Patika Egészségpénztár
Hír
Sokak szerint kockázatos az internetes gyógyszervásárlás (2019.06.15.)

A hazai fogyasztók meghatározó többsége továbbra is patikából, kisebb része pedig drogériából szerzi be a szükséges gyógyszert.  Egy felmérés szerint 40% kimondottan kockázatosnak tartja az interneten gyógyszert vásárolni.

Mostanában divatos lett a piaci gyógyszerbeszerzés: az internetes és fizikai piacokon a betegek 6%-a vásárol gyógyszert – derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megbízásából májusban készült, ezer fő megkérdezésén alapuló felmérésből, ami a lakosság gyógyszerhamisítással, valamint az illegális gyógyszer-kereskedelemmel kapcsolatos ismereteit és attitűdjeit vizsgálta. A válaszadók 95%-a gyógyszertárból szerzi be orvosságát, a termékhez nem engedélyezett weboldalakon vagy ismerősön, rokonon keresztül is több mint 10%-uk jut hozzá és91% hallott arról, hogy létezik egyáltalán a gyógyszerhamisítás jelensége. Közel minden negyedik (23%) interjúalany vásárolt már gyógyszert internetes forrásból, ugyanakkor érdekes adat, hogy 17% még csak nem is hallott arról, hogy akár innen is be lehet szerezni.

„A gyógyszerhamisítást igazán csak a fogyasztók határozott és tudatos döntései szoríthatják vissza, a kereslet pedig akkor csökkenhet, ha a betegek hiteles információkhoz jutnak. Ezért fel kell hívnunk a figyelmet az illegális forgalmazási csatornák és hamisított gyógyszerek veszélyeire”– mondta el Ilku Lívia, a HENT Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője. Hozzátette: hosszú évek óta ez az a terület, ahol a legnagyobb – közel teljes – a hamis termékek elutasítottsága.

Február óta a gyógyszerek csomagolásából is kiderül, hogy az adott készítmény hamis-e. Az eredetiséget manipulálás elleni eszköz és egyedi kódok garantálják az EU tagországaira kötelezően előírt biztonsági előírásoknak köszönhetően.

Az említett felmérés az internetes gyógyszervásárlás biztonságosságával kapcsolatos percepciókra is kitért: a válaszadók 40%-a szerint kimondottan kockázatos dolog interneten gyógyszert vásárolni. Ennek megítélése az életkor előrehaladtával ugyan emelkedik, de minél iskolázottabb valaki, annál kevésbé fél a rizikótól. Továbbá azok körében, akik általánosságban rendszeresen vásárolnak neten, ott a rizikótól való félelem 24%, míg a neten egyáltalán nem vásárlók körében 60%. Előbbieknél jóval átlag (9%) feletti azok aránya is (17%), akik biztonságosnak ítélik meg az online vásárlást.A netes tranzakcióval kapcsolatos bizalmatlanság leginkább a hamis gyógyszertől való félelemben nyilvánul meg: 52% szerint fennáll a veszélye annak, hogy hamis termékhez juthatunk, 49% pedig attól tart, hogy a kezelésre nem a megfelelő készítményt választaná és csak rontana az egészségi állapotán.

„A fogyasztók túlnyomó többsége még mindig a gyógyszertárakat tartja a legmegfelelőbb beszerzési formának, bár a korábbi évekhez képest az online forgalmazási csatornának nőtt a jelentősége” – hangsúlyozta Fittler András, a Pécsi Tudományegyetem GYTK Gyógyszerészeti Intézetének docense a kutatási eredmények kapcsán. A szakember szerint egyébként továbbra is elengedhetetlen fontosságú a lakosság folyamatos edukációja, mivel a legális csatornák mellett az illegális forgalmazók is jelen vannak az online térben és a fogyasztók többségének még mindig komoly nehézséget jelent a biztonságos és a bizonytalan minőségű termékeket forgalmazó honlapok megkülönböztetése. Ebben nyújthat biztos pontot az, hogy a legálisan gyógyszert áruló patikák megkülönbözetett logóval vannak ellátva.

<< VISSZA