Patika Egészségpénztár
Hír
Túlélte a vírust az egyszerűsített receptkiváltás (2020.08.04.)

Megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), de a felírás szigorodik. Szeptember 17. után az orvosok nem írhatnak majd fel gyógyszert a telefonon vagy e-mailben jelentkező pácienseknek.

A veszélyhelyzettől függetlenül továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket a TAJ-szám megadásával – olvasható az Emmi közleményében. A minisztérium azt is közölte, hogy a július elseje előtt kiállított eReceptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig továbbra is érvényesek maradnak. Az igazolást csak a beteg külön kérésére kell kiállítani, 14 év alattiak gyógyszerének rendelése esetén viszont minden esetben szükséges az igazolás. Ezeket idővel felválthatják azon felírási igazolások, amelyeket már nem kötelező NEAK-formavényre nyomtatni, hanem egyszerű fehér, A4-es papíron is elfogadhatók lesznek.

A patika a gyógyszer kiadása után már nem tarthatja meg a felírási igazolást, azt a gyógyszert kiváltó személynek vissza kell adni, hitelt érdemlő megjelöléssel arról, hogy a gyógyszerkiadás megtörtént. Az Emmi szerint emellett a járványügyi veszélyhelyzetben és annak elmúltával is sikeresnek bizonyult az elektronikus egészségügyi rendszer, és a vényfelíráson kívül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) további előnyeként lehetővé vált a leletek, beutalók pontos és gyors elektronikus továbbítása is, így azokért a pácienseknek már nem kell elmenniük a rendelőkbe.

Az e-recept nem befolyásolja a gyógyszerek egészségpénztári elszámolását. Amennyiben a gyógyszertárban patikakártyával fizet, Önnek nincs teendője. Ha utólag szeretné elszámolni a költést, juttassa el hozzánk a Pénztár nevére és címére kiállított számla eredeti példányát. Ne felejtse el, a számlán a pénztár adószámának, a tag nevének és kártyaszámának is szerepelnie kell.

Figyelem! Bár a jogalkotó lehetővé tette az egyszerűsített gyógyszerkiváltást a veszélyhelyzetet követően is, a pénztáraknak vissza kell térniük a korábbi gyakorlathoz: 2020. június 19-től az Öpt.-ben foglaltaknak megfelelően, személyesen vagy postán tudják elfogadni a készpénzfizetési számlákat és a kifizetésükhöz nélkülözhetetlen rendelkező nyilatkozatot. Ügyfélszolgálatunk címe: 1022 Budapest, Bimbó út 18.

Borítókép: pexels.com

<< VISSZA