Aktuális PATIKA EGÉSZSÉGPÉNZTÁR hírek

 

 

 

1. Átfogó kutatás a hálapénzről

Sokan a hálapénzt tartják az egészségügy terén az egyik legnagyobb problémának. Ilyen körülmények között meglepő, hogy igazán átfogó kutatás még nem született ezzel kapcsolatban. A Patikapénztár ezen a helyzeten próbált segíteni, amikor – mint azt tagjaink is több hónapon keresztül érzékelhették hírlevelünkben – internetes és személyes megkérdezéssel, mélyinterjúkkal a lehető legnagyobb mintán, szakértők közreműködésével felmérte a hálapénzzel kapcsolatos attitűdöket, adásának okait, a ráfordított kiadásokat. Kezdeményezésünk egyedülállóságát bizonyította, hogy a kutatás széles nyilvánosságot kapott a médiában is.

A közlemény itt olvasható.

 

 

2. Törvénymódosítási javaslatot dolgozott ki a szövetség

A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége (MÖESZ) – mint arról előző hírlevelünkben már beszámoltunk – szorgalmazza az egészségpénztári hozamok nyilvánossá tételét. A Patika, amely a MÖESZ meghatározó tagja, még mindig egyetlenként hozta nyilvánosságra, hogy hozamként tagjai számláján az idei első félévben 92 millió forintot írt jóvá. Azt pedig, hogy ez mekkora hozamot jelent, az érvényes szabályok szerint továbbra is csak nagyon bonyolult módon közölhetnénk. A szövetség a kezdődő parlamenti munkára alapozva elkészített egy törvénymódosítási javaslatot, amellyel a szektor transzparenciája ezen a módon is növelhető. Bízunk abban, hogy a jogalkotókat is sikerül kezdeményezésünk mellé állítani. A tagok rendelkezésére álló egészségpénztári vagyon a teljes szektorban 2009 első negyedévében a felügyeleti adatok alapján családonként 51 ezer forint volt a 2008-as 56 ezer forinttal szemben. Sajnálatos módon évről évre kevesebb az egy főre jutó megtakarítás. Az éves és ötéves hozam közzététele meglátásunk szerint sokat segítene a tendencia megfordításán, hiszen a háztartások egészségügyi kiadásai a családtagok érettebb korában egyre nagyobb arányú.

 

 

3. Új támogatási szabályok a gyógyászati segédeszközökre

Az augusztus 16-a után kiváltott recepteknél (azok felírási időpontjától függetlenül) a gyógyászati segédeszközökre új szabályok vonatkoznak. A módosítás lényege: a korszerűtlennek minősített termékek lekerülnek a tb-listáról (teljes támogatásukat elvesztik), változnak a támogatási kulcsok, és az egyes eszközök „kihordási” ideje és felírhatósága is. Amely termékkörben – ilyen például a kötszer – csökken a felírható mennyiség, ott nem kell új receptet kérni, de a forgalmazó csak a kisebb mennyiséget adhatja ki. Teljesen megszűnik viszont a hat dioptria alatti szemüveglencsék támogatása. Az OEP az intézkedésektől 6 milliárd forint megtakarítást vár. Ez azonban még csak a kezdet, 2010 januárjától ugyanis a jelenleginél nagyobb horderejű átalakításra kell számítanunk.

A változások tagjainkat is jelentősen érinthetik, hiszen a Patika-csoport szolgáltatási kiadásainál ez a kategória 20,2 százalékos arányt képvisel.

Néhány változás

Támogatás:

Régi

Új

100%

98% és 90%

95% és 85%

90% és 80%

Kategóriánkénti támogatás:

Műfogsorok, 18 év alatti fogszabályozó

80%

Ortopéd cipők

Enyhe: 50%, bonyolultabb: 90%

Kompressziós harisnya, pólya

80%

Kötszerek

80%

Hallásjavító eszközök 18 év felett

70%

Kerekes székek

80%, 90% (kihordási idő 6-8 év)

Sztómaterápiás eszközök

98%


 

 

4. Megugrott a gyógyszerköltés, még van tartalék az egészségpénztári szektorban

A Szinapszis Egészségügyi Piackutató Tanácsadó Kft. a Magyar Gyógyszerészi Kamarával együttműködve átfogó piackutatás keretében vizsgálta a magyar gyógyszerköltéseket. Méréseik alapján a lakosság vényköteles gyógyszerterhei összességében több mint 70 százalékkal emelkedtek három év alatt. Egy magyar háztartás havonta átlagosan 6,6 ezer forintot ad ki vényköteles gyógyszerekre, míg ugyanez a recept nélkül kapható gyógyszerek esetében 2,1 ezer forint. A krónikus betegek csak receptjeikre átlagosan 9,3 ezer forintot költenek. A krónikus betegek közel 70 százaléka vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket is vesz, míg 40 százalékuknál e két kiadási tétel mellett a gyógyhatású készítmények is rendszeresen jelen vannak. A receptköteles és recept nélkül kapható gyógyszerekre együttesen költők arányát figyelembe véve a Szinapszis megállapítja: 10-ből 7 beteg minden hónapban átlagosan 11,6 ezer forintot fizet kizárólag gyógyszerekre.

