Patika Egészségpénztár
Hír
Közös felelősség a járvány megfékezése (2020.11.04.)

A COVID-19 járvány egész Európában egy új, súlyosságában a tavaszi csúcsokat messze meghaladó szakaszba lépett – állapítja meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A nemzetközi trendeket is figyelembe véve a járvány gyors súlyosbodása várható, az egészségügyi ellátórendszer szerepe a járványkezelésben pedig csupán kárenyhítő a kamara szerint.

A fertőzés terjedésének megfékezése összkormányzati felelősség – szögezi le a MOK. A kamara álláspontja szerint többek között szükséges lenne

  • a tömegrendezvények engedélyezése terén jóval szigorúbb és következetesebb szabályalkotásra, megtartásuk esetén a maszkviselés és távolságtartás jelenleginél szigorúbb szabályozására és ellenőrzésére,
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartásának és vendégszámának a további korlátozására,
  • a védekezésre, így a maszkviselésre, távolságtartásra felhívó, a tavaszihoz hasonló kormányzati kommunikációra,
  • a járványügyi szempontból leginkább veszélyeztetettek, idősek védelmét szolgáló felhívásokra és intézkedésekre, így például a számukra biztonságosabb bevásárlást biztosító idősávok mielőbbi visszaállítására,
  • a vírusszkeptikus, a járványveszélyt lebecsülő csoportok elleni harcban összefogásra ahhoz, hogy ezek a csoportok ne kelthessenek hamis biztonságérzetet, és ne tudják csökkenteni a személyes védekezés hatékonyságát.

November 4-től a kormányzat újra kihirdette Magyarországon a veszélyhelyzetet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tavaszi veszélyhelyzetben megismert rendkívüli intézkedések – az egészségpénztárak esetében például az elektronikusan beküldhető dokumentumok körének kiterjesztése – automatikus újra életbe lépnek. Ezeket a jogalkotó külön kormányrendeletekben szabályozza, amelyek alapján a pénztárak működésére vonatkozó rendelkezéseket a Felügyelet (Magyar Nemzeti Bank) hozza meg. Arra kérjük Pénztártagjainkat, az aktuális tudnivalókról tájékozódjanak honlapunkon, ahol folyamatosan frissítjük az ügyintézéssel kapcsolatos eljárásrendet, hírt adunk a változásokról.    

Jelenleg az országban éjfél és reggel 5.00 között van érvényben kijárási korlátozás, a vendégeknek is kötelező a maszkviselés a vendéglátóhelyeken, a szórakozóhelyek pedig zárva tartanak és könnyűzenei koncerteket sem lehet szervezni. A sportrendezvényeken, színházban és moziban csak minden 3. székre lehet ülni (a közvetlenül egymás mögötti székek sem elfoglalhatók). Sűrűbben járnak a tömegközlekedési eszközök csúcsidőben, és ismét ingyenes a parkolás.

A kormányzati intézkedésektől függetlenül azonban mindenkinek a saját felelőssége, hogy megfelelő módon védekezzen a vírusfertőzéssel szemben és a családtagjait is megóvja a járványtól. A helyes maszkviselés, a távolságtartás, kézmosás hármas aranyszabálya most különösen fontos. Az őszi időszakban az influenza és más megfázásos megbetegedések megjelenésére is fel kell készülni, a tünetek pedig nagyon hasonlók a COVID-19-hez. 

– Most már látjuk, hogy az új koronavírusnak a tünetei is lehetnek egészen enyhék vagy észrevehetetlenek, tehát egy közönséges megfázást is tesztelni kell, hogy vajon ez mi lehetett – mondta Kemenesi Gábor virológus korábban az Euronewsnak.

Borítókép: pexels.com

<< VISSZA