Patika Egészségpénztár
Hír
Nagy a szülők felelőssége: csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt (2019.05.11.)
Az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni, a cél megértetni a diákokkal, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. Az egész család egészségét szolgáló pénztári megtakarítással is jó példát mutathatunk gyerekeinknek.

A kardiovaszkuláris betegségekből adódó elhalálozás a magyar populációt erőteljesen érinti, minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A rizikófaktorok már diákkorban jelentkeznek: minden harmadik tanuló túlsúlyos, sokan küzdenek magas vérnyomással, magas cukor- és koleszterinszinttel, egyre többen dohányoznak, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor nagyon keveset mozognak – állapították meg a középiskolásoknak indított „Koleszterin Suli” szervezői. A diákok először képzésen vehettek részt, majd verseny keretében adtak számot a tudásukról.

A „Koleszterin Suli” versenysorozat keretében a szomorú statisztikán szeretne változtatni a kardiológus szakma, valamint a Magyar Atheroslerosis Társaság úgy, hogy felhívják a diákok körében a figyelmet az egészséges életmódra és a magas koleszterinszint által okozott szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésének fontosságára.

Az egészségpénztári megtakarítás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekekből az egészséges életre nyitott, a megelőzést és az öngondoskodást alapértéknek tekintő felnőttek legyenek. A gyereknevelés egyik legfontosabb területe az, hogy a szülő jó példát mutasson a gyerekeinek: a személyes példamutatás a gyereknevelés akár 50%-át is kiteszi egyes szakértők szerint. A szülői példamutatást szélesebb értelemben az egyén cselekedetei, viselkedése, és szokásai összességeként értelmezik, amelyek mind hatással vannak a gyerekeire. A hatásnak az oka az, hogy a gyerekek természetszerűleg igyekeznek utánozni a szüleik viselkedését. A Groupama Biztosító egyik 2018-as kutatása szerint például azok a gyerekek, akiknek a szülei félretesznek öngondoskodás céljából, kétszer olyan valószínű, hogy követik a pozitív példát és saját maguk is spórolnak majd egészségükre, nyugdíjas éveikre. A felmérésből egyébként az is látszik, hogy nemcsak az befolyásolja a gyerekeket, hogy mire gyűjtenek a szülők, hanem az is, hogy milyen jellegű befektetéseket választanak.

Koleszterin Suli neves tanárokkal

Fotó: freepik.com

 

<< VISSZA