Patika Egészségpénztár
Információ leendő szolgáltatóink számára

"A PATIKAKÁRTYA A SZOLGÁLTATÓK SZÖVETSÉGE A BETEGEK ÉRDEKÉBEN"

INFORMÁCIÓ LEENDŐ SZOLGÁLTATÓINK SZÁMÁRA


A Patika Egészségpénztár a gyógyszerészek által alapított, az 1993. évi XCVI. törvény alapján működő egészségpénztár. Az alapítók vállalkoztak arra a kihívásra, hogy tagjaink számára – költségkímélő módon - megszervezzük azokat a szolgáltatásokat, amelyekre az OEP egyre csökkenő támogatása miatt jelenleg is sokat és a jövőben várhatóan egyre többet költünk.

A Patika Egészségpénztár célja

A Patikapénztár több mint tíz évvel ezelőtti megalakulásakor elsőként megszervezett szolgáltatása - a minden családot érintő - gyógyszer és a gyógyászati segédeszközök lakossági térítési díjának finanszírozása volt. Szolgáltatási palettánkat a jogszabályi keretek kitöltésével, tagjaink igényeinek megfelelően szervezzük, így jelenleg az alábbi területeken vagyunk jelen: patika, optika, gyógyászati segédeszköz, orvosi ellátás, sporteszköz, vagyis minden, amit az OEP nem, vagy részben finanszíroz.

Referenciáink

 • 2017-ben 6,1 ezer munkáltatót (például BÁCSVÍZ Zrt., Budapest Airport Zrt., dm-drogerie markt Kft., Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft., Ericsson Magyarország Kft., FHB Földhitel- és Jelzálogbank Nyrt., Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt., GE Hungary Kft., Hankook Tire Magyarország Kft., LEAR Corporation Hungary Kft., Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt., Metro Kereskedelmi Kft., Pécsi Tudományegyetem, Praktiker, Strabag Építő Zrt.) tudhatunk partnereink között.
   
 • A család egészségügyi szolgáltatásaira patikakártyával 11 ezer helyen lehet költeni – ebből 7,8 ezer kártyaelfogadóhely.

A patikakártya

A patikakártyát - elsőként az önkéntes egészségpénztárak közül – a Patikapénztár már 1999-ben bevezette. Pénztártagjaink családtagjaik részére is válthatnak patikakártyát, amely – a banki társkártyákkal azonos módon ugyanahhoz a számlához kapcsolódik, így az egész család egészségügyi kiadásait lehet finanszírozni.

Miért érdemes a Patikapénztár szolgáltatójának lenni?

 • A megállapodás megkötésére azért van szükség, mert a Pénztártörvény (1993. Évi XCVI. tv.) rendelkezése szerint az önkéntes egészségpénztár bizonyos szolgáltatásait kizárólag a vele szerződéses kapcsolatban álló partnerein keresztül nyújthatja.
   
 • A Patikapénztár több mint 10 éves tapasztalata alapján megállapíthatjuk, hogy tagjaink számára fontos a patikakártyával történő fizetés kényelme. Amennyiben a szolgáltatónál már működik valamelyik bank (pl. K&H, OTP vagy Takarékszövetkezeti Bank Rt.) – által telepített, a Magyarországon forgalomban levő bankkártyák elfogadására alkalmas POS terminál, egyszerű a Patikapénztárhoz történő csatlakozás, hiszen azt csak programozni kell a patikakártya elfogadására.
   
 • Az sem jelent problémát, ha nincs banki terminál: a Patikapénztár saját kártyaterheléses rendszert fejlesztett ki a szolgáltatások igénybevételére, a Virtuális POS rendszert.  A Virtuális POS telefonon (06-1-210-9816) vagy a www.patikapenztar.hu internetes oldalakon elérhető fizetési mód. Ennek folyamata egyszerű és csak pár percet vesz igénybe.


Az egészségpénztári szolgáltatások és a pénztártagot a vásárlás pillanatában megillető árkedvezmények

A Patikapénztár kártyáját 7,8 ezer szolgáltatónál fogadják el. A mindenkor finanszírozható szolgáltatások körét – a pénztártagok igényeihez igazodva - az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. Törvény 2.§, illetve az 51.§ keretszabályainak kitöltésével alakítjuk az alábbiak szerint:

 • A patikakártya érvényes gyógyszerek – beleértve a homeopátiás gyógyszereket is, gyógyteák, OGYÉI engedélyszámmal és forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek patikában történő kiváltására. Tekintettel arra, hogy a gyógyszerek ára hatóságilag rögzített, árkedvezmény nélkül (az adókedvezmény természetesen érvényes).
   
 • Szemüveg, kontaktlencse vásárlása esetén 15-30 % kedvezmény a Fotex, Vision Express, Ofotért szalonjaiban.
   
 • Gyógyászati segédeszköz vásárlása esetén (REHAB Rt., Omker Rt., Scholl Referencia Szaküzlet) 2-20% kedvezmény.
   
 • Orvosi ellátás: 2-50% kedvezmény.
   
 • Sporteszköz vásárlás: 5-40% kedvezmény.

Szerződött partnereink részére nyújtott szolgáltatások

 • A szolgáltató számára a Patikapénztárral való szerződéskötés nem jelent többlet-költséget.
   
 • Szolgáltatóink részére online elérhető szolgáltatásaink a következők:

-  a szolgáltatónál történt patikakártyás vásárlások részletes listájának lekérése,

-  e-mailben küldött kimutatás a patikakártyás heti szolgáltatói utalásokhoz,

-  adatok módosítása, adatváltozás bejelentése,

-  visszaigazolás adatmódosítás elfogadásáról,

-  internetes kártyaterhelés,

-  feliratkozás a Patikapénztár havonta megjelenő elektronikus hírlevélére.


A Patikapénztárral való elszámolás

A szolgáltatók részére a patikakártyás vásárlások ellenértékének utalása a kártyaközpontból beérkezett adatok alapján történik minden héten, hétfőn. A tranzakciókat a rendszer hétfő 0000 órától vasárnap 2400 óráig összesíti, majd annak összegét hétfőn utalja át a szolgáltató bankszámlájára, csökkentve ezzel a banki utalás költségeit. Vagyis ha egy tag szerdán vagy akár vasárnap vásárol a patikakártyájával, annak ellenértékét a következő hét hétfőn utaljuk.


A Telepatika

A Telepatika a Patika Egészségpénztár telefonos ügyfélszolgálata (06-1-210-9790). Az automatikus egyenleglekérdezés éjjel-nappal a pénztártagok rendelkezésére áll, míg személyes ügyintézésre munkaidőben 8 - 18 óra között van lehetőség.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, juttassa el hozzánk kitöltve a mellékelt „Szolgáltatói szándéknyilatkozatot”. Legkésőbb 10 napon belül jelentkezünk a szükséges szerződésekkel, tudnivalókkal és információkkal, így arra lehet számítani, hogy a teljes csatlakozás 1 hónapot vesz igénybe.

Őszintén bízunk abban, hogy Ön is - könnyítve a betegek terheit, egyben megőrizve mindannyiunk egészségét - csatlakozik a Patikapénztárhoz, a szolgáltatók szövetségéhez.

 

  Nyomtatható szándéknyilatkozat

 

 

Találkozunk a Facebook-on!