Ezek a számok is jól mutatják, hogy mekkora tartalékok rejlenek még az egészségpénztári szektorban. Míg ugyanis a tagok éves átlagos költése az inflációt meghaladó mértékben folyamatosan nő, ezzel együtt is csak egy család átlagos gyógyszer-kiadásainak (a Szinapszis adatai alapján ez 104,4 ezer forint) csak 45 százalékát fedezné, ha a pénztári tagságot mindenki csak gyógyszerre fordítaná.

 

 

5. Egészségügyi hír: minden vírust megelőzött a H1N1

A WHO legfrissebb jelentése szerint a sertés, illetve később mexikói influenza vírusa (H1N1) gyorsan megtelepedett, és most már ez számít a legelterjedtebb influenzavírus-fajtának a világ nagy részén. A H1N1 által okozott megbetegedés lényegesen különbözik a szezonálisan felbukkanó influenzáktól. Amíg ez utóbbiaknál a halálesetek 90 százaléka a 65 évesnél idősebb korosztálynál fordul elő, addig a H1N1 inkább az 50 éven alattiakra veszélyes. Az új influenza legsúlyosabb formája a tüdőt támadja meg, súlyos légzési és más rendellenességeket okozva a fiatal és egészséges szervezetekben is - írja a WHO hozzátéve, hogy több országban a betegek 15 százaléka intenzív ellátásra szorult.

Az ENSZ egészségügyi szervezetének adatai szerint eddig a 210 ezer regisztrált beteg közül 2185-en haltak meg. A számok azonban napról napra nőnek, a közzétételt megelőző héten az előbbi szám még 1799 volt. A legtöbb áldozatot az amerikai kontinensen (1876) jegyezték fel, utána következik Ázsia és Óceánia térsége 213, Európa 85, valamint Afrika 11 halálesettel. Az utóbbi egy hétben három afrikai ország - Kamerun, Madagaszkár és Mozambik - került fel azon országok listájára, ahol felbukkant az új influenza.

 

 

6. Eredményt hirdetünk: olvasóink 35 százaléka járt magánrendelésre

Olvasóinkat a múlt hónapban arról kérdeztük, hogy esetlegesen felmerülő egészségügyi problémájuk esetén magán vagy állami rendelőbe mennek. Jelentős többség az, aki csak az állami ellátást veszi igénybe. Nagyon kevesen figyelnek arra, hogy ezen belül a szolgáltató állami vagy magán. Ilyen körülmények között nem csoda, ha a magánszolgáltatókkal kapcsolatban sok a megalapozatlan elképzelés. Elgondolkodtató az is, hogy a magánorvosi rendelőket felkeresők (akiknek aránya viszonylag magas) közül sokan végül az állami egészségügyben kötnek ki.

a) Kizárólag a családi orvos által adott beutalóval megyek szakrendelésekre, arra nem figyelek, hogy az így kapott szolgáltatás magán-, vagy állami – a lényeg, hogy ne kelljen külön fizetni érte - 35%

b) Kizárólag a családi orvos által adott beutalóval megyek szakrendelésekre, de tudom, ha ott magánszolgáltató
működik - 11,6%

c) Magánorvosi szakrendelésekre járok, de az itt kezdett kezelések is sokszor az állami egészségügyben
folytatódnak - 34,8%

d) Saját szakorvost az állami egészségügyből választok - 18,6%

 

 

7. Olvasóinkat kérdezzük: mennyire figyelnek a szolgáltatói kedvezményekre?

Az egészségpénztári tagság egyik jelentős előnye, hogy a kasszák a tagok számára esetenként jelentős kedvezményeket tudnak elérni a szolgáltatóknál. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy ezzel mennyire tudatosan élnek tagjaink, illetve milyen mértékű engedmény ér el változásokat a vásárlási szokásaikban.

a) Minden esetben igyekszem kihasználni a lehetséges kedvezményeket
b) A szolgáltató választásánál a földrajzi közelség, illetve a megszokás számít, külön nem befolyásolnak a kedvezmények
c) Vásárlási szokásaimat csak jelentősebb (15 százalék feletti) engedmény hatására alakítom át

A válaszokat a www.patikapenztar.hu oldalon várjuk.
Múltbeli és jövőbeni válaszadóinknak köszönjük a segítséget!

 

 

8. Olvasóink kérdezték: visszaveszi-e a volt munkáltatóm a patikakártyát, ha megszűnik a munkahelyem?

Sajnálatos módon egyre több munkahely szűnik meg, amely kapcsán jogosan vetődik fel tagjainkban a kérdés, hogy mi lesz a patikapénztáras tagság sorsa.

