Patika Egészségpénztár
Hír
Régi-új terület: életmód orvoslás (2020.10.04.)

Az életmód orvoslás forradalmasítja az egészségügyet, mert egy olyan alapvető képességet ad vissza a páciens kezébe, mely mindig is a betegnél volt - ez pedig a saját választásai, az életmódjával kapcsolatos döntései, az egészségmagatartása. Ehhez ad szakértő támogatást az életmód orvos és csapata.

Magyarország az életmóddal, azon belül a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rosszindulatú daganatok halandósági rangsorában a legrosszabbak közé tartozik Európában. A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, ezért nemcsak a legismertebb krónikus betegségek megnövekedett kockázatával, hanem a gyengébb immunrendszer következtében a fertőzéses megbetegedések, az influenza vagy a koronavírus okozta súlyos szövődmények veszélyeivel is számolniuk kell – olvasható a Medicalonline cikkében.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a nem fertőző betegségek körülbelül 80%-át meg lehetne előzni mindössze négy kulcsfontosságú életmódbeli választással, ezek az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás, a dohányzás elkerülése és az alkoholfogyasztás mellőzése. Az Amerikai Életmód Orvosi Társaság számításai szerint okosabb táplálkozással, az ülő életmód és a dohányzás elhagyásával a szívbetegség és a stroke 80%-a, a kettes típusú diabétesz 80%-a és a rákos megbetegedések 40%-a megelőzhető. A probléma az, hogy az életmódbeli beavatkozások olyan viselkedés módosításokat igényelnek, amelyek kihívást jelenthetnek az egészségügyi szakemberek, a közösségek és a betegek számára is. Ezen a ponton léphet be, és forradalmasíthatja az egészségügyet az életmód orvoslás és az életmód orvos, akinek a feladata az egészséges viselkedésváltozások motiválása és szakszerű támogatása.

Életmóddal összefüggő betegségek:

  • elhízás, metabolikus szindróma, 2 típusú DM
  • szív-érrendszeri betegségek, stroke, szívinfarktus, magasvérnyomás
  • rosszindulatú daganatok (különösen néhány fajta, mint pl a vastagbélrák)
  • neurodegeneratív betegségek
  • depresszió

Az életmód orvoslás nem új és nem egy alternatív megoldás. Még csak nem is tekinthető drámai elmozdulásnak a korábbi egészségügyi ismereteinktől. A forradalmi váltás inkább abban rejlik, hogy a tudást ötvözi a 21. század okos eszközeivel, mindezt pedig egy együttműködő orvosi csapat és az egészségért tenni vágyók kezébe adja. Az életmód orvoslás a mozgásterápiát, a táplálkozásterápiát és a mentálhigiénét összekapcsolva, a köztük lévő szinergiákat kihasználva nyújt hatékony gyógyító megoldást az egészségügyi problémákra. „Az életmód orvos célja, hogy a páciensének ne csak az étrendje legyen teljes értékű, hanem az élete is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy krónikus szívbeteg páciens, akiről az állapotfelmérésen kiderül, hogy a munkahelyi stressztől túlhajszolt, az étkezéseket elhanyagolja, rendszertelenül alszik és rendkívül keveset mozog, orvosi segítséggel képes lesz életmódot váltani. Ezzel nemcsak a soron következő szívinfarktust előzi meg, hanem korábbi fittsége is visszatér, megnő az önbizalma, lelki egyensúlyba kerül és ezáltal örömtelibb lesz az élete” – teszi hozzá dr. Babai László, a krónikus, életmóddal összefüggő betegségek gyógyításával, megelőzésével és kutatásával foglalkozó magyarországi szakmai, tudományos szervezet, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Az életmód orvosi konzultáció elszámolható az egészségpénztári megtakarítás terhére, ha a szolgáltatást nyújtó magánegészségügyi ellátó a Pénztár szerződéses partnere. Amennyiben a konzultáció keretében egészségterv is készül, az abban javasolt kezelések/vizsgálatok árára érvényesíteni lehet a prevencióra járó 10%-os szja-visszatérítést. Az adójóváírásnak köszönhetően összesen 30%-kal járul hozzá az állam a helyes életmód kialakításának költségeihez.

Forrás: Medicalonline, Magyar Életmód Orvostani Társaság, borítókép: unsplash.com

<< VISSZA