Patika Egészségpénztár
Hír
Egészségpénztári kisokos: 5 fontos tudnivaló az adó-visszatérítéssel kapcsolatban (2017.02.01)

Az év eleje minden évben az adóbevallás elkészítésének időszaka. A bevallást készítheti a munkáltató, a NAV vagy az adózó. Összegyűjtöttük a határidőket, a tudnivalókat, valamint az idei évre vonatkozó újdonságokat.

 • A 2016. adóévre vonatkozó bevallási kötelezettség teljesítésének határidői (forrás: NAV-honlap):

  2017. február 27. – A 16SZJA jelű bevallás beküldésének határideje egyéni vállalkozók, általános forgalmi adó fizetésére kötelezett őstermelők és magánszemélyek, valamint az eva és kata hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozók számára;
  2017. március 15. – Az adóbevallási tervezet postai kézbesítésnek igénylési határideje.
  2017. május 22. – A magánszemélyek és általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett őstermelők adóbevallásának beküldési határideje.

 • Az SZJA-bevallásában nemcsak a visszatérítésről, hanem az SZJA-kötelezettséggel járó egészségpénztári költésekről – az adomány fedezeti alapon jóváírt összegének 78%-a, az önkéntes pénztári törvény alapján életmód-javító és jogtalan szolgáltatások – is nyilatkoznia kell! Akinek az adóigazolásban a 6., 7., 8. sorban szerepel bármekkora összeg, a 2016-ra vonatkozó SZJA-bevallás megfelelő sorában ezt fel kell tüntetnie és figyelembe kell vennie a kiszámítandó adóban.
   
 • Ha az Ön bevallását a NAV készíti, és van ügyfélkapuja, március 15-e után kapja meg a tervezetet. Ha mindent rendben talált, nincs teendője. Ha javítani szeretne, május 22-ig tudja megtenni. Akinek nincs ügyfélkapuja, írásban kérheti az adóhatóságot a bevallás elkészítésére március 15-ig. Javításra ebben az esetben is május 22-ig van lehetőség. Ellenőrizzük, hogy az adókedvezményeket – családi adókedvezmény, megtakarítások után járó szja-visszatérítés, stb. –, valamint az egyéb jövedelmeket, pénzmozgásokat – adóköteles egészségpénztári költés, ingatlaneladás, stb. – figyelembe vette-e az adóhatóság az adó megállapításakor! Ha a javunkra tévedtek, is érdemes javítani, ha ugyanis később kiderül, számon kérheti a hivatal.
   
 • Egyszerűbbé vált idén az adótartozás rendezéséthez kapcsolódó adminisztráció. Korábban, ha valakinek elmaradása volt, de megfizette, a különböző jogcímeken járó szja-jóváírást csak külön kérelemre utalta a NAV. Idéntől nincs szükség külön kérelemre, az adóhatóság az adótartozás, vagy az adóbevallás szerinti adó megfizetését követő 30 napon belül átutalja a rendelkezett összeget a bevallásban megadott számlára, szerződésre.
   
 • Az szja-kedvezmény visszaigénylése esetén a bevallás 137. sorába fel kell tüntetni annak a pénztárnak az adószámát, ahová az összeget utalja a NAV.
  A Patikapénztár adószáma: 18238949-1- 41
  Az Új Pillér adószáma: 18189072-1-41

<< VISSZA