Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?

Sok esetben szülőként későn vesszük észre, hogy milyen fontos lett volna gyermekünk pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Ugyanez igaz az egészségtudatosságra is, amelyet szintén érdemes már gyerekkorban kialakítani, fejleszteni.


2023-09-06

Pszichológusok szerint a gyerekek már egészen kis korban, akár 2-3 évesen is fogékonyak az újdonságokra. Ezért érdemes minél előbb, az adott életkornak megfelelő módon eljuttatni hozzájuk például a pénzügyi ismereteket vagy rávezetni őket az egészséges életmód fontosságára. Mindkettő nélkülözhetetlen tudás ahhoz, hogy valaki később jól boldoguljon az életben, maximálisan kihasználja a lehetőségeit. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk tudatos felnőtté cseperedjen, szülőként a mi felelősségünk, hogy átadjuk neki a tudást.

A legerősebb befolyásoló tényező a szülői minta. Még a kisebb gyereknek is érdemes elmagyarázni, hogy mit jelent az egészségpénztári tagság, miért fontos, hogy minden hónapban rendszeresen félretegyünk a kasszába, egészségesen táplálkozzunk, szűrővizsgálatokra járjunk. A példamutatáson túl a gyakorlati megvalósításba is bevonhatjuk a gyereket úgy, hogy szolgáltatásra jogosultként megjelöljük őt. Így úgy fogja érezni, hogy ő is hozzájárul a családi kiadások kézben tartásához és az egészséges életmód is az értékrendje részévé válik.

Amikor pedig a gyerekünk betöltötte a 16. évét, kérjünk neki társkártyát, ami a patikakártyán levő megtakarításunk vele való megosztását jelenti. Ebben a gesztusban mindaz benne van, ami szülőként nagyon fontos feladatunk: gondoskodunk szavak nélkül és kifejezzük, hogy maximálisan bízunk benne. A társkártyával szimbolikusan átadjuk gyermekünknek azt a tudást, amelyet mi már megszereztünk, és ami könnyebbé teszi az életét nem csak fiatalként, hanem később is.

A társkártya a fő patikakártya teljes egyenlegét korlátozás nélkül elérhetővé teszi a társkártya-tulajdonos számára, így a családtagok egymástól függetlenül, különböző helyszíneken, akár egyazon időben is kihasználhatják az adóvisszatérítéssel támogatott megtakarítást. Társkártyát a társkártya-igénylő lapon lehet igényelni a megjelölt közeli hozzátartozónak (házastársnak, gyermekeknek, szülőknek, nagyszülőknek, élettársnak, stb.). Díja 2500 forint és 4 évig érvényes.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Hiteltrükk, ami legális és működik
Hiteltrükk, ami legális és működik

A Pénzcentrum körképében annak járt utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzáloghitele havi törlesztőjének részét esetleg egészét. Miért éri meg? Mert így 20%-kal mérsékelhetjük a hitelterheinket.

Elolvasom
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

Elolvasom
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek

Úristen, milyen nehéz a gyerek iskolatáskája! – kiállt fel sok szülő mostanában. Sajnos ilyenkor derül ki, hogy a gyerek által választott trendi modell nem ideális mindennapi viselet. Érdemes megfontolni a gerincgyógyász szakorvos tanácsait táska, íróasztal vagy szék vásárlásakor.

Elolvasom
Étkezés a rohanó hétköznapokban
Étkezés a rohanó hétköznapokban

A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket – írja a Webbeteg.hu

Elolvasom
Hatalmas segítség lehet a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás
Hatalmas segítség lehet a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint 2023. második negyedévében jelentősen növekedtek a háztartások hitelintézetektől felvett fogyasztási hitelei és nőtt az elmúlt évben a lakossági folyószámlahitel-állomány is.

Elolvasom