Patika Egészségpénztár
Hír
5 ok, amiért dinamikusan bővül a magánegészségügyi szektor (2018.11.20.)

A közfinanszírozott egészségügy nem tudja felvenni a harcot a mai valós népegészségügyi érdekekkel – mondta Dr. Varga Péter Pál gerincsebész, a Budai Egészségközpont alapító-főigazgatója a Portfolio Private Health Forum 2018 konferencián.

Mivel az állami egészségügyi ellátás nem tudja maradéktalanul kielégíteni a lakosság igényeit, megoldatlan szükséglet keletkezik, amelyet a magánegészségügy szereplői igyekeznek kiszolgálni – mutatott rá Varga Péter Pál előadásában. A szakember öt pontban szedte össze azokat a pici réseket, amelyeket az állami egészségügy nem, vagy csak korlátosan tud betölteni, és amely hiányosságokra épülve tud bővülni a magyarországi magánegészségügyi piac. Az emberek a lábukkal döntenek, hogy hol gyógyulnak – tette hozzá.

1. A beteg és orvos személyes kapcsolata

Az állami ellátásban a beteg és orvos kapcsolata egyre inkább üzletiesedik, silányul. Kevés idő jut a személyes beszélgetésre, a magyarázatokra. A magánellátásban a beteget ügyfélként kezelik, az orvossal való találkozás minőségét az orvos segítőkészsége határozza meg. A cél a találkozók optimalizálása: a páciens egységnyi idő alatt a maximumot vegye ki a rendszerből.

2. A szolgáltatáshoz való rossz hozzáférés

A várólisták hosszúak, mivel a kórházban annyi műtét lesz, amennyit a közellátás finanszíroz. Akkor is, ha van szabad orvos, van szabad műtő. A kiválóságot sem díjazza az állami rendszer, a jó orvosnak sem jut több forrás. A magánellátásban a hozzáférés korlátlan és azonnali, mivel erre komoly társadalmi igény van.

3. Az ellátás környezete

Nem mindegy, hogy milyen körülmények között gyógyulhat a beteg. A komfortérzetre az állami rendszerben nincs odafigyelve. A magánellátás közege célorientált és ügyfélcentrikus.

4. Hálapénz

A tisztátalan finanszírozási viszonyok fertővé változtatják az állami egészségügyet. A magánellátás a bizalomra épül. A beteg fizet, de számlát kap + orvosi dokumentációt.

5. A közfinanszírozásban nincs helye a prevenciónak

A megelőzés az egészségtudatos hozzáállás része. Ha nagyobb hangsúly kerül a prevencióra, egészségesebbé válhat a társadalom, nőhet az egészségben töltött évek száma, csökkenhetnek a táppénzes napok. A szűrővizsgálatok ma egyetlen magánszolgáltató spektrumából sem hiányoznak.

Foto: freepik.com

<< VISSZA