Patika Egészségpénztár
Hír
Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! (2018.11.24.)

A betegellátásban alkalmazott gyógyszerek igazoltan hatékonyak és biztonságosak, de előfordul(hat)nak nemkívánatos hatások a kezelések során. Fontos, hogy pontosan ismerjük az egyes gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó kockázatokat, és jelentsük be a feltételezett mellékhatásokat – hangsúlyozza az OGYÉI.

A lehetséges gyógyszer-mellékhatások skálája széles: a fejfájástól a gyomorfájáson és az influenzaszerű tüneteken át a rossz közérzetig sokféle panasz előfordulhat. Azzal, ha bejelentjük az ilyen feltételezett gyógyszer-mellékhatásokat, segítjük a gyógyszerhatóság munkáját. A gyógyszer-engedélyező hatóságok feladata a forgalomban lévő gyógyszerek biztonságosságának nyomon követése, és szükség esetén a megfelelő óvintézkedések megtétele a jövőbeli negatív következmények kivédése érdekében – írja közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), amely szervezet célja, hogy növelje a lakosság gyógyszer-mellékhatásokkal kapcsolatos tájékozottságát, ösztönözze a feltételezett mellékhatások bejelentését.

A héten zajlott az a figyelemfelhívó kampány, amely célja volt, hogy a gyermekgyógyászati, valamint a terhesség és a szoptatás alatt alkalmazott kezelések kapcsán észlelt feltételezett gyógyszer-mellékhatások bejelentésére hívja fel a figyelmet. A nemzeti gyógyszerhatóságok részben az ilyen bejelentések alapján tudják követni, hogy a forgalomban lévő gyógyszerek kellően biztonságosak-e.

– A szülőknek, a leendő szülőknek – így a várandós vagy gyermekvállalást tervező nőknek –és az egészségügyi szakembereknek is fontos, hogy az érintettek jelentsék a lehetséges gyógyszer-mellékhatásokat, és tudatában legyenek annak, hogy minden egyes bejelentett információ számít – hangsúlyozta Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója.

A terhesség vagy szoptatás alatt alkalmazott gyógyszerek esetenként a babára is hatással lehetnek. Ha valaki a terhesség vagy szoptatás alatt – sőt, akár már a gyermekvállalás tervezésekor – gyógyszeres kezelésre szorul, létfontosságú, hogy a terápia hatásairól és lehetséges mellékhatásairól konzultáljon kezelőorvosával vagy a gyógyszerésszel. Az is lényeges, hogy a szülő figyelmesen végigolvassa a gyermeknek rendelt gyógyszerkészítmények betegtájékoztatóját, és meggyőződjön arról, hogy a gyógyszert a megfelelő adagban adja gyermekének. A kicsik másként reagálhatnak bizonyos gyógyszeres kezelésekre, mint a felnőttek.

Mindannyian tehetünk annak érdekében, hogy tovább növeljük a gyógyszeres kezelések biztonságosságát. A feladatunk mindössze annyi, hogy minden feltételezett gyógyszer-mellékhatást bejelentünk, amit az OGYÉI honlapján elérhető, online mellékhatás-bejelentő rendszeren keresztül könnyen és gyorsan megtehetünk.

<< VISSZA