Aktuális PATIKA EGÉSZSÉGPÉNZTÁR hírek

 

 

 

1. Itt az adózási szezon

Az adóvisszatérítésre jogosultak általában nem várnak az utolsó pillanatig adóbevallásuk elkészítésével (minél hamarabb továbbítja az iratokat valaki az adóhivatalnak, annál gyorsabban „landol” számláján a visszajáró pénz). A Patikapénztárhoz is már megindult az szja-jóváírások beérkezése. Eddig összesen 1050 fő kapott vissza az APEH-től 27 millió forintot.
Ismét jelezni szeretnénk tagjaink számára, hogy az APEH az adó-visszaigényléseket 2006-tól csak egyéni számlára teljesíti, amihez egy pénztárt kell kiválasztani. Fogadó kasszaként pedig érdemes a Patika-csoportból választani, hiszen mi az adójóváírásból nem vonunk költséget, így annak összege teljes mértékben szaporítja a szolgáltatásra költhető, illetve a nyugdíjtakarékosság célú forintokat.

Tájékoztatásként közöljük a csoportunkhoz tartozó pénztárak adószámát:
(az adóhivatal nyilvántartásában még a régi adószámok szerepelnek, a fennakadás elkerülése érdekében most ezeket soroljuk fel)

  • a Patikapénztár adószáma: 18238949-1-42
  • az Új Pillér adószáma: 18189072-1-42
  • a Tradíció Nyugdíjpénztár adószáma: 18190728-1-42

 

 

2. Április végén küldjük a kártyaforgalmi kimutatást

A jogszabályok szerint a kártyaforgalmi kimutatást az egészségpénztáraknak június 30-ig kell kiküldeniük. Mi azonban már április végén megkezdjük ezek postázását.

Új szolgáltatásként levelünkben megküldjük az Önhöz legközelebbi, a Prevenciós Alap pályázatán nyertes, tagjainknak ingyenes szűrési lehetőséget kínáló gyógyszertár adatait. A jövőben az ilyen informálódásra honlapunkon is lehetőséget biztosítunk. A lista (lásd a következő pont) folyamatosan bővül, így érdemes vissza-visszatérve meggyőződni arról, hogy nem került-e fel a korábbinál még közelebbi patika.

A mindehhez szükséges térinformatikai adatokat a HISZI-MAP Kft. biztosítja, mely bemutatkozó anyagát itt olvashatja:

HISZI-MAP KIADÓ Kft. – grafikus térképek, térképi-, és térinformatikai adatbázisok
Magyarország összes településének, Románia közel 1600 városának, községének, falvának, valamint Szlovákia és összes városának utca-, házszám szintű térképi-, és térinformatikai adatbázisa, grafikus, térinformatikai és internetes felhasználásokhoz.

A HISZI-MAP KIADÓ Kft. 1990 óta a Magyar térképkészítés meghatározó szereplője. Elsőként, és azóta is egyedülállóan, a papírtérképes Megyeatlasz projekt keretében elkészítette Magyarország összes településének belterületi, utcaszintű térképét, majd ezek alapján felépítette a magyarországi térinformatikai adatbázisát.
Ez az adatbázis képezi az alapját, szinte mindegyik magyarországi jármű-, személy-, objektumkövető és vagyonvédelmi rendszerének.

HISZI-MAP térképek szerepelnek Magyarország több mint 600 településének hivatalos honlapján, számos megyei önkormányzat (pl.: Nógrád-, Somogy-, Pest megyei önkormányzatok) és kistérség (pl.: Sárvári-, Pétervásárai-, Hevesi-, Sümegi, Körös-sárréti-, Nagykanizsai kistérségek), illetve cégek ezreinek honlapjain.

Kevesen tudják és érdekes lehet, hogy Google térképét-, illetve a Nav N Go iGo navigációs szoftvercsalád felhasználói szintén HISZI-MAP-os térképeket használnak, ugyanis a Teleatlas nevével fémjelzett, Google magyarországi térképeit és az iGo szoftverek térképi alapjait képező térképrendszert is a HISZI-MAP Kft. által alapított Top-Map Kft. szállította.

I n d u l á s t ó l  –  m e g é r k e z é s i g …   -  H i s z i  t é r k é p …
 „Önálló műfajt teremtettünk a megyeatlasszal, amely egy megye minden településének, belterületi, utcaszintű térképeit, a települések címereit, háromnyelvű településismertetőt és számos közérdekű információt tartalmaz …”

 „Egyedülállóak vagyunk abban, hogy térképeink nemcsak pontosak, hanem szépek is, vagyis a számos egyedi grafikai információt tartalmazó térinformatikai térképeink mellett grafikus térképrendszerünk is van, amely igényes kiadványok készítését, illetve például a céges tematikus információk honlapokon való plasztikust megjelenítését teszi lehetővé.”

