Használja ki a prevenciós szűrővizsgálatra járó adó-visszatérítést

Megújítottuk a letölthető orvosi javaslat-nyomtatványunkat tagjaink kérésére. Így nagyon egyszerűvé vált a Pénztár által nyújtható egészségmegőrzést elősegítő, prevenciós szűrővizsgálatok után járó 10%-os szja-visszatérítés érvényesítése.


2023-11-06

Az egészségpénztár nem betegségpénztár, ahogy egy jól működő egészségügy sem betegségügy. Azt szeretnénk, hogy a tagjaink minél több évet tölthessenek egészségesen. A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a függőségektől (dohányzástól és alkoholfogyasztástól) mentes élet az egészségmegőrzés érdekében tett első és legfontosabb lépések. De legalább ilyen fontos a betegségek korai felismerése, vagyis a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Magyarország sajnos egyik pontban sem jeleskedik: az egy főre jutó prevenciós kiadások nem érik el az EU-s átlag egyharmadát sem, mutat rá az Egyensúly Intézet által tavaly készített tanulmány. Ennek meg is van az eredménye: közel öt évvel kevesebbet élünk az EU átlagánál és az egészségben eltöltött évek számát illetően is a rangsor végén állunk.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az elmúlt időszakban több konferencián is ismertette a tárca legfontosabb célkitűzéseit erre a kormányzati ciklusra. Az egyik az egészségben eltöltött életévek számának közelítése az uniós átlaghoz, a másik a lakóhelyhez közeli ellátások megerősítése, a harmadik pedig a prevenció, a szűrések lennének.

Az állami egészségügy nehézségeit látjuk, tapasztaljuk. Szűrővizsgálatokra például csak akkor van lehetőség (akkor sem gyorsan), ha már panaszunk van, és ezért beutalónk is. Többek között ez is okozhatja azt, hogy nálunk a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedésekben és bizonyos daganatos betegségekben halnak meg, holott ezek a betegségek ma már sok esetben gyógyíthatóak lennének. Nem arról van szó, hogy az Unió más államaiban a rettegett betegségek nincsenek jelen, viszont az időben történő felismerésnek köszönhetően ott ezekből sokkal nagyobb arányban meggyógyulnak az emberek, mint nálunk. Megérné tehát részt venni a szűrővizsgálatokon.

Leginkább a korunk, az életmódunk és a családi kortörténet határozza meg, hogy mire érdemes hangsúlyt fektetni akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk. Erre azonban csak a magánegészségügyben van lehetőség, ami nem olcsó. Ingyenes az egészségpénztárral sem lesz, de akár 30%-ot is visszakaphatunk a kiadásunkból.

Közismert, hogy az egészségpénztári befizetések után 20% szja-visszatérítés jár, azt azonban lényegesen kevesebben tudják, hogy bizonyos szűrővizsgálatok után is jár 10% adójóváírás. Annak érdekében, hogy a patikás tagok minél többen és könnyebben hozzájuthassanak ehhez a pénzhez, megújítottuk az oldalunkról letölthető orvosi javaslatot. Mostantól, ha a háziorvosa vagy más szakorvos ezen a nyomtatványon kitölti, hogy a felsorolt – például méhnyakrák-, vastagbélrák-, prosztatarák-, mozgásszervi, fogászati szűrés vagy egyéb, a megbetegedések korai felismerésére alkalmas – szűrővizsgálatok közül melyik javallott, és ön ezt a javaslatot eljuttatja hozzánk, jogosult lesz az ezt követően elvégzett vizsgálat ára után járó 10%-os szja-jóváírásra az önkéntes pénztárak működését szabályozó 1993. évi XCVI. törvény 51/E. § (5) bekezdése szerint. A visszaigényelhető szja összege automatikusan szerepelni fog az Ön számára kiállított adóigazoláson.

A javaslatot egyszer kell kiállítani, az érvényessége időben nem korlátozott. A szolgáltatásra a pénztártag szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje is jogosult, ha az ő nevére szól az orvosi javaslat. A 10%-os adókedvezményt a pénztártag tudja érvényesíteni. Figyelem, csak a pénztárnál bejelentett közeli hozzátartozó számít szolgáltatásra jogosult kedvezményezettnek!

Hogyan tudom igénybe venni a pénztáron keresztül járó adó-visszatérítést?

