Mostantól feltöltheti online a készpénzes számláit

Az új szolgáltatással gyorsan és kényelmesen juttathatja el készpénzfizetési számláit a Pénztár ügyintézőihez. Töltse fel a számláit a weboldalon elérhető Számlafeltöltés ikonra kattintva!


2023-10-05

Az online számlafeltöltés a készpénzes számlák leggyorsabb, legbiztonságosabb és legkényelmesebb elszámolási módja. Ebben az esetben rendelkezőnyilatkozatot sem kell csatoljon a számlához és abban is biztos lehet, hogy az érzékeny egészségügyi adatai nem kerülnek illetéktelenek kezébe.

Bár a számláit nem a NetPénztárban tudja feltölteni, ha még nem regisztrált az online ügyintézésre, mindenképp tegye meg, máskülönben a feltöltési felületre sem tud belépni. A regisztrációhoz kattintson ide.

Ellenőrizze, hogy számítógépén vagy mobiltelefonján elérhető-e az elszámolni kívánt számlájának egyszerű elektronikus másolata pdf, jpg, png vagy tif formátumban. Néhány, a számlán szereplő adat megadására is szüksége lesz a feltöltéshez.

Hol tudom feltölteni a számláimat?

Kattintson a www.patikapenztar.hu oldalon, a jobb felső sarokban a Számlafeltöltés fülre. A felületre a NetPénztárban használt bejelentkezési adataival tud belépni, majd néhány pofonegyszerű lépésben elindíthatja a számlakifizetés folyamatát.

Milyen adatokat kell megadnom a számlafeltöltéshez?

Ha belépett a számlafeltöltési felületre, kérjük, adja meg az elszámolni kívánt számla sorszámát és az azt kiállító szolgáltató adószámának első nyolc számjegyét. A rendszer automatikusan ellenőrzi, hogy létező adószámot és számla-sorszámot adott-e meg, így nem fordulhat elő, hogy tévesen megadott adatok miatt csúszik a számlája kifizetése. Akkor is hibaüzenetet kap, ha az adott sorszámú számla nem a Pénztár nevére szól, esetleg nem az a szolgáltató állította ki, akinek az adószámát megadta, vagy ha azt a számlát már korábban benyújtották hozzánk elszámolásra. 

Az automatikus ellenőrzést - ez néhány másodpercig eltarthat - követően tudja feltölteni az eredeti számla szkennelt vagy fotózott képét. Egyszerre egy számlát tölthet fel, majd a folyamat végén az „Újabb számlát töltök fel” gombra kattintva folytathatja a számlafeltöltést.

A felületen automatikusan megjelenik a bankszámlaszáma, ha korábban benyújtott nyilatkozatában rendelkezett arról, hogy milyen bankszámlaszámra kéri a készpénzes számlái kifizetését. Ha ezt nem tette meg, megteheti ezen a felületen is: pipálja ki a kifizetéshez új számlaszámot adok meg felirat melletti ikont, majd gépelje be a bankszámlaszámát és rendelkezzen arról, hogy ezt követően a számlák kifizetését ide kéri. Ha legközelebb ellátogat erre a felületre, az új számlaszám automatikusan megjelenik.

Amennyiben csak a most feltöltött számla/számlák kifizetéséhez szeretne új számlaszámot megadni, megteheti, de ebben az esetben ne kattintson a visszavonásig érvényes rendelkezésre!

Mi a teendő, ha adóköteles termék szerepel az elszámolásra beküldött számlán?

A természetgyógyászat, fog- és szájápolási termékek, valamint a sporteszközök elszámolása 15% szja-fizetési kötelezettséggel jár. Ha korábban rendelkezett arról, hogy az adóköteles termékek elszámolását kéri vagy nem, nincs teendője. A számla elszámolása állandó, visszavonásig érvényes nyilatkozata alapján történik.

Ha korábbi nyilatkozatától függetlenül szeretné, hogy az aktuálisan feltöltött számlán szereplő adóköteles terméket a Pénztár elszámolja, kattintson a „Kérem a számlán szereplő adóköteles termékek elszámolását” felirat melletti ikonra. 

Mikor kell orvosi javaslat?

Ha a feltöltött számlát otthongondozásról, hallás- vagy látásjavító termék vásárlásáról állították ki, az elszámolásukhoz szükséges az orvosi javaslat. Amennyiben korábban küldött be orvosi javaslatot, nincs teendője.

Ha első alkalommal szeretne ilyen jellegű számlát elszámolni, ezen a felületen feltöltheti az új orvosi javaslatot is. Kérjük, figyeljen arra, hogy az eltérő céllal igénybevett szolgáltatáshoz (pl. hallásjavító termék vagy otthonápolás) ilyen tartalmú orvosi javaslat szükséges. Az orvosi igazolás kiállításához készített pénztári formanyomtatványt letöltheti itt.

