Patika Egészségpénztár
Hír
A járvány hatása a patikai értékesítésre (2020.09.04.)

Dr. Nagy Vilmos, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Pest megyei elnöke a Gyógyszerészi Hírlap augusztusi számában foglalta össze, hogy hogyan hatott a COVID-19 járvány a patikai értékesítésre. A márciusban mind a vényköteles, mind a vény nélkül kapható termékek forgalma látványosan megugrott, amit a Pénztár kifizetési adatai is tükröznek.

A tavalyi évhez képest a vényköteles és a vény nélkül kapható termékcsoportok forgalma is közel duplájára nőtt (utóbbi meg is haladta azt) a tavalyi azonos időszakhoz képest. A vény nélküli termékek forgalma gyorsabban nőtt a 10. héttől kezdődően (a veszélyhelyzetet a kormány a 11. héten, március 11-én hirdette ki – a szerk.). A lakosság szinte azonnal reagált a vírus hazai megjelenésére: a COVID–19 miatt a betegek előre kiváltották a receptjeiket, jelentősen több immunerősítőt és vitamint vásároltak. Április elején viszont a forgalom visszaesett, és a karanténidőszak végéig nem érte el a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt szintet – írja dr. Nagy Vilmos az IQVIA és a NEAK adatközlései alapján készült elemzésében.

Megijedtünk a járványtól

A vény nélküli gyógyszerek közül a legmagasabb forgalomnövekedést az immunerősítők piacán lehetett mérni, itt az első héten már több mint duplájára emelkedett a forgalom az időszakhoz várható fogyáshoz képest – írja a cikk. Az immunerősítők mellett a második legmagasabb forgalomemelkedést (hasonlóan kétszeres szorzóval) a vitaminok csoportjánál mérték. Értékben ezek összesen több mint a dupláját, míg az immunerősítők több mint háromszorosát produkálták. A 14. hét végére azonban a vásárlói érdeklődés visszaállt a járvány kitörése előtti szintre.

 

 

 

Forrás: Gyógyszerészi Hírlap – 2020. augusztus

 

Az online vásárlások és a kézfertőtlenítők beszerzésének időszaka

Jóllehet a kijárási korlátozások érvénybe lépésének erős forgalomcsökkentő hatása volt mind a vényes, mind a vény nélküli piacra, az internetes kereskedelem azonban innentől kezdett emelkedni – olvasható az elemzésben. Az onlinegyógyszer-kereskedelem és étrend-kiegészítő-forgalom a koronavírus járvány első hullámának lecsengése alatt is megőrizte magasabb (két-, háromszoros) arányát.

Egy – a gyógyszertári értékesítési termékkör szempontjából – érdekes csoport forgalmi adataira is felhívja a figyelmet Nagy Vilmos. A kézfertőtlenítők piaca rendkívüli növekedést produkált a járvány európai kirobbanását követően azonnal. Ezek a termékek korábban a gyógyszertárakban jellemzően marginális értékesítési összeget tettek ki, a járvány időszak alatt azonban ezen termékek szerepe drasztikusan felértékelődött. Ennek köszönhető, hogy az eredeti alacsony készletezés miatt már az első napokban komoly országos hiányok alakultak ki egyes márkákból.

Miután a gyártói és nagykereskedői ellátás fel tudta venni a megnövekedett igények kiszolgálásának ütemét, a kézfertőtlenítők gyártói közül többen soha nem látott eladási rekordot tudtak realizálni. Voltak olyan márkák, ahol a tavalyi év fogyásához képest 17–19-szeres mennyiséget adtak el. A teljes forgalmi érték csúcspontja a 2019. év háromszorosát érte el.

Bár a járvány lecsengésével együtt a kézfertőtlenítők forgalma is visszaesett, jó hír, hogy a 2019-esnél magasabb szinten állt meg, vélhetően a lakosságban kialakult elővigyázatosság és egészségtudatos magatartás miatt – mutat rá a cikk. Nagy Vilmos úgy véli, a vényköteles termékek éves forgalmában összességében nem várható változás a koronavírus hatására, a márciusi értékesítési boom valószínűleg az előrehozott vásárlások miatt volt. A vény nélkül kapható készítmények eladásában azonban éves szinten is növekedést hozhat a COVID-19 miatt tapasztalt extraforgalom.

Az egészségpénztár forgalmi adatainak részletes elemzése még hátra van, de az előzetes statisztikák szerint a pandémia pozitív mellékhatásaként nőtt a korábbiakhoz képest a Patika-csoporthoz tartozó pénztárak tagjai körében is a vitaminok, immunerősítők, kézfertőtlenítők vásárlása és reméljük, az egészségtudatosság, az odafigyelés és a prevenciós szemlélet nem múlik el akkor sem, ha megszűnik a járványveszély. A veszélyhelyzet bejelentése utáni patikakártyás költésekről egy korábbi cikkünkben írtunk.

(Írásunk a Gyógyszerészi Hírlap augusztusi számában megjelent A COVID-19 járvány hatásai a patikai értékesítésben című cikk alapján készült.)

Borítókép: pexels.com

<< VISSZA