Patika Egészségpénztár
Hír
Több mint 630 millió forinttal gazdagodhatnak tagjaink (2021.02.05)

A koronavírus-járvány ellenére bővültek az egyéni befizetések 2020-ban, és ennek megfelelően a visszaigényelhető adóforintok. 2021-ben várhatóan meghaladja a 630 millió forintot tagjaink egyéni számláján összesen jóváírható adó-visszatérítés.

Tagjaink egészség- és költségtudatosságát a vírushelyzet sem tudta felülírni: 2020-ban a Patika-csoporthoz tartozó pénztárakba befizetett egyéni hozzájárulás 8%-kal, közel 2,7 milliárdra nőtt. Bár a növekedés dinamikája némileg elmaradt az elmúlt években megszokottól, a trend nem tört meg, így a beérkezett egészségforintoknak már közel 70%-át a magánszemélyek fizették be. Az öngondoskodás erősödése a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) várható adó-visszatérítés összegét is növeli: az idén várható szja-visszatérítés az előzetes adatok szerint minden eddigi rekordot meghaladóan meghaladhatja a 630 millió forintot.

Az adóforintok 100%-ban az egyéni számlákat gyarapítják, abból az egészségpénztár nem von működési költséget. A kapott összeget a pénztártagok azonnal az egészségükre vagy akár az önsegélyező támogatások kifizetésére fordíthatják. Utóbbi azért lényeges, mert kizárólag az szja-visszatérítésre és a hozamjóváírásokra nem vonatkozik a 180 napos szabály, vagyis az, hogy csak a pénztártag számláján 180 napja pihenő forintok terhére teljesíthető az önsegélyező szolgáltatás. Érdemes minél hamarabb elkészíteni a személyi jövedelemadó-bevallást és eljuttatni az adóhatósághoz, hogy a visszajáró forintokat az egészségszámlánkon tudhassuk és költhessük.

Adókedvezményre jogosító befizetések és mértékük:

  • Az egyéni befizetés 20%-a
  • A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás 20%-a
  • A 24 hónapra lekötött összeg 10%-a
  • A prevenciós célú költések 10%-a

Az adókedvezményre jogosító befizetések körében és a kedvezmény mértékében idén sincs változás, a Patikapénztár tagjainak jelentős része ugyanakkora befizetésből mégis többet költhet a 2021-től egységesen 6%-ra csökkentett működési költségnek köszönhetően.

Az szja-kedvezményre jogosító befizetések alakulása csoportszinten

  2017
2018
2019
2020
Egyéni befizetés (millió Ft) 1 875 2 233 2 523 2 688
24 hónapos lekötés (millió Ft) 114 142 175 184
Prevenciós céllal igénybevett pénztári szolgáltatás (millió Ft) 11 10 0 0
A pénztártag javára teljesített munkáltatói adomány (millió Ft) 96 118 501* 380*
Tagokat megillető összes szja-kedvezmény (millió Ft) 406,7 485,4 622,3 632

*2019 óta a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás után is jár a 20%-os szja-kedvezmény, ezért ez az összeg tartalmazza az adományt és a tagdíj-hozzájárulást is.

Kérje elektronikusan az adóigazolást és az éves egyenlegközlőt!

Igényelje online szolgáltatásunkat, hogy elektronikusan küldhessük önnek az adó-visszatérítéshez szükséges igazolást és az előző évi költéseit mutató számlaértesítőt.

Ebben az esetben nem küldünk papíralapú értesítést, ezzel Ön is hozzájárul a Pénztár költséghatékony működéséhez és a környezet megóvásához, ráadásul gyorsabban jut hozzá az igazolásokhoz, amelyeket így lementhet, hogy mindig kéznél legyenek. Az online ügyintézés annak is hasznos, aki egész évben szeretné nyomon követni költéseit, jóváírásait vagy a befizetései után várható adó-visszatérítés összegét.

1. lépés: Töltse ki a NYILATKOZATOT                                       

2. lépés: Nyomtassa ki, írja alá és 2 tanúval hitelesítse, majd adja postára (1022 Budapest, Bimbó út 18.) vagy a letöltött pdf nyomtatványt hitelesítse AVDH szolgáltatással és juttassa el hozzánk e-mailen az ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu címre

3. lépés: Regisztráljon az online ügyintézésre. A fiókjában minden évben megtalálja az adóigazolást és a számlaértesítőt. A feltöltésről a nyilatkozatban megadott e-mail-címére küldünk értesítést. Az online ügyintézés annak is hasznos, aki egész évben szeretné nyomon követni költéseit, jóváírásait vagy a befizetései után várható adó-visszatérítésösszegét.

Határidők

Az szja-bevallási és befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan 2021. május 20., de ha valaki előbb beadja, előbb tudhatja a pénztári számláján a neki visszajáró összeget. Az adóbevallási tervezetet március 15-től lehet megnézni az ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon, illetve március 16-ig adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon lehet kérni a tervezet postázását.

Az elkészített dokumentumokat elektronikusan is beküldheti az adóhivatalhoz. A pénztári adókedvezményre jogosító igazolást a Patika-csoport pénztárai a jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve 2021. január 31-ig postázták tagjaiknak, illetve elektronikus formában letölthetővé tette az online ügyintézésben.

Borítókép: pixabay.com

<< VISSZA