Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból

Az infláció az albérletárakat sem kíméli. 2021 óta töretlenül drágul a lakásbérlés, idén januárban 22%-kal kellett többet fizetni Budapesten egy lakásért a megelőző év hasonló időszakához képest. Jól jöhet az egészségpénztárban gyűjtött megtakarításunk az egyetemet kezdő gyermekünk lakbérének fedezésére is.


2023-06-05

Drágulnak a hitelek és a lakások bérleti díja is jelentősen emelkedik köszönhetően az inflációnak. Mélyen kell a zsebükbe nyúlniuk a szülőknek, akiknek a gyereke most megy egyetemre és esetleg a lakóhelyüktől távolabbi városban kezdi meg a tanulmányait. Az egészségpénztári megtakarítással rendelkezők azonban jobb helyzetben vannak.

A 20%-os, évi maximum 150 ezer forint szja-visszatérítéssel támogatott megtakarítási formát akár a megvásárolt lakás törlesztőrészletéhez, akár a 25 év alatti egyetemista lakhatási költségéhez – kollégiumi vagy albérleti díjának kifizetéséhez – is fel lehet használni. Úgy is tekinthetjük, hogy az szja-visszatérítés mérsékli a kiadásunkat.

Mindkét lakásra fordítható szolgáltatást az önsegélyező ág nyújtja, ami azt jelenti, hogy a Pénztár a pénztártag számláján 180 napja lévő egyenleg terhére teljesít kifizetést. Ez alól kivétel a számláján jóváírt hozam és a visszatérített adókedvezmény.

Hogyan vehetem igénybe az egyetemi hallgatók térítési díjára, kollégiumi és albérleti díjára igényelhető támogatást?

A szolgáltatás a Magyarországon államilag elismert felsőoktatási intézményében hallgatói jogviszonnyal rendelkező 25 év alatti személy tandíját, kollégiumi vagy albérleti díját téríti meg. Az igénylő minden esetben a pénztártag, de akár saját magának, akár közeli hozzátartozójának kérheti a támogatást. A kifizethető összeg a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér lehet, de ha két egyetemista gyermekünk van, mindkettő számára igényelhetjük a támogatást.

Hogyan vehetem igénybe a lakáshitel-támogatást?

Az a pénztártag jogosult a szolgáltatásra, aki a lakáscélú hitelben adós vagy adóstárs. Ha ennek a feltételnek megfelel, havonta a minimálbér 15%-át – 2023-ban 34 800 forintot – igényelhet az egészségpénztári számlájáról hiteltámogatásként. Ehhez nem kell mást tennie, mint az ügyfelszolgálat e-mail-címére elküldeni a szolgáltatási igénylőlapot, a lakáscélú kölcsön és jelzálog szerződés másolatát és a hitelintézet igazolását az elmúlt háromhavi törlesztő részlet összegéről (hiteles bankkivonat is megfelelő). A támogatást a benyújtás hónapjától folyósítjuk, ha a fedezet rendelkezésre áll a számláján.

Borítókép: created by www.freepik.com/rawpixel

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom