Létezik a „minden az egyben” családbarát juttatás

2020 óta nő a családbarát munkahelyi juttatások száma a szervezeteknél. Kattintson, ha szeretné megtudni, hogy mi az, ami a családbarát intézkedésnek számító szinte valamennyi juttatást egyben kínálja.


2024-02-05

Ábrahám Nikolett, a BME Munka- és szervezetpszichológia szakán írt szakdolgozatában 3+1 dolgot azonosított, amit érdemes figyelembe venni a családbarát munkahelyi juttatások tervezésénél:

  • Nemcsak a családosok, hanem már a gyermeket tervezők is vonzóbbnak ítélik a családbarát munkahelyi juttatásokat hirdető munkahelyeket.
  • A családbarát munkahelyi juttatásokat biztosító munkahelyen dolgozók elégedettebbek munkahelyükkel, jobban kötődnek munkahelyükhöz, és motiválóbbnak érzik munkahelyüket.
  • A családbarát munkahelyi intézkedéseket működtető vállalatok rugalmasabban reagálnak a változásokra és munkavállalói igényekre is.
  • A családbarát munkahelyi juttatások száma 2020 óta növekedett a szervezeteknél.

A családbarát munkahelyi juttatások célja a munkavállalók egyéni élethelyzeteiben való támogatása és ezek mentén a szervezet felé való elkötelezése – idézi a szakdolgozat megállapítását a HR Portál. A kutatás arra is kitért, hogyan erősíthető a megtartó ereje egy-egy juttatásnak. Alapvetően érdemes egységként kezelni a családbarát intézkedéseket, nem csak elemeiben. Szintén fontos, hogy a fenntarthatósága csak hiteles képviselettel érhető el. Lényeges az is, hogy a programok az igényekre reagáljanak! Csak azt érdemes megtartani, aminek valóban van eredménye. Az értékek és pozitív tapasztalatok kommunikálása pedig ahhoz kell, hogy életben tartsuk a pozitív élményt, amit a juttatás adott a kollégáknak.

Az egészségpénztári juttatás – akár a tagdíj-hozzájárulás vagy a célzott szolgáltatásra nyújtott támogatás – mindenképpen beilleszthető a családbarát intézkedések sorába. Alátámasztásul vegyük sorra, hogy mi számít családbarát intézkedésnek a munkahelyen a hrpwr.hu cikke alapján.

  • Családbarát munkarend, munkaidő
  • Plusz szabadságok és rugalmasság váratlan események kapcsán 
  • Gyermekneveléshez nyújtott támogatások: az iskolakezdési, beiskolázási támogatás, a céges ösztöndíj, de fontos opció a gyermekmegőrzés saját bölcsődében-óvodában-iskolában vagy szerződéses partnerrel, esetleg hozzájárulás a havidíjakhoz
  • Egészségmegőrzés: a családtagokra is kiterjedő egészségtámogatás, prevenciós programok
  • Mentális támogatás, tréningek és coaching lehetőségek pl. családi idő- vagy pénzügyi menedzsment, fejlesztés, stresszkezelés témában

Az egészségmegőrzésre biztosított forrás szinte mindenre megoldást jelenthet köszönhetően az egészségpénztárban elérhető egészség és önsegélyező szolgáltatásoknak. A juttatás ezért egyértelműen növeli a dolgozók elégedettségét, fokozza a lojalitásukat és erősíti a cégmárkát, ha a dolgozókra személyre szabottan biztosítjuk. Persze ezt is fontos, hogy megfelelő módon kommunikáljuk a munkatársaink felé. Érdemes például hangsúlyozni, hogy az egyéni számlára érkező tagdíjból – függetlenül attól, hogy a munkahely vagy a pénztártag egyénileg fizeti-e – a családtagok is vásárolhatnak gyógyszert, kifizethetik a magánegészségügyi szolgáltatónál felmerülő költséget, köthetnek egészségbiztosítást. Ehhez nem kell mást tenniük, mint bejelenteni közeli hozzátartozójukat szolgáltatásra jogosult kedvezményezettként. Ha azt szeretnék, hogy a számukra fontos rokon kártyával is tudja költeni a számlán lévő összeget, igényelhetnek számára társkártyát.

Abból az aspektusból is érdemes beszélni a juttatásról, hogy a rugalmas munkaidő és a home office lehetőség mellett ez is hozzájárul a munka és magánélet egyensúlyához. A munkavállalónknak nem kell arra pazarolnia a szabadnapját, hogy az orvosnál üljön, mert időpontra tud menni a magánszolgáltatóhoz. És azért sem kell szorongania, hogy ha váratlanul megbetegszik, az ennek következtében kieső jövedelmet hogyan pótolja, hiszen a pénztár kifizeti a keresőképtelenség idejére járó juttatás és a nettó bér közötti különbözet az egyéni számla erejéig.

Az egészségpénztári támogatással a gyermekneveléshez is adhatunk segítséget, hiszen a pénztár önsegélyező szolgáltatásai között szerepel a beiskolázási támogatás is. Ezt leghatékonyabban az ilyen célra adott célzott szolgáltatási konstrukcióval támogathatja egy vállalat az érintett dolgozók számára.

A munkahelyi prevenciós program többféle módon biztosítható a pénztáron keresztül. Adhatunk célzott támogatást, amelyet kizárólag szűrővizsgálatra lehet felhasználni, vagy köthetünk évi egy szűrőcsomagot is finanszírozó biztosítást, de a tagdíj-hozzájárulásból is fedezheti a pénztártag az elkerülhető betegségeket kimutatható vizsgálatokat. Utóbbi esetben az orvosi javaslaton megjelölt prevenciós szűrések után extra 10% szja-visszatérítésre is jogosult a pénztártag vagy a szolgáltatásra jogosult kedvezményezett a céges tagdíj-hozzájárulás után járó 20%-os adójóváírás mellett.

Borítókép: created by www.unsplash.com/anna kolosyuk

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom