Patika Egészségpénztár
Hír
Hamarosan jön az e-beutaló és az e-recept (2017.03.20)
Az uniós forrásból, 7,2 milliárd forintos beruházással létrehozott Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) tesztidőszaka a tervek szerint augusztus 15-ig tart, majd szeptember elsején kezdődik a közfinanszírozott egészségügyi intézmények szabad csatlakozása, november elsejétől pedig számukra kötelező lesz a kapcsolódás. A magánszolgáltatók számára a tervek szerint 2018-ra jelölik ki a kötelező csatlakozási időszak lezárását.

Szabó Bálint a portál fenntartási és üzemeltetési főosztályvezetője a tesztüzem indulását bejelentő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a rendszer használata nem jelent számottevő adminisztrációs többletterhet az orvosoknak és a gyógyszerészeknek.

Az e-egészségügyi sztráda összekapcsolja egymással a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentőszolgálatot, az ágazatirányítást és a lakosságot, vagyis az ellátás minden szereplőjét. A kezelőorvosok, a gyógyszerészek láthatják az adott beteg korábbi leleteit (akár a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, röntgeneket), vizsgálatait, betegségeit, illetve a profilját (allergiára vonatkozó információkat, vércsoportot, gyógyszerérzékenységét, krónikus betegségeit). De csak akkor, ha ezt a beteg engedélyezi és csak azokat, amelyekre szakmájuk szerint jogosultak.

A MedicalOnline tájékoztatója szerint a kórházi, háziorvosi és patikai rendszereket már 2016-ban bekötötték az EESZT-be, ahogyan csatlakoztatták hozzá az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK, jelenleg már ÁEEK Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság), valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) törzsadatbázisait is. A próbaüzem alatt egyelőre csak azok az adatok kerülnek be a rendszerbe, amelyek a próbaüzemben részt vevő intézményekben – a pilotprojektben 11 kórház, 22 háziorvosi rendelő és 36 patika teszteli az e-recept és az e-beutaló modulokat – keletkeznek, de később az ellátó intézményeknek öt évre visszamenőleg fel kell majd tölteniük az adatokat.

A felhőalapú elektronikus rendszer fejlesztését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálta.

 

<< VISSZA