További és bővebb információkért látogassa meg a HISZI-MAP Kiadó Kft. honlapját a www.hiszi-map.hu oldalakon, ahol választ kaphat kérdéseire.

 

 

3. Újra pályázható a Prevenciós Alap

A Prevenciós Alap támogatásának köszönhetően már 234 gyógyszertárban vált elérhetővé a díjtalan szűrési lehetőség. Minden tizedik patika csatlakozott tehát programunkhoz. Éppen ezért átmenetileg szüneteltettük az új pályázatok kiírását. Most azonban közkívánatra újra megnyitjuk ezt a lehetőséget.

Ismét pályázhatnak tehát a gyógyszertárak, a jelentkezések következő elbírálási időpontja április 28-án lesz.

A Bíráló bizottság szempontként elsősorban továbbra is azt veszi figyelembe, hogy a Prevenciós Alapban résztvevő gyógyszertárakkal minél kiterjedtebben tudjuk biztosítani tagjaink részére az ingyenes szűrések országos lefedettségét. Éppen ezért a bizottság azokat a pályázókat részesíti előnyben, amelyeknek a közelében nincs még nyertes patika.

 

 

4. Érdemes figyelni a költségekre!

A magánnyugdíj-pénztáraknál a jogalkotók alaposan korlátozták az alkalmazható költségszintet (különösen azért, mert a pénzügyi felügyelet vizsgálatai szerint a pénzügyi hátterű kasszáknál a vagy- és letétkezelői díjak extrém módon magasak voltak), az önkéntes ágra azonban nem vonatkoznak ilyen szigorú szabályok. Az önkéntes pénztártörvény megengedi például, hogy kilépéskor és átlépéskor a kasszák külön költséget számítsanak fel. A Patika-csoporthoz tartozó pénztáraknál azonban sem külön költséget, sem bármilyen díjat nem vonunk le. Mi abban bízunk, hogy szolgáltatásaink magas színvonala, és kedvező teljesítményünk miatt nem kell semmilyen „elrettentő” költséget alkalmazni ahhoz, hogy tagjaink ne vándoroljanak el.

 

 

5. Tovább bővült az egészségpénztári szektor

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adatai szerint az egészségpénztári szektor 2008-ban dinamikusan bővült. A Patika közben stabilan őrzi a bevétek és a létszám terén is tíz százalék körüli részesedését.

A felügyeleti adatokból jól látszik, milyen jelentős az adószabályok befolyása. A pénztárak legnagyobb (tavaly szinte pontosan 80 százalékra rúgó) bevételét jelentő munkáltatói tagdíj-hozzájárulás ugyanis az előzetes adatok szerint 2008-ban több mint 40 százalékkal nőtt. Ez a megugrás jól tükrözi, hogy 2008. január 1-jétől megemelték az önkéntes kölcsönös egészségpénztárakba a magánszemély számára fizetett munkáltatói hozzájárulás adó- és járulékmentesen fizethető értékét. A minimálbér 20 százaléka helyett így már 30 százalékának megfelelő (ez tavaly 20,7 ezer forintot jelentett) összeg ez a juttatás. A teljes bevétel 2008. évi, összesen 38 százalékos gyarapodása mellett viszont a szolgáltatási kiadásoknál mindössze 17,3 százalékos volt a növekedés. Ez azt jelenti, hogy az egészségpénztári tagoknak több - a későbbiekben például egy tartósabb betegség esetén felhasználható - tartalék maradt egyéni számlájukon.

 

 

6. Visszavonták a cafeteriát terhelő adótörvényeket

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondása következtében a cafeteria felét a természetbeni juttatásokkal egy szinten kezelő adótörvényeket március utolsó napján (amikor az általános vitájuk kezdődött volna meg) szinte egyhangúlag levette a napirendről az országgyűlés. Csak Veres János pénzügyminiszter és Keller László szakállamtitkár nyomta meg a nem gombot. Az új adóelképzelések még nem ismertek, de remélhető, hogy amennyiben több idő áll rendelkezésre, és esetleg némi hatásvizsgálat is készül, akkor a pénztári szektort is erősen sújtó (lásd következő pontunkat) rendelkezések nem bukkannak ismét fel.