  • Fizessen be az egyéni számlájára, hogy legyen fedezet a prevenciós szűrővizsgálat árára. A befizetés után jogosult lesz 20% szja-visszatérítésre.
  • Töltse le és nyomtassa ki az orvosi javaslatot, és keresse fel vele a háziorvosát vagy kezelőorvosát. Neki kell kitölteni és aláírni, hogy milyen vizsgálatokat tart fontosnak az ön esetében. Egy javaslaton több vizsgálat is szerepelhet a rizikófaktoroknak megfelelően! Ezt elég a tagsági jogviszonya alatt egyszer benyújtani. Ha a családtagja szeretne szűrővizsgálatra menni, az orvosi javaslat az ő nevére szóljon!
  • Ha a családtagja veszi igénybe a szűrést, ellenőrizze a NetPénztárban, hogy szerepel-e a bejelentett szolgáltatásra jogosult kedvezményezettjei között. Amennyiben nem, kérjük pótolja a bejelentést az erre szolgáló nyomtatvány elküldésével az ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu e-mail címre.
  • Ezután kérjen időpontot a szűrésre. A szolgáltatást olyan rendelőben vegye igénybe, amely szerződött partnerünk.
  • A klinikán fizessen a vizsgálatért patikakártyával vagy kérjen számlát a Pénztár nevére, ha készpénzzel fizet. A számlán szerepeljen a pénztártag vagy a kedvezményezettjének a neve és a prevenciós vizsgálat megnevezése. Figyelem! 10%-os adó-visszatérítés csak az orvos által kitöltött javaslaton szereplő szűrővizsgálatok után jár. Az orvosi javaslat kiállításának meg kell előznie a vizsgálatot.
  • A vizsgálatról szóló számlát és a 10%-os adó-visszatérítésre jogosító orvosi javaslatot töltse fel az oldalunkon online vagy küldje meg e-mailen vagy postai úton. Ha patikakártyával fizetett, az orvosi javaslat megküldésével egyidejűleg jelezze felénk, hogy melyik tétel (dátum és összeg) volt a prevenciós szűrés.

Azok számára, akik korábban hallás- vagy látásjavító terméket vásároltak vagy otthongondozás szolgáltatást vettek igénybe, nem ismeretlen az orvosi javaslat. Ezekre azonban továbbra sem jár a 10%-os adójóváírás.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Ünnepeljen a 24 éves Patikapénztárral!
Ünnepeljen a 24 éves Patikapénztárral!

Tömje ki az ÉnPénztáram pénztárcáját a Patikapénztár születésnapi játékában november 13–19. között. Akár a karácsonyfa alá kerülő ajándékok egy részét is beszerezheti a születésnapi héten, hogy megszerezze az extra hűségpontokat.

Elolvasom
Negyedévről negyedévre duplázódik a hozamunk
Negyedévről negyedévre duplázódik a hozamunk

A harmadik negyedév végén már 4,41%-os hozamot ért el a Pénztár a befektetésein, aminek köszönhetően összesen idén már 8,7%-os hozamot tudtunk realizálni tagjaink megtakarításain. Ebben a negyedévben további emelkedésre számítunk.

Elolvasom
Novemberben is érdemes benézni a pénztárboltba!
Novemberben is érdemes benézni a pénztárboltba!

Ha nincs ideje üzletről üzletre járni, de szüksége lenne valamilyen gyógyászati segédeszközre, ugorjon be a Patikapénztár webshopjába, ahol patikakártyával is tud fizetni. Ízelítő a kínálatból.

Elolvasom
MNB: kevés egészségpénztári szolgáltatással élnek a magyarok
MNB: kevés egészségpénztári szolgáltatással élnek a magyarok

A magánegészségügyi szférában is érezhető a válság, erről készített felmérést az MNB. Ennek kapcsán a Jazzy Business Class című műsorban az MNB felügyeleti szóvivője elmondta, nagyon kevés szolgáltatást veszünk igénybe az egészség-önsegélyező pénztárakon, biztosítókon vagy munkáltatókon keresztül.

Elolvasom
24 évesek lettünk! Ebből az alkalomból megajándékozzuk munkavállalóit
24 évesek lettünk! Ebből az alkalomból megajándékozzuk munkavállalóit

A Patikapénztár születésnapi játékában, november 13–19. között a munkáltatók is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a munkavállalóik extra hűségpontokhoz jussanak, és akár a régóta halogatott orvosi vizsgálatra is elmenjenek.

Elolvasom