Patika Egészségpénztár
Hír
Önsegélyező-kisokos: mi az a 180 napos egyenleg? (2017.11.01)
A Patika-csoport ügyfélszolgálatához érkező megkeresések alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy az új sláger az önsegélyező portfóliónk. Ennek köszönhetően már nemcsak magas minőségű egészségügyi szolgáltatásokhoz juthat hozzá az egészségpénztári megtakarítása terhére, hanem számtalan élethelyzetben tudunk készpénzes támogatást is nyújtani. A feltételek azonban eltérnek az egészségpénztári szolgáltatások igénybevételének gyakorlatától.

Korábbi hírleveleinkben részletesen szóltunk a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatásának feltételeiről, a CSED és a GYED kiegészítéséről, a beiskolázási támogatásról, a gyerekszületéséhez kapcsolódó egymillió forintos támogatásról.
Az önsegélyező szolgáltatások igénybe vételének feltétele lényegesen eltér az egészségkártyával igénybe vehető szolgáltatásokétól.

  • 180 napos szabály

Kizárólag a pénztártag számláján már legalább 180 napja befizetett összeg terhére teljesíthető az önsegélyező kifizetés. Éppen ezért az online egyenleglekérdezésnél Ön két számot lát: a 180 napos egyenlegét és a költhető egyenlegét. Előbbi összeg terhére tudunk önsegélyező szolgáltatást teljesíteni, míg utóbbi összeg az Ön teljes egészségpénztári egyenlege, amiből szabadon költhet patikakártyájával.

  • Benyújtandó dokumentumok

Az önsegélyező szolgáltatásokat nem lehet patikakártyával igénybe venni. A Patika weboldalán szolgáltatásonként megtalálja az igényléshez szükséges igazolások és dokumentumok listáját, és a szolgáltatás igényléséhez szükséges űrlapot, amelyet kitöltve, aláírva kell eljuttatnia címünkre. Figyelem! Bizonyos szolgáltatások esetén minden hónapban igazolni kell, hogy a jogosultság továbbra is fennáll.

  • 120 napos szabály

Bizonyos szolgáltatások esetében a törvény megszabja, hogy a szolgáltatások iránti igényt a szolgáltatás alapjául szolgáló esemény bekövetkezését, állapot kialakulását, illetve a szolgáltatásra való jogosultságot igazoló dokumentum kézhezvételét követő 120 napon belül kell a pénztárhoz benyújtani. Ebben az esetben a pénztártag visszamenőleg, a jogosultság első napjától megkaphatja egy összegben a támogatást (ezt követően havonta fogjuk kifizetni a megítélt összeget, amíg Ön jogosult rá). A 120 nap azonban jogvesztő hatályú: ha kicsúszik belőle, elesik az egyösszegű kifizetés lehetőségétől és a pénztár csak a benyújtás napjától tudja folyósítani a megítélt támogatást.

Abban az esetben is érdemes benyújtania az igénylést, ha a számláján nincs elegendő 180 napos egyenleg. Az utalás megtörténik, ahogyan az összeg rendelkezésre áll. Ha viszont kicsúszik a határidőből, csak a benyújtás hónapjától tudjuk fizetni a támogatást.

 

<< VISSZA