Patika Egészségpénztár
Hír
Segítsük szervezetünket a vírus elleni védekezésben! (2020.11.04.)

Falus András immunológus és Szűcs Gabriella belgyógyász-immunológus szakorvos is úgy véli, ahhoz, hogy lehetőség szerint ne kapjuk el a fertőzést, elsődleges teendőnk a higiénés és társadalmi rendszabályok betartása. Immunerősítőként a D-vitamin pótlását javasolják.

Az egyes szervek, szervrendszerek egészséges működéséhez az egész szervezet optimális körülményeinek, homeosztázisának fenntartása szükséges. Ahhoz, hogy a szervek (szív, tüdő, vese, endokrin mirigyek, máj, vérképző rendszer stb., beleértve az immunrendszert is) jól működjenek, stabil ionháztartás, enzimfunkciók, sejtanyagcsere, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek stb. szükségesek. A vitaminok szerepét áttekintve tudjuk, hogy az A-vitamin elsősorban a látásban, a B-vitaminok a szénhidrát-anyagcserében és az idegrendszer működésében, a C-vitamin mint antioxidáns az anyagcsere-folyamatokban, a D-vitamin a csontanyagcserében, az immunrendszer működésében, az E-vitamin szintén antioxidánsként, a K-vitamin pedig a véralvadásban játszik szerepet. Az ásványi anyagok és nyomelemek (cink, vas, réz, magnézium, szelén stb.) elsősorban bizonyos enzimek működését biztosítják. A vitaminok, nyomelemek tehát nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Megfelelő összetételű, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással biztosítani tudjuk belőlük a szükséges mennyiséget, ami mellett egészséges egyéneknek nincs szükségük külön pótlásukra. Ez napi három–öt étkezést jelent, melyek tartalmaznak fehérjét, szénhidrátot (elsősorban összetett szénhidrátokat, de persze a testsúlytól függően megengedettek az egyszerű szénhidrátok is), zsiradékot, zöldséget, gyümölcsöt – hangsúlyozza Falus András és Szűcs Gabriella.

A megfelelő vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-ellátottság mellett a szervek – így az immunrendszer is – a körülményekhez adaptálva működnek. Az egészséges immunrendszer a külső környezet kihívásának megfelelően reagál, nem javítja a válaszadást, és így nincs is szükség ún. „immunerősítés”-re.

A vitaminok közül kivétel a D-vitamin (amelyet szerteágazó funkciója alapján már inkább D-hormonnak nevezünk). Mivel az aktív D-vitamin kialakulásához a bőrben napfényre van szükség, és Magyarországon az emberek jellemzően kevés időt töltenek a napon, a D-vitamin külön pótlása javasolt azoknál, akiknél a szérumban mért szintje nem éri el a normálértéket. Ezt támasztják alá azok a kutatási eredmények is, amelyek kimutatták, hogy bizonyos immunológiai kórképek, autoimmun betegségek és daganatos betegségek kialakulása összefüggésbe hozható az elégtelen D-vitamin-szinttel.

A hirdetésekben, interneten ajánlott egyéb „immunerősítők” hatékonyságával kapcsolatban azonban nincsenek megfelelően alátámasztott, bizonyítékon alapuló eredmények, ezért alkalmazásuk a Covid-19-fertőzés kivédésére sem ajánlott – hangsúlyozzák a szakemberek, akiket az mta.hu kérdezett a vírus elleni védekezési lehetőségekről. A teljes cikk a Tudomány.hu-n jelent meg.

Kiváló D-vitamin-pótló ételek ősszel

Ősszel amúgy is csökken a napsütéses órák száma, a COVID-19 miatt azonban mostanában még kevesebb időt töltünk a szabadban. A Helló Vidék a RealSimple.com cikke segítségével összegyűjtöttük a D-vitaminban gazdag ételeket, élelmiszereket, amelyeket minden évszakban érdemes fogyasztania a szakértők szerint.

Zsírban gazdag halak
A halak közül legfőként a zsírosabb fajták – a lazac, a tonhal és a szardínia – tartalmaznak sok D-vitamint.  

Gombák
A gombák közül nincs rossz választás, hiszen mindegyik tele van vitaminnal. A napi D-vitamin szükségletet már 10 dkg gomba (kb. 3 db csiperke) elfogyasztásával is fedezni tudjuk. Fogyaszthatjuk akár nyersen salátában vagy olajon megpárolva köretként.

Tojás
Egy tojássárgája körülbelül 7%-át tartalmazza a napi szükséges D-vitamin-mennyiségnek, és a benne lévő zsír segíti a felszívódást is. Ajánlások szerint egy egészséges ember nyugodtan elfogyaszthat napi egy vagy két tojást anélkül, hogy aggódnia kellene a koleszterinszintje miatt.

Sajt
A legtöbb sajt magas fehérjeforrás, és emellett a kalcium- és D-vitamin tartalma is jelentős, miközben kevés bennük a só. Elsősorban a lágy sajtokban kevés a nátrium.

D-vitaminnal dúsított ételek
Olyan ételek tartoznak ide, mint a gabonafélék, a növényi tej és a joghurt. Erről persze legtöbbször a termékek csomagolása is árulkodik, éppen ezért érdemes ezeknél az ételeknél elolvasni a címkéken szereplő összetevők listáját is.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA