2024-ben indul a Humán Immun Projekt

A globális felmérésben az emberi immunrendszer sajátosságainak megismerését tűzték ki célul. A hatalmas projekt a tervek szerint 2033-ig tart.


2024-02-05

Az immunrendszer részletes megismerését célzó kutatás hozzájárulhat a gyorsabb, olcsóbb, személyre szabottabb gyógyításhoz, új gyógyszerek és terápiák kifejlesztéséhez, és végső soron az egészségügyi egyenlőséghez úgy, hogy a leginkább veszélyeztetetteket védi. A kaliforniai központú projekt résztvevői tudományos kutatóintézetek, civilszervezetek, amelyek kutatómunkáját mesterséges intelligencia is segíti.

A hasonló, immunológiai felmérések eddig leginkább az európai, illetve az észak-amerikai lakosság körében készültek, ezzel viszont az emberiség legnagyobb része kimaradt a vizsgálatokból – az új projekt ezen is változtatni szeretne. Minden lakott kontinensen mintákat gyűjtenek majd, mintegy 300 helyszínen, és az egyes egyének teljes egészségügyi profilját rögzítik. A tervek szerint az újszülöttektől az aggastyánokig, a szegénytől a gazdagig, az egészségesektől a különböző betegségekben, autoimmun elváltozásokban szenvedőkig, igen sok embert vonnak majd be a felmérésbe.

Elsőként néhány helyszínen próbafelmérések készülnek, aztán ezek adatelemzéseit követően az „éles” vizsgálatokhoz már finomhangolt módszerekkel fognak hozzá a kutatók. Az első öt év az adatgyűjtésről szól, ezt követi az adatok elemzése. Az elemzés során készül majd olyan immunológiai MI modell, amely a gyógyítást, a gyógyszerkutatást segíti.

Az egyes vizsgálati alanyok esetében elkészítik az illető teljes genom felmérését és a génkifejeződést (vagyis nemcsak azt, hogy milyen génekkel rendelkezik, hanem azt is, hogy ezekből mi és mennyire aktív). Megvizsgálják az immunrendszert kitevő sejteket, felmérik azok mennyiségét és változatait, valamint a kommunikációjukban használt fehérjéket. Felmérik a sejtek anyagcseréjében részt vevő molekulákat, és a bélmikrobiomot, valamint annak az immunrendszerrel való összefüggéseit.

Forrás: Greendex Szemle/National Geographic

Borítókép: created by www.freepik.com/kjpargeter

Ezek is érdekelhetik...

Megújult a patikakártya
Megújult a patikakártya

A 25 éves jubileumát ünneplő Patikapénztár megújította a kártyáját. A február 1-től kibocsátott kártyák a pénztártag, pénztár és szolgáltató szoros együttműködését jelképezik.

Elolvasom
Februári ízelítő webshop-kínálatunkból
Februári ízelítő webshop-kínálatunkból

Számtalan új termék közül válogathat kényelmesen, otthonról a Pénztárboltban. Fizessen patikakártyájával és használja ki a 20% adó-visszatérítést az egészséges életet szolgáló eszközökre.

Elolvasom
Az egészségügyet tartják a legaggasztóbbnak a magyarok
Az egészségügyet tartják a legaggasztóbbnak a magyarok

Az elmúlt években változatlanul az egészségügy helyzete aggasztja leginkább a hazai lakosságot, mutat rá a 24.hu az Ipsos felmérésére hivatkozva.

Elolvasom
A bőrrák ellen egész életen át védekezni kell
A bőrrák ellen egész életen át védekezni kell

Az adatok alapján a hazai bőrgyógyászok azzal számolnak, hogy a két évtized alatt majdnem megduplázódott bőrrákos betegszám tovább fog növekedni, és elsősorban a leginkább érintett, 50 év feletti korosztályoknál.

Elolvasom
Létezik a „minden az egyben” családbarát juttatás
Létezik a „minden az egyben” családbarát juttatás

2020 óta nő a családbarát munkahelyi juttatások száma a szervezeteknél. Kattintson, ha szeretné megtudni, hogy mi az, ami a családbarát intézkedésnek számító szinte valamennyi juttatást egyben kínálja.

Elolvasom