Patika Egészségpénztár
Hír
Állami pénz, ami nagyon jól jön a koronavírus idején (2020.05.05.)

Már több mint 2700 tagunk számlája gyarapodott több mint 150 millió forint szja-visszatérítéssel csoportszinten. Ne feledje, május 20-ig tud rendelkezni az adó-visszatérítésről, amelyet patikakártyájával a jóváírást követően azonnal költhet számos, a járvány kapcsán felmerülő többletkiadására is.

2020-ban várhatóan több mint 620 millió forint írunk jóvá tagjaink egyéni számláján, ami 27%-kal haladja meg a tavalyi adó-visszatérítések összegét. Az szja-bevallási és befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan 2020. május 20., de az, aki előbb jóváhagyja vagy módosítja az adóhatóság által készített tervezetet, előbb tudhatja a pénztári számláján a neki visszajáró összeget. A visszaigényelhető adót a NAV a benyújtástól számított 30 napon belül utalja ki a megadott számlaszámra, de ha Ön nem ad meg utalási adatokat, a visszaigényelhető összeg az álamnál marad. 

Különösen fontos a veszélyhelyzetben, hogy az adóbevallási tervezetet kiegészítheti vagy módosíthatja a webes kitöltő-ellenőrző programmal (WebNYK) és ugyanitt elektronikusan el is küldheti a NAV-nak. A tervezet online felületen történt módosítását, kiegészítését – azaz az új bevallást – feltétlenül küldje el elektronikusan is az adóhatóságnak, máskülönben május 20-án az eredeti – kiegészítés, módosítás nélküli – tervezet lesz az érvényes személyijövedelemadó-bevallás!

Letölthető adóbevallási segédlet

Az online ügyintézésben letölthető adóigazolás (szükséges a visszaigényelhető vagy fizetendő adó pontosításához)

A NAV bevallástervezetében elvileg szerepel az összeg, de érdemes ellenőrizni és csak azután elküldeni az adóhivatalnak a módosítást.

Április végén a pénztártagjaink tavalyi számlaforgalma alapján várható összes visszatérítés 24%-a már megérkezett és jóváírtuk az érintettek számláján. Csoportszinten az egy tagra jutó átlagos jóváírás elérte az 57 ezer forintot. Az adótámogatás az egyéni befizetések, a prevenciós költések, a 24 hónapos lekötések és a munkáltatótól kapott tagdíj-hozzájárulások után jár.

Koronavírus idején felértékelődnek a megtakarítások

2019-ben az egyéni tagjaink összesen 2,5 milliárd forintot fizettek be, közel 13%-kal többet, mint 2018-ban. Idén az egyéni tagdíjak további növekedésével számolunk annak ellenére, hogy a koronavírus következtében a gazdaság akár a vártnál súlyosabb recesszióba süllyedhet. Varga Mihály pénzügyminiszter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában beszélt arról, hogy ha a gazdaság május végére, június elejére nem tud visszatérni a normál kerékvágásba, a recesszió meghaladhatja a 3%-ot. Miért vagyunk mi mégis optimisták az idei befizetéseket illetően? Azért, mert a vírus nemcsak bezár bennünket, hanem tanít is. Megmutatja, hogy váratlan helyzetek mindig jöhetnek, amikor felértékelődnek a megtakarítások és az öngondoskodás. A COVID-19 pedig azt is megmutatta, hogy az egészség mindennél drágább, a hiánya akár teljes gazdaságokat tud ellehetetleníteni.

Mire költhető az szja-visszatérítés karanténban?

  • Gyógyszerre,
  • OGYÉI engedéllyel rendelkező vitaminokra és táplálék-kiegészítőkre,
  • PCR vagy szerológiai szűrésre, amely kimutatja a szervezetben a COVID-19 vírust vagy az ellene termelt antitestet,  
  • arcmaszkra, kézfertőtlenítőre, gumikesztyűre,
  • gluténmentes élelmiszerre,
  • jelzálogalapú lakáshitel-törlesztésre, ha valaki nem élt a moratóriummal,
  • munkanélküli segély kiegészítésére, ha valakit elbocsátottak,
  • GYES, GYED, GYET kiegészítésre, ha valaki a veszélyhelyzetre való tekintettel továbbra is jogosult az ellátásra.

Fotó: unsplash.com

<< VISSZA