Patika Egészségpénztár
Hír
Javaslat: változhat a munkáltatói tagdíj-kiegészítés feltétele (2017.03.20)

Egy most elkészült tanulmány a meglévő adózási feltételek mellett egy új adózási lehetőség bevezetését javasolja, amelyben a munkáltató, a munkavállaló és az állam közösen vállal felelősséget az öngondoskodás erősítéséért.

A Piac & Profit konferenciáján ismertették a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatását, amely szerint a béren kívüli juttatások adózási rendszerének idei átalakítása érzékenyen érintheti az egészség- és önsegélyező pénztárakat, mivel itt magas a munkáltatói befizetések aránya. A gazdaságkutató az eredmények alapján javaslatot fogalmazott meg az ágazati szereplők – a munkáltatók, a munkavállalók és az állam – számára a legjobb megoldásra, amely révén biztosítható a munkáltatói hozzájárulással kapcsolatos motiváció fennmaradása, a munkavállalói tudatosság erősödése az öngondoskodás területén, valamint a költségvetési bevételek optimalizálása.

A javaslat szerint 100 forint munkáltatói befizetés után a jelenleg 43,66 forintos adóteherből az állam 15 forintot adójóváírásként visszaadna a munkavállaló pénztári számlájára, amennyiben a munkavállaló is megtakarít, azaz vállalja 50 forint pénztári tagdíj befizetését a 100 forint munkáltatói hozzájárulás mellé. Az adójóváírás a munkavállaló meglévő adóalapjától függetlenül járna, de éves felső határa a minimálbérhez lenne kötve.

A Patika-csoport számításai szerint így az önkéntes pénztári tagdíj-kiegészítés nem lenne adóhátrányban a kedvezményes adózással nyújtható juttatásokkal szemben, hiszen a tagdíj-kiegészítésre járó állami adótámogatásnak köszönhetően ugyanakkora munkáltatói bruttó keretösszegből a munkavállaló többet tud az egészségére költeni.

Az MNB alelnöke jelezte: az MNB elvi síkon támogatni tudja a kötetben felvetett megoldást, különös tekintettel a munkáltatói és munkavállalói szerepvállalás együttes megjelenésére. Az NGM Államtitkára, Dr. Hornung Ágnes oldaláról is kedvező fogadtatásban részesült a szakértői felvetés – hangsúlyozta dr. Kravalik Gábor az ÖPOSZ elnöke a BKIK székházában tartott Munkaerő 2017 konferencián.

Jelenleg a munkáltató 43,66%-os adó mellett korlátlan összeggel gyarapíthatja munkavállalója egészségpénztári megtakarítását munkáltatói tagdíj-kiegészítéssel. Ezen kívül adománnyal is hozzájárulhat dolgozója egészségforintjainak bővüléséhez, amely összeget költségként elszámolhatja (ha az összeggel növeli a cég adózás előtti eredményét is a TAO tv 8 § (1) d) pontja szerint). A jóváírt adomány 82%-a után a munkavállalónak 15% szja-t és 22% EHO-t kell fizetnie, míg az összeg 20%-a (az egyéni tagdíj után járó kedvezménnyel együtt legfeljebb évi 150 000 Ft) adó-visszatérítésként visszaigényelhető.

<< VISSZA