mellett az egészségmegőrzésben meghatározó szerepet játszó étrend-kiegészítők felügyelete is az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) alá tartozik, azonban a két kategória a forgalomba hozatalhoz szükséges eljárás tekintetében jelentős eltérést mutat. Az étrend-kiegészítők forgalomba hozatala – a gyógyszereknél alkalmazott engedélyezéstől eltérően – egyszerű notifikációval történik, ami nagyon leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a forgalmazó kitölt egy adatlapot, és ezt követően piacra dobhatja a termékét. Az OGYÉI részéről ezután sem követi rendszeres hatósági ellenőrzés a termékeket, ez ugyanis már a piacfelügyeleti hatóságok feladata lenne, akik leginkább csak akkor foglalkoznak ezekkel a termékekkel, amikor valamilyen gazdasági, fogyasztóvédelmi vagy élelmiszerbiztonsági vétség gyanúja merül fel. A piacra kerülés tehát meglehetősen egyszerű, így a nem kellően körültekintő fogyasztó könnyen olyan termékeket szedhet, amelynek sokszor sem az eredetét, sem az útvonalát, sem pedig a minőségét nem ismerik és ellenőrzik.

A fenti okoknak is köszönhető, hogy napjainkban szinte elárasztották a hazai piacot a legkülönfélébb étrend-kiegészítő termékek. A 2004-es Európai Uniós csatlakozást követő években exponenciálisan nőtt ezeknek a termékeknek a száma, és többek között a patikus felelőssége is, hogy a vásárlókat segítse az eligazodásban – hangsúlyozta dr. Béres József. Az OGYÉI honlapján könnyen visszakereshető, hogy van-e, felmerült-e valamilyen probléma egy adott étrend-kiegészítővel, és ennek nem csak a gyógyszerész, de bárki utánanézhet a mindenki számára elérhető adatbázisban.

Az előző hónapban megjelent Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja

 

<< VISSZA