Patika Egészségpénztár
Hír
Nem csak mi mondjuk, hogy megéri az egészségpénztári tagság (2017.09.01)
Jön a trendforduló! Idén az első félévben a tagok által fizetett tagdíj 46%-kal haladta meg a tavalyi első féléves befizetéseket és így a 2017. január – június között beérkező tagdíjbevételek felét már a tagok egyéni befizetései tették ki.

Azt mondják, jó cégérnek nem kell reklám. Ez persze nem teljesen igaz ma, az információkkal kitömött világunkban, de az biztos, a legjobb reklám a pozitív ügyfélélmény. Valami ilyesmi zajlik napjainkban az egészség- és önsegélyező pénztári szektorban, ahol a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások visszaesését lassan teljes mértékben ellensúlyozni fogja az egyéni befizetések növekvő volumene, ahogy mind többen tapasztalják meg az egészségkasszák által kínált hármas biztonság – biztonságos megelőzést és gyógyulást jelentő szolgáltatás, különböző élethelyzetekre vonatkozó biztonságos hosszú távú tervezés és biztonságos hozamot kínáló megtakarítás – előnyeit.

A Magyar Nemzeti Bank önkéntes pénztárakra vonatkozó első féléves adatai egyértelműen mutatják: a munkáltatók jelentősen visszavették a dolgozóiknak fizetett tagdíj-hozzájárulásokat és ez kihat az egészség- és önsegélyező pénztári szektorra. De nemcsak a pénztárakat érinti negatívan a megemelt cafeteria adó, a lakosság sem jár jól azzal, ha az épp csak éledező öngondoskodási hajlandóság visszaesik. Márpedig 2017. I. félévben ez történt: az intézménycsoport taglétszáma csökkent és a 2016 első félévének végi 1 millió 97 ezer pénztártag helyett mára csak 1 millió 39 ezren gondoskodnak önkéntes pénztáron keresztül az egészségükről. A tagdíjbevétel 2017. I-II. negyedévi halmozott értéke is kevesebb, 18,5%-kal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A felügyelet által közzétett adatokból az is látszik, átrendeződnek a befizetések és a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás 43%-os csökkenését az egyéni befizetések növekvő volumene ellensúlyozza, még ha nem is száz százalékban. Idén az első félévben a tagok által fizetett tagdíj 46%-kal haladta meg a tavalyi első féléves befizetéseket és így a 2017. január – június között beérkező tagdíjbevételek felét már a tagok egyéni befizetései tették ki, szemben az előző időszakok értékeivel, ahol a befizetések 60-70%-át a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások jelentették.

A Patika-csoportnál azonban már látszik annak a jele, hogy hamarosan eljön a trendforduló csúcspontja a pénztári szektorban: a verhetetlen költségszintű Új Pillérnél például az első félév tényadatai alapján az egyéni tagdíjbefizetések 17%-kal meghaladták a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás értékét és a pénztár taglétszáma 2017 első hat hónapjában dinamikusan nőtt.

A jegybanki statisztika szerint az egyéni befizetések előtérbe kerülése a szolgáltatások népszerűségi sorát is átrendezi: nő a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások kiegészítésének, helyettesítésének súlya a költésekben, egyre népszerűbbek a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások és dinamikusan bővül a betegséghez, egészségi állapothoz kapcsolódó segélyeket igénybe vevők száma (idén a statisztika ide sorolja a betegség miatti keresőképtelenség esetén a kieső jövedelem teljes vagy részleges pótlását is). A pénztártagok tehát egyre tudatosabbak és az egészségcélú megtakarításukat a mindennapi élethelyzetükhöz mérten töltik és költik, így az egyéni befizetések után járó szja-visszatérítést is maximalizálni tudják.

<< VISSZA