Patika Egészségpénztár
Hír
Egyre többen élnek az adóvisszatérítés lehetőségével (2020.08.04.)

Ahogyan nő az egyéni befizetések aránya, a befizetett személyi jövedelemadóból visszakérhető összeg is bővül. A Patika-csoport tagjai idén rekordösszegű, összesen közel 600 millió forinttal gyarapodtak ennek köszönhetően.

A Patika-csoport tagpénztáraihoz idén visszaérkezett személyi jövedelemadó-visszatérítés 30%-kal haladta meg a tavalyi adójóváírást. A tendencia nem új: évek óta látványosan nő a tagjaink számlájára visszaérkező adójóváírás összege változatlan adószabályok – az egyéni befizetések 20%-a, legfeljebb 150 ezer forint kérhető vissza a befizetett adóból – mellett.  Szintén az öngondoskodási hajlandóság erősödését mutatja, hogy az elmúlt három évben (2017–2020) 30%-kal nőtt azoknak a pénztártagoknak a száma, akik visszaigényelték a befizetése után járó adókedvezményt.

A pénztári költések a veszélyhelyzetben sem estek vissza. A 2020. március 18. – június 19. közötti időszakban a kiadások legnagyobb hányada (50,20%) a gyógyszertárakban landolt, a második legnagyobb tételt az önsegélyező szolgáltatások – elsősorban a gyermekellátáshoz és lakáshitel-törlesztéshez kapcsolódó támogatások – adták (20,70%), amit az orvosi ellátások (15,50%) követtek. A kifizetések alakulásában szerepet játszottak a visszautalt szja-forintok is, hiszen ezek 100%-ban felhasználható források, amelyek azonnali fedezetet nyújtanak az önsegélyező szolgáltatásokra érkező igények kifizetésére függetlenül a 180 napos szabálytól.

2020-ban a rekordösszegű adóforintokat rekordszámú pénztártag számláján oszthattuk szét. Ezzel megtört az évek óta tartó negatív trend, miszerint – bár nőtt a hozzánk érkező adóforintok összege – érdemben nem bővült az öngondoskodók száma. Ebben az évben viszont harmadával több tagunk részesült adó-visszatérítésben 2019-hez képest. Az egy tagra jutó átlagos összeg alakulása is beszédes: az elmúlt három évben, 2017–2020 között 30 ezer forintról átlagosan 46 ezer forintra nőtt az összeg, amely felhasználásáról pénztártagjaink maguk dönthetnek az állam helyett.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA