Patika Egészségpénztár
Hír
Itt a kánikula, irány nyaralni! (2018.08.06.)
Akár egy két-háromnapos miniszabi is jótékonyan hat a szervezetünkre, míg a nonstop munka kifejezetten káros. Ennek ellenére a magyarok kétharmada végigdolgozza a nyarat egy friss kutatás szerint.

Hogyan és hol nyaralunk? Mennyit költünk nyáron szabadságra? Több vagy kevesebb napot töltünk a munkahelytől távol, mint tavaly? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Jófogás online kérdőíve, amit egy nap alatt közel nyolcezren töltöttek ki.

A válaszok szerint sokan gondolhatják, hogy nem éri meg nyáron szabadságra menni, mert amellett, hogy anyagilag megterhelő, a munkafolyamatokból is kiesik az ember, ráadásul nehéz összeegyeztetni a szabadságok időpontjait a munkatársakkal. A kitöltők kétharmada egyáltalán nem megy nyaralni idén, ráadásul 70%-uk már a tavalyi évben sem tette meg ezt.

Fej-fej mellett külföld és belföld
Érdekesség, hogy minimális a különbség a külföldi és belföldi úti célok között. Egy hajszállal többen, a válaszadók 53%-a szavazott hazai nyaralásra, 47%-uk viszont távolabbi helyszínnel tervez. Azok, akik itthon töltekeznek jó, ha egészségpénztári kártyájukat sem hagyják itthon, hiszen számtalan élethelyzetben jól jöhet, például ha baleset vagy váratlan betegség miatt magánellátást keresünk fel, esetleg kiürül a pelenkakészlet, elfogy a naptej vagy gluténmentes élelmiszerre lenne szükségünk. A Patika-csoport országos elfogadói hálózata mindenhol rendelkezésre áll. A webes szolgáltató keresőben (ITT) akár településnévre is lehet keresni.

Hosszú távon a szabadság nélküli, állandó munkavégzés hibás döntés. Nyaralás alatt szervezetünk stresszhormon-szintje csökken, ez pedig általános egészségi állapotunk javulásához vezethet. Ha tehetjük, mindenképpen menjünk el nyaralni, akkor is, ha csak két napra tudunk elszabadulni munkahelyünktől. A kutatás válaszadóinak többsége 2-7 napot nyaral, de negyedük akár két hétre is elutazik, 7%-uk pedig több mint kéthetes nyaralást tervez. Legalább egy kétnapos üdülésre a kitöltők 8%-ának is sikerül időt és pénzt szakítani.

Jó hír, hogy a kitöltők harmada többet nyaral idén, mint tavaly, 42%-uk pedig ugyanannyi napot vesz ki szabadságra nyáron, mint az előző évben. Ha döntenünk kell arról, hogy egyszer utazzunk el hosszabb szabadságra, vagy többször rövidebbre, mindenképpen a több, rövidebb ideig tartó kikapcsolódást válasszuk. A pihenés időtartamánál fontosabb annak rendszeressége, hiszen éppúgy szükség van rá, mint az alvásra.

Mélyen a zsebünkbe nyúlunk…

Az online felmérésre válaszadók negyede fejenként 50 000–100 000 forint közötti költséggel számol, másik negyedük 100 000–300 000 forint között kalkulál, de sokan kihozzák a nyaralást fejenként 30 000–50 000 forintból. A válaszadók harmada többet tervez idén nyaralásra költeni, a legtöbben fejenként 10 000–30 000 forinttal többet kalkulálnak az idei nyári szabadságára.

Főnökök figyelmébe: ha sikerül a dolgozóknak szabadságra menniük és elszabadulniuk a munkából, amikor visszajönnek sokkal kipihentebbek és magabiztosabbak lesznek a munkavégzés során, és könnyedebben, magasabb színvonalon ellátják az amúgy unalmasabb feladatokat is.

 

<< VISSZA