Bemutatjuk az időseket segítő szolgáltatásainkat!

Hazánkban mintegy félmillióan gondoznak családon belül idős, beteg hozzátartozót. Az ő helyzetüket méri fel a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének kutatása. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a Pénztár idős családtagokhoz kapcsolódó szolgáltatásait.


2022-09-05

„Családi gondozók kiégés-prevenciója, munkaerőpiacon tartása pandémia és poszt-pandémia idején” címmel kezdett vizsgálatba a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézete az MTA Poszt-COVID jelenségek kutatására irányuló pályázati támogatás segítésével. A kérdőíves kutatás részként a szakemberek azt kérik azoktól, akik idős családtagot gondoznak vagy ezt a feladatot korábban látták el, hogy idézzék fel a gondozási időszak tapasztalatait és osszák meg ezt annak érdekében, hogy a gondozók helyzetéről valós képet kaphassanak a szakemberek. Az érintettek szeptember 30-ig tölthetik ki az online kérdőívet.

Az idős hozzátartók gondozását felvállalók helyzetét nemzetközi szinten évtizedek óta vizsgálják, hazánkban a családi gondozók számát 4-500 ezer főre becsülik. A leterheltségüket mérő 2019-es hazai kutatásunk jelentős gondozási terheket igazolt és megerősítette, hogy az érintettek munkaerőpiaci helyzetének feltárására további vizsgálat szükséges – ismertette dr. Leleszi-Tróbert Anett Mária mentálhigiénés szakember. Ráadásul a pandémia jelentős negatív hatást gyakorolt a gondozási folyamatra.

„Jelenlegi kutatásunkban vizsgáljuk a gondozói szerep és a munkaerőpiaci részvétel összefüggéseit, különös tekintettel a pandémiára. Az online elérhető és kitölthető nyomtatványban rákérdezünk egyebek mellett a gondozási helyzetre, a munkahelyi munkavégzésre és a koronavírus járvány hatásaira a gondozás és munkavégzés terén. A kérdésekre nincsenek jó vagy rossz válaszok, minden visszajelzés hozzájárul kutatásunk sikeréhez. Munkánk célja, hogy feltárjuk az idős családtagot gondozók problémáit, és előmozdítsuk helyzetük javítását” – összegezte a mentálhigiénés szakember.

A Pénztár is szeretne hozzájárulni az idős, beteg családtagot gondozók terheinek csökkentéséhez, ezért a törvény által lehetővé tett összes ehhez kapcsolódó egészség és önsegélyező szolgáltatást nyújtjuk tagjainknak.

  • Kifizetjük az otthonápolás számlával igazolt díját, ha a számlát kiállító a Pénztár szerződéses partnere. Az orvosi javaslattal igénybe vehető egészségpénztári szolgáltatás bármekkora összegben igényelhető az egyéni számlaegyenlege erejéig. Az elszámolásra beküldött számlát a Pénztár nevére kell kiállítani.
  • Támogatjuk az intézményi elhelyezés költségeit. A szolgáltatást a pénztártag veheti igénybe saját jogon vagy a bejelentett szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje jogán. A kifizethető összeg a napi vagy havi díj, de legfeljebb a nyugdíjminimum napi vagy havi összege, ami 28 500 forint 2008 óta. térítési díjról szóló számlának a pénztártag vagy bejelentett közeli hozzátartozója nevére kell szólni.
  • Támogatjuk a mozgáskorlátozott vagy megváltozott egészségi állapotú személyek életvitelét megkönnyítő speciális eszközök beszerzését, a lakókörnyezet szükséges átalakítását (korlátok, kapaszkodók felszerelése, ajtók, kijárók, folyosók szélesítése, emelőeszközök beszerelése). A támogatás korlátlanul igénybe vehető az egyéni számlán lévő egyenlege terhére, a Pénztár nevére kiállított számla ellenében.

Borítókép: Freepik

Ezek is érdekelhetik...

Rendszeres szűréssel megőrizheti a látását
Rendszeres szűréssel megőrizheti a látását

Március 6. a Zöldhályog Világnapja. Minél korábban felismerik és kezelik a glaukómát, annál sikeresebben késleltethető a látásromlás, s így megelőzhető a vakság kialakulása.

Elolvasom
Orvostechnológiai-boom szemtanúi lehetünk
Orvostechnológiai-boom szemtanúi lehetünk

Előrejelzések szerint a mesterséges intelligenciát alkalmazó egészségügyi megoldások piaca az évtized végére a jelenlegi 1000-szeresére nő. A döbbenetes bővüléssel közel 190 milliárd dolláros szegmenssé válik.

Elolvasom
Tavaszváró akciók a Pénztárboltban
Tavaszváró akciók a Pénztárboltban

Patikakártyával is használja ki a webáruházak kínálta kényelmet!

Elolvasom
Megújultak a biztosítási csomagjaink
Megújultak a biztosítási csomagjaink

Ráncfelvarráson estek át a Pénztár által kínált egyéni csoportos egészségbiztosítási csomagok március 1-től.

Elolvasom
Mutatjuk a gyógyszer és az étrend-kiegészítők közötti különbséget
Mutatjuk a gyógyszer és az étrend-kiegészítők közötti különbséget

Nem minden gyógyszertárban vásárolt termék árát lehet visszaigényelni a pénztári megtakarításból. De vajon mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítők között?

Elolvasom