Patika Egészségpénztár
Hír
Veszélyes a vírustagadás! (2020.09.04.)

300 fölé emelkedett a napi újonnan regisztrált koronavírusos megbetegedések száma. Már nem érdemes latolgatni, hogy megkezdődött-e a második hullám vagy sem, hiszen egyértelmű, a betegség magától, bármikor felütheti a fejét. Ezért is nagyon kockázatos, ha megugrik a vírustagadók tábora, és ezért is nagyon fontos a fegyelmezettség és az általános higiénés szabályok betartása.

Magyarországon a környező országokhoz képest is kiemelkedően jó járványügyi helyzet sokakban indokolatlan biztonságérzetet kelt. Csökken a lakosság kezdetben példás szabálykövetése, sokan feleslegesnek tartják a korlátozások fenntartását és nő azoknak a száma, akik a vírus veszélyességét – vagy egyáltalán a létét –, az ebből fakadó kockázatot és a védekezési intézkedések szükségességét vitatják, beleértve a majdani védőoltás fontosságát is – olvasható a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezető testületei által kiadott állásfoglalásban.

„A hamis biztonságtudat indokolatlan. Tudjuk, hogy világszinten az elmúlt napokban többször csúcsot döntött az új fertőzöttek száma, és a környező országokban is romlik a helyzet. Azt is tudnunk kell, hogy az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Olaszországban vagy Svédországban lakosságarányosan közel tízszer annyi halálos áldozata volt a járványnak, mint Magyarországon. A COVID–19 járvány tehát nem múlt el, és a szakemberek komoly esélyt adnak a második hullám érkezésének. Mindez felértékeli az orvosok szerepét a lakosság szemléletének alakításában, a szabálykövető magatartás erősítésében, a valós kockázatok reális felmérésében. Ezért a MOK Elnöksége és a Területi Szervezetek Tanácsa az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásával, és a jelenlegi tudományos ismeretekkel összhangban kinyilvánítja, hogy a nil nocere alapelvvel, az etikus és felelősségteljes orvosi magatartással összeegyeztethetetlen a vírus okozta kockázat tagadása, az egyéni védekezés jelentőségének alábecsülése és az oltásellenesség” – olvasható a kamarai állásfoglalásban.

Folynak a kutatások

Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője is a koronavírus veszélyeire hívta fel a figyelmet már augusztus végén. Ez legalább olyan veszélyes, mint a spanyolnátha – mondta a Kossuth Rádióban. „Hibás az a feltételezés, miszerint a koronavírus az egyszerű influenzával egyenértékű. Az új eredmények azt mutatják, hogy a koronavírus több szervi elégtelenséget okoz és nem csak a légúti rendszert és a tüdőt károsítja”.

A vakcinafejlesztések kapcsán Jakab Ferenc úgy vélekedett, hogy „a védőoltások bár még vizsgálati szakaszban járnak, de rendkívül előrehaladott állapotban vannak”. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvántartása szerint (augusztus 28-i állapot) 33 vakcina már a klinikai vizsgálati szakaszba került, ebből 8 a harmadik fázisban van, vagyis több ezer emberen tesztelik. Ezen kívül 143 oltóanyaggal kísérleteznek preklinikai fázisban a világ gyógyszerkutató intézeteiben

Borítókép: unsplash.com

<< VISSZA