Patika Egészségpénztár
Hír
A beteg a legkihasználatlanabb erőforrás (2020.06.05.)

„A járvány következménye, hogy nem lesz olyan politikus a világon, aki nem fog az egészségüggyel kiemelten foglalkozni” – idézte a Blikk Meskó Bertalan orvosi jövőkutatót. Szerinte mostantól nincs más út, mint a tudósokra hallgatni, még akkor is, ha a gazdasági szakértők ennek nem örülnek.

A nemzetközileg is elismert magyar szakember volt D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal EXTRA-sorozatának utolsó vendége, amely a WMN magazin YouTube-csatornáján és a Spektrum Home televízióban volt látható.

„Most premier plánban látta az egész világ, hogy mi van akkor, ha a kapacitás nem olyan, mint kell, ha nincs elég technológia vagy védőfelszerelés. Vagy mi van akkor, ha egy olyan rossz rendszert hozunk létre, amelyben szinte kiégetjük az egészségügy szakembereit… Nincs más út, mint a tudósokra hallgatni. (…) A gazdasági szakértők ennek nem örülnek, de az emberélet minden gazdasági mutatónál  fontosabb” – mondta el a műsorban dr. Meskó Bertalan.

A pandémia egy másik fontos következménye az orvos-beteg kapcsolatokban érhető majd tetten a szakember szerint. Dr. Meskó azt mondta, nem lehet megállítani a technológiai forradalmat az orvoslásban, amihez elsősorban a rendszer kultúrájának, valamint az orvosok és betegek hozzáállásának kell megváltoznia.

„A beteg a legkihasználatlanabb erőforrás az egészségügyben. Be kell őt vonjuk a döntéshozatalba, komolyan kell venni az adatot, amit hoz – így lehet kihasználni az  erőforrásait” – mondta az orvosi jövőkutató. (A beszélgetést itt nézheti meg a YouTube-on: https://www.youtube.com/watch?v=GnX7gRzBtDY&feature=youtu.be)

A technológia valójában régóta lehetővé teszi, hogy a szokásos orvosi vizit ne az orvos–beteg személyes találkozásával kezdődjön, hanem egy e-mail váltással: a beteg például az okostelefonjáról elküldi a hetek óta rögzített alvásgörbéit, EKG-ját, véroxigénszintjét vagy akár a vérképét. A COVID-19 most egy lépéssel közelebb hozta hozzánk ezt a világot. Meskó Bertalan, a The Guide to the Future of Medicine című könyv szerzője szerinte az innovatív technológia elterjedése hozzájárul ahhoz is, hogy az információ bárki számára hozzáférhetővé váljon, és így végleg leomoljon az orvoslás elefántcsonttornya. Az orvosnak máshogy kell kommunikálnia a beteggel, a betegnek pedig tudatosan kell figyelnie a szervezetét és az életmódját. „Mindebből pedig egy teljesen új beteg - orvos kapcsolat következik, hiszen az információk mindkét félnek elérhetővé válnak, így orvos és beteg partnerként állhatnak egymással szemben.  A betegnek egészségtudása és -tudatossága, az orvosnak pedig szakmai tudása van, s a döntést ketten együtt hozzák meg” – mondta a szakember egy korábbi nyilatkozatában.

Borítókép:freepik.com

<< VISSZA