 

 

7. Eredményt hirdetünk: a kedvezmény megvonására Olvasóink majdnem fele felszámolná számláját

A Gyurcsány-kormány válságkezelő csomagja részeként eredetileg vette tervbe az önkéntes pénztári munkáltatói kedvezmény eltörlését (később ezek az elképzelések enyhültek). Arról kérdeztük Olvasóinkat, hogy saját életükben milyen változást hozna egy ilyen intézkedés? Válaszadóink majdnem fele kilépne az egész öngondoskodási rendszerből, több mint harmaduk a szigorítás mértékéig lenne kénytelen kevesebbet fordítani egészségére a korábbinál. Ez a nem reprezentatív felmérés is jól mutatja, hogy ez nem az a terület, ahol a jogalkotók kísérletezgethetnének. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a válaszadók közel hetede ismerte már fel, hogy az egészségpénztári tagság nem csak az állami támogatás miatt jó választás.

a) Egyénileg fizetnék be az egészségpénztárba, mert az elérhető kedvezmények miatt így is megérné 13.5%
b) Igyekeznék a számlámon levő pénzt gyorsan elkölteni, és minél hamarabb kilépni 46.6 %
c) A munkáltatói juttatás kiesése miatt kénytelen lennék ennyivel kevesebbet költeni egészségmegőrzésre 34.9%
d) Mindent elkövetnék, hogy kevesebb pénzből is a korábbiaknak megfelelő szinten gondoskodhassak magam és családom egészségéről 5%

 

 

8. Olvasóinkat kérdezzük: mi várható az új kormánytól az egészségmegőrzés szabályozása terén?

Jelenleg sok a bizonytalanság, hogy a leköszönt Gyurcsány Ferenc után milyen kormánya lesz Magyarországnak. Bárki kerül is azonban hatalomra, bármilyen legyen is a kabinet összetétele, az év biztosan hoz adóváltozásokat. Olvasóinkat most ezeknek az egészségpénztári szektort érintő változatairól kérdezzük.

a) Belátják, hogy az egészségmegőrzésre fordított pénz többszörösen megtérül, ezért növelik a kedvezményeket
b) A költségvetés helyzete miatt mindenképpen kemény szigorítás várható
c) Valószínű a szigorítás, de ennek mértéke csekélyebb lesz a Gyurcsány-kormány által tervezettnél
d) A rövid távú költségvetési és a hosszabb távú társadalmi érdekekre egyaránt figyelve nem változtatnak a jelenlegi rendszeren

A válaszokat a www.patikapenztar.hu oldalon várjuk.
Múltbeli és jövőbeni válaszadóinknak köszönjük a segítséget!

 

 

9. Szolgáltatás/szolgáltató ajánló: Új eszköz a vastagbélrák korai felismeréséhez

A vizsgálat elvi alapja:

A daganatok anyagcseréje eltér a normális sejtek anyagcseréjétől-nagy mennyiségben termelnek egy tumor M2-PK nevű enzimet. Ezt az enzimet a daganat bocsátja ki magából, és az kiürül a széklettel. A székletből egy immunológiai eljárással ezt az enzimet mutatjuk ki.

Az Enzimes béldaganatszűrés teljesítménye kiváló. 100 daganatos betegből átlagosan 85 személy tesztje bizonyul pozitívnak. A béldaganatok lassú kialakulása miatt érdemes az Enzimes béldaganatszűrést évente megismételni. Az ismételt vizsgálatokkal a biztonság egyre növelhető.

A vizsgálat eredményét sem a székletben lévő vér, sem a vizsgálatot megelőző étrend nem befolyásolja. Azonban ha valaki vért lát a székletében, akkor nem szűrővizsgálatot kell elvégeztetnie, hanem orvoshoz kell fordulnia, hogy a vérzés okát megállapítsák.

A vizsgálat elvégzése ajánlott:

  • minden 45 év feletti nőnek és férfinak
  • fiatalabb korban azoknak, akiknek családjában már előfordult jó- vagy rosszindulatú béldaganat
  • akik naponta 5 szálnál több cigarettát szívnak el
  • akiknek az étrendjében rendszeresen szerepel hús és más állati eredetű zsiradék, ugyanakkor kevesebb, mint heti 3 alkalommal fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt
  • túlsúlyosaknak
  • mozgásszegény életmódot folytatóknak

 Az enzimes béldaganatszűrésről bővebb információt a www.vitanatura.hu oldalon talál.

 

 

 

Copyright Patikapénztár 2009.