Mi történik akkor, ha valami elkerülte a figyelmét a számla feltöltésekor?

Amennyiben hiányzik egy adat (pl. orvosi javaslat) vagy egy nyilatkozat (pl. szolgáltatásra jogosult kedvezményezett) a számla kifizetéséhez, azt kollégáink a számla kézhezvételét követő ésszerű határidőn belül jelzik Önnek a NetPénztárban rögzített elérhetőségén.

A gyors ügyintézés érdekében további hasznos tudnivalók a számlabeküldéssel kapcsolatban

  • A számlát minden esetben kérje a Patika Egészségpénztárra (1022 Budapest, Bimbó út 18. adószám: 18238949-1-41), ezen felül a számla vevő rovatában – számlázóprogramtól függően eltérhet az adatok elhelyezése – az alábbi információknak is szerepelnie kell
    • amennyiben a pénztártag veszi igénybe a szolgáltatást, a pénztártag neve és kártyaszáma.
    • amennyiben a szolgáltatásra jogosult családtag veszi igénybe a szolgáltatást, az ő neve és társkártyaszáma, vagy ha ilyennel nem rendelkezik, a pénztártag főkártyaszáma vagy tagi azonosítója.
  • Ha a közeli hozzátartozója vette igénybe a szolgáltatást, ellenőrizze a NetPénztárban a Kedvezményezettjeim menüpontban, hogy korábban bejelentette-e az illetőt kedvezményezettként. Ha nem, pótolja a Szolgáltatásra jogosult kedvezményezett bejelentő nyomtatvány elküldésével. Kollégáink jelezni fogják Önnek, ha ezzel kapcsolatosan van teendője. A szolgáltatásra jogosultat bejelentő nyilatkozat kiállításának dátuma nem lehet későbbi, mint a szolgáltatás igénybevételéé.
  • Az egészségpénztárban elszámolható terméket bárhol megvásárolhatja, de ha egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe, csak a Pénztárral vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) szerződésben álló szolgáltató által kiállított számlákat tudjuk befogadni. A szerződéses partnereink listáját a www.patikapenztar.hu oldalon a Szolgáltatókereső menüpontban ellenőrizheti.

Borítókép: created by www.freepik/lookstudio

Ezek is érdekelhetik...

Ünnepeljen a 24 éves Patikapénztárral!
Ünnepeljen a 24 éves Patikapénztárral!

Tömje ki az ÉnPénztáram pénztárcáját a Patikapénztár születésnapi játékában november 13–19. között. Akár a karácsonyfa alá kerülő ajándékok egy részét is beszerezheti a születésnapi héten, hogy megszerezze az extra hűségpontokat.

Elolvasom
Negyedévről negyedévre duplázódik a hozamunk
Negyedévről negyedévre duplázódik a hozamunk

A harmadik negyedév végén már 4,41%-os hozamot ért el a Pénztár a befektetésein, aminek köszönhetően összesen idén már 8,7%-os hozamot tudtunk realizálni tagjaink megtakarításain. Ebben a negyedévben további emelkedésre számítunk.

Elolvasom
Használja ki a prevenciós szűrővizsgálatra járó adó-visszatérítést
Használja ki a prevenciós szűrővizsgálatra járó adó-visszatérítést

Megújítottuk a letölthető orvosi javaslat-nyomtatványunkat tagjaink kérésére. Így nagyon egyszerűvé vált a Pénztár által nyújtható egészségmegőrzést elősegítő, prevenciós szűrővizsgálatok után járó 10%-os szja-visszatérítés érvényesítése.

Elolvasom
Novemberben is érdemes benézni a pénztárboltba!
Novemberben is érdemes benézni a pénztárboltba!

Ha nincs ideje üzletről üzletre járni, de szüksége lenne valamilyen gyógyászati segédeszközre, ugorjon be a Patikapénztár webshopjába, ahol patikakártyával is tud fizetni. Ízelítő a kínálatból.

Elolvasom
MNB: kevés egészségpénztári szolgáltatással élnek a magyarok
MNB: kevés egészségpénztári szolgáltatással élnek a magyarok

A magánegészségügyi szférában is érezhető a válság, erről készített felmérést az MNB. Ennek kapcsán a Jazzy Business Class című műsorban az MNB felügyeleti szóvivője elmondta, nagyon kevés szolgáltatást veszünk igénybe az egészség-önsegélyező pénztárakon, biztosítókon vagy munkáltatókon keresztül.

Elolvasom