A legfontosabb, hogy a munkaviszony megszűnésével a patikakártya egyenlege nem veszik el. Sőt kamatozik, valamint a pénztár szabályzatai szerint az mindaddig élő marad, amíg az azon található egyenleg meghaladja a kétezer forintot.

Amit lehet tenni:

  • egyénileg feltölteni a patikakártyát vagy
  • kérni a tagdíjfizetés szüneteltetését vagy
  • megszüntetni a patikakártyát.

Komoly anyagi gond esetén a szüneteltetést javasoljuk, hiszen bármikor újra lehet kezdeni a patikakártya feltöltését akár munkáltatói befizetéssel, akár egyénileg.

A patikakártya egyéni feltöltése


Tagjaink közül nem sokan tudják, hogy a munkáltatói hozzájárulás helyett – adókedvezmény igénybe vétele mellett - egyénileg is fel lehet tölteni a patikakártyát. Arra pedig még kevesebben figyelnek, hogy már havi 2 ezer forint befizetés is elég, ha valaki egyénileg is meg szeretné tartani a patikakártyáját.

A konkrét megtakarítást az alábbi példával mutatjuk be. A patikakártya éves fenntartása 24 ezer forintba kerül, melyből a működési költségek levonása után 21 400 forintot lehet költeni. A patikakártya ennél többet ér, hiszen a szolgáltatóknál a megszokott módon árkedvezményt lehet kapni, de a fel nem használt pénz is kamatozik.

Adókedvezmény a 24 ezer forint után (az egyéni befizetés 30%-a után SZJA-kedvezmény jár) további 7 200 Ft, amit az APEH az év lezárását követően az adóbevallásban szereplő adatok alapján – visszautal az Ön patikapénztáras számlájára. Tehát ha 2008-ban fizeti be a 24 ezer forintot, 2009 tavaszán érkezik meg az SZJA kedvezmény az Ön nálunk vezetett számlájára.

Amennyiben mégsem kívánja a befizetéseket egyénileg folytatni, a Patika Egészségpénztár szabályzatai alapján kénytelenek leszünk megszüntetni a nálunk vezetett folyószámláját.

Kivonat a szabályzatból: „Az a pénztártag, akinek egyéni számlájára legalább hat hónapig tagdíjbefizetés nem érkezik, illetve egyenlege tartósan 2000 forint alatt van, díjnemfizetőnek minősül, így a szabályzatok értelmében tagságát megszüntethetjük.”

A tagdíjfizetés szüneteltetése


Naptári évenként 6 hónapig lehet kérni a tagdíj fizetésének szüneteltetését indoklás nélkül, írásban, a Patika Egészségpénztár címére (Patika Egészségpénztár 1022 Budapest Bimbó út 18.) címére feladott kérelemmel.

A patikakártya megszüntetése


A tagsági jogviszony megszüntetéséhez kérünk egy megszüntetést igénylő levelet, illetve a tag birtokában lévő patikakártyát / kártyákat. Ezeket postai úton kell elküldeni a Patika Egészségpénztár 1022 Budapest Bimbó út 18. címre.

A pénztártag patikakártyáján levő egyenlegből levonunk 2000 Ft-os kilépési díjat és a maradék összeg 36 %-os SZJA-val csökkentett részét elutaljuk a pénztártag által megadott bankszámlára.

 

 

9. Egészséges életmód: gyógyító gyümölcsök

Ősszel érdemes alaposan feltölteni a szervezetet vitaminokkal. Ehhez nagy segítséget jelenthet, ha az ebben az időszakban bőségesen kapható gyümölcsökből minél többet fogyasztunk. Ezek a növények az antioxidáns hatása miatt élettani szempontból igen fontos polifenol tartalmuk miatt is nagyon hasznosak. A polifenolok semlegesítik a sejtekben keletkező szabadgyököket és ezáltal védik a sejtmembránokat, a sejtszervecskéket, de különösen a sejtmag DNS-ét. Ezek vegyülete így kifejezetten hatásosak a sejtöregedés, a daganatok, a szív- és érrendszeri, valamint a gyulladásos fertőző betegségek ellen.

A norwhich-i Élelmiszerkutató Intézet egyik munkatársa almákat, barackokat és nektarinokat analizált és azt tapasztalta, hogy a gyümölcsből nem kivonható polifenol-tartalom ötször olyan magas, mint a kivonható polifenol-mennyiség. Eddig a nem kivonható polifenolt nem vették figyelembe a gyümölcsfogyasztás jótékony hatásainak tanulmányozásakor. Fulgencio Saura-Calixto professzor és csapata bebizonyította, hogy a nem kivonható polifenolok is nagyon fontos szerepet játszanak az étrendben – írta a Science Daily.

A gyümölcsökkel ez előtt a felfedezés előtt polifenol tartalom szempontjából versenyezhetett a zöldtea, az eredeti csokoládé, vagy az olívaolaj. Amennyiben azonban más kutatók is alátámasztják a norwhich-i eredményt, akkor ilyen szempontból a gyümölcsöknek nem lehet párja.

 

 

 

Copyright Patikapénztár 2009.