Patika Egészségpénztár
Hír
Hogy állunk a koronavírussal? (2020.08.04.)

A környező országokból érkező koronahírek nem biztatóak. A nyaralások beindulásával egyes európai országokban nő a fertőzöttek száma, emiatt bizonyos államokban – Spanyolországban, Franciaországban, Ausztriában – újabb korlátozások léptek életbe. Mit tehetünk Magyarországon, hogy ne alakuljanak ki fertőzési gócok?

Dr. Röst Gergely, a járványok terjedését modellező matematikus szerint a japán példa követendő a korlátozások könnyítésének idején is: el kell kerülni a zárt térben való, tömeges, hosszabb tartózkodást. Az SZTE TTIK Bolyai intézet matematikusa arra mutatott rá: Európában jelenleg Magyarországon az egyik legkedvezőbb a helyzet a Covid-19 terjedésének tekintetében. A balkáni régióról és a környező országokról viszont ez nem mondható el.

– Az esetszám kissé nő a balkáni térségben, így Romániában, Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában, Albániában. Bulgáriában például egy játékgyárban találtak nagyobb számú fertőzöttet. Növekszik a fertőzések száma Ukrajnában is, és ha ezt a régiót vesszük, azt látjuk, hogy Lengyelország sem tudta leszorítani az esetszámát: április eleje óta ez lényegében stagnál, és még mindig többszáz esetet regisztrálnak naponta. A lengyeleknél nemrég a sziléziai régióban, a bányászok között volt nagyobb járvány – magyarázta a szakember.

A nyugat-európai országokról elmondható, hogy Franciaországban és Németországban sok kisebb gócot találtak, a franciáknál például 210-et számoltak fel, a németeknél pedig 1000 főt érintett egy húsüzemi járvány.

Röst Gergely úgy véli, amíg a helyi gócokat sikerül helyi intézkedésekkel felszámolni, mint ahogyan azt a németek és a franciák is tették, addig el lehet kerülni az országos korlátozásokat. Most a legtöbb országban ez a cél. A kutató fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nálunk a 10 ezer főn elvégzett, nagy országos reprezentatív teszt azt mutatta: itthon eddig még csak nagyon kevesen estek át a fertőzésen, a lakosság kevesebb, mint 1%-a. Ez azt jelenti, hogy a lakosság döntő többsége ugyan annyira fogékony a fertőzésre, mint márciusban volt. – Kockázatot jelent, hogy a járvány észrevétlenül és gyorsan tud elterjedni, mint ahogy az Olaszországban történt. A tavaszhoz képest annyival vagyunk jobb helyzetben, hogy a lakosság óvatossága, illetve a nyári szezon miatt a vírus terjedése nem tud annyira gyors lenni, mint februárban és márciusban. Másrészt most sokkal jobban monitorozzuk, hogy mi történik, és ez alapján alakíthatók a szükséges intézkedések.

3C stratégia

Szerinte követendő a japánoknál bevezetett úgynevezett 3C stratégia, amely a csoportos fertőzések elkerülésére fókuszál. Ennek lényege, hogy el kell kerülni a zárt, rosszul szellőztethető helyeket, el kell kerülni a nagy tömeget és kellő távolságot kell tartani egymástól. Ha ebből a 3 tényezőből kettő vagy mindhárom együtt áll, a csoportos fertőzés veszélye igen magas.

A szakember azt tanácsolja, a kormányzati lazításoktól függetlenül érdemes óvatosnak maradni mivel Magyarországon a lakosság ugyanolyan fogékony a fertőzésre, mint korábban, és a vírus továbbra is jelen van. Számos külföldi példát láttunk, ahol hetek, vagy akár hónapok csendes időszaka után újraindult a terjedés. Nagyon fontos, hogy a józan ész keretein belül próbáljuk elkerülni a zárt helyeket és a tömeget, mossunk gyakran kezet, szükség esetén használjunk kézfertőtlenítőt és viseljünk maszkot.

– Fontos tényező a vírus terjedése szempontjából, hogy a sok egyéni kis apró óvintézkedésből összeadódik egy társadalmi védekezés, ami most nagyon sokat számít. Egyéni szinten ennek a lényege, hogy megakadályozzon egy-egy fertőzést, társadalmi szinten pedig így hatással lehetünk arra is, hogy mennyire lesz gyors a vírus terjedése – mondta a matematikus. – Ha a terjedés lassú, akkor könnyebb célzottan közbeavatkozni, és meg lehet előzni egy nagy, országos járvány kialakulását. Ezért fontos a lassítás, mert ezáltal ritkábban alakulnak ki helyi gócok, amelyeket egyenként könnyebb felszámolni, mint egy országos járványt.

Röst Gergely azt is hozzátette, érdemes mindenkinek a szokásosnál is jobban odafigyelnie az egészséges életmódra, ezzel csakis jól járhatunk, akár lesz nagy járvány, akár nem.

Borítókép: unsplash.com, fotó: Bobkó Anna SZTE NKI,

<< VISSZA