Hiteltrükk, ami legális és működik

A Pénzcentrum körképében annak járt utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzáloghitele havi törlesztőjének részét esetleg egészét. Miért éri meg? Mert így 20%-kal mérsékelhetjük a hitelterheinket.


2023-09-06

A lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére fordítható támogatás legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15%-ának megfelelő összeg lehet. Ez 2021-ben havi 25 110 forint volt, 2022-ben 30 000, 2023-ban pedig 34 800 forint. A maximálisan kihasználható támogatás nem haladhatja meg a kifizetett törlesztőrészletet, de ha valakinek éppen 34 800 forint a havi fizetési kötelezettsége, akár 100%-ban fedezheti az egészségpénztári számlájáról. Az idén kihasználható 12 havi maximális támogatás után jövőre 83 520 forint szja-visszatérítés jár. Ezt felfoghatjuk úgy is, hogy éves szinten több mint kéthavi törlesztőt megspóroltunk.

Az utóbbi időben egyre többen élnek a lehetőséggel, amely hátterében egyrészt a hitelek drágulása állhat, másrészt, hogy a jogalkotó lényegesen könnyebbé tette az igénylést. Ma már például elég, ha a szolgáltatásra jogosult egyszerű másolatban, e-mailen küldi el a Pénztárnak a hitelszerződést. Figyelem, ez a támogatás kizárólag a pénztártag 180 napos egyenlege (az egyéni számlára legalább 180 nappal korábban befizetett pénz) terhére vehető igénybe akkor, ha a jelzáloghitelt lakás vásárlására igényelték és a pénztártag az adós vagy az adóstárs.

Pénzcentrum körképe szerint szinte valamennyi pénztárban nő a szolgáltatás kihasználtsága és az átlagosan igénybe vett támogatási összeg is. A Patikapénztárban 2022-ben 7%-kal nőtt a lakáshitel-törlesztési támogatást igénylő tagok száma 2021-hez képest, az egy főre eső éves kifizetés átlaga pedig elérte a 223 ezer forintot. Az idei számok további növekedést mutatnak főleg az egyéni befizetések terhére, de sok munkáltató is beleveszi a juttatási rendszerébe a célzott lakáshitel-támogatási lehetőséget. Ebben az esetben a bruttó keretösszeg egy az egyben a törlesztésre fordítható, viszont az igénybe vett támogatás a kedvezményezett pénztártagnak egyéb jövedelem, amely után adót kell fizetni jövő májusban. Az adó mértéke 24,92% vagyis lényegesen kedvezőbb, mint a bér után fizetendő közteher.

Borítókép: created by www.freepik.com/rawpixel

Ezek is érdekelhetik...

Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?
Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?

Sok esetben szülőként későn vesszük észre, hogy milyen fontos lett volna gyermekünk pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Ugyanez igaz az egészségtudatosságra is, amelyet szintén érdemes már gyerekkorban kialakítani, fejleszteni.

Elolvasom
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

Elolvasom
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek

Úristen, milyen nehéz a gyerek iskolatáskája! – kiállt fel sok szülő mostanában. Sajnos ilyenkor derül ki, hogy a gyerek által választott trendi modell nem ideális mindennapi viselet. Érdemes megfontolni a gerincgyógyász szakorvos tanácsait táska, íróasztal vagy szék vásárlásakor.

Elolvasom
Étkezés a rohanó hétköznapokban
Étkezés a rohanó hétköznapokban

A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket – írja a Webbeteg.hu

Elolvasom
Hatalmas segítség lehet a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás
Hatalmas segítség lehet a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint 2023. második negyedévében jelentősen növekedtek a háztartások hitelintézetektől felvett fogyasztási hitelei és nőtt az elmúlt évben a lakossági folyószámlahitel-állomány is.

Elolvasom