Patika Egészségpénztár
Hír
Okos használattal marad csak jó barátunk a légkondi (2019.08.09)
Évek óta tikkasztó hőség uralkodik nyáron hazánkban is, ami már szinte elviselhetetlen légkondi nélkül. Arra, ami manapság ennyire a mindennapjaink része lett, nagyon is érdemes odafigyelni, mind a helyes használatára, mind a karbantartására.

Nemcsak a munkahelyeken elengedhetetlen a légkondicionáló berendezés jelenléte, hanem egyre több otthonban is megjelent, de találkozunk vele az üzletekben, az autókban és tömegközlekedési eszközökön is. A légkondicionáló berendezések tehát egész nap körülvesznek bennünket.

Az ideális hőmérséklet és a megfelelő levegőminőség szükséges az optimális munkakörnyezet kialakításához és nélkülözhetetlen a hatékony munkavégzéshez. A levegőhiány, az elhasznált levegő bágyadtságot, fáradékonyságot, fejfájást és egyéb tüneteket okoz, a pangó levegőben pedig jobban terjednek a baktériumok, vírusok is. A klímaberendezés hűti és szűri a levegőt és a levegő áramlását is biztosítja. Abban az esetben azonban, ha van rá mód, időközönként javasolt a szellőztetés is.

Elengedhetetlen az előírt protokollok szerinti, de legalább évente egyszer a légkondicionáló karbantartása, tisztítása és fertőtlenítése is. A tisztítás során a szakember a szűrőrendszer vegyi tisztítását végzi el, illetve amikor ez már nem elegendő, a teljes szűrőrendszer cseréjét javasolja. A rendszeres karbantartás amiatt fontos, mert a kórokozók a légszállítás során nagy területen jelenhetnek meg rövid idő alatt, ez pedig komoly légúti, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, súlyos esetben akár halált is okozhat.

– Az úgynevezett „légkondi-betegséget” egy rendkívül széles körben előforduló, jól ismert baktérium, a Legionella baktériumtörzshöz tartozó kórokozó okozza, melynek belélegzésével influenzaszerű tünetekkel járó betegségek alakulnak ki. A tünetek között megjelenhet a láz, hidegrázás, száraz vagy hurutos köhögés, gyakori a fejfájás, fáradékonyság, szédülés, hasmenés és hányás. A pontos diagnózis felállítása komplikált feladat, több teszt elvégzése is szükséges hozzá – mondta Dr. Ruzsás Éva, a Patika-csoport partnerszolgáltatója, a Doktor24 cégcsoport orvosigazgatója, foglalkozás-egészségügyi szakorvosa, belgyógyásza és kardiológusa. A betegség komolyságát és a klímaberendezés karbantartásának fontosságát igazolja az is, hogy az ún. legionárius betegségből felépült személyek sokszor még hónapok múlva is fáradékonyságról, gyengeségről panaszkodhatnak.

A betegség fertőző, fontos hogy a beteg ne tartózkodjon hosszasan az irodában és erre hívjuk fel munkatársaink figyelmét is! A baktériumok, gombák, vírusok terjedése mellett a légkondi használata során arra is oda kell figyelni, hogy ne legyünk huzatban, mert ez akár ízületi gyulladásokhoz, szemszárazsághoz, vagy kötőhártya gyulladáshoz vezethet.

Megéri tehát saját és munkatársaink érdekében ügyelni a klímaberendezések megfelelő használatára, rendszeres szakszerű tisztíttatására, hiszen az egészségünk múlhat rajta.

 

<< VISSZA