2016. augusztus
1. Értékálló befektetés a patikás megtakarítás

Az önkéntes egészségpénztáraknak négy feladatot kellene ellátniuk – mutatott rá dr. Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár alapítója az Adózás és foglalkoztatáspolitika című konferencián a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A kasszák első és legfontosabb feladata az egészségmegőrzés, ezt követően pedig a gyógyítás. Ezzel szemben ma a költések 85%-a gyógyszerre, gyógyhatású készítményekre és gyógyászati segédeszközre megy, és csak csekély mértékben prevencióra.

Az egészségpénztári számla azonban nemcsak azonnal költhető egészségforintokat jelent, hanem hosszú távú megtakarítási lehetőséget is. Akár a nyugdíjas évek biztonságának megteremtéséhez is érdemes számolni az egészségpénztárral, hiszen ahogyan a Patikapénztár hozamai is igazolják, az egészségpénztári számla értékálló befektetést jelent.

Az elmúlt években a Patika-csoport rendre infláció feletti hozamot írt jóvá a tagok számláján kamatadó-mentesen és az idei turbulens befektetési környezetben is sikerült az első félévben megőrizni a számlákon felgyűlt forintok reálértékét.
Ha a jóváírt kamatokhoz hozzáadjuk az egyéni befizetések után járó 20%-os, legfeljebb 150 ezer forint SZJA-visszatérítést, az egészségpénztárak az egyik legmagasabb hozammal kecsegtető biztonságos megtakarítási formát jelentik Magyarországon. Nem érdemes tehát megfeledkezni a kasszáknak a megtakarítások ösztönzésében betöltött feladatáról sem!

Az Objektív Kutató Intézet Zrt. által szervezett rendezvényen Lukács Marianna egy negyedik egészségpénztári feladatot is említett, amely egyelőre a hazai rendszerből teljes egészében hiányzik. Ez pedig az időskori ápolás, amely tőlünk nyugatabbra sokkal inkább napirenden lévő kérdés. Ha a magukat ellátni képtelen hozzátartozók ápolása fedezhető lenne az egészségpénztári számláról, emberi és költséghatékony választ adhatnánk az idős társadalom egyik fontos problémájára, miközben az alacsonyan képzett lakosság munkalehetőséghez jutna.

2. Fontos az Ön véleménye! Töltse ki kérdőívünket!

A Patika-csoport stratégiájának egyik alappillére a folyamatos fejlődés. Évről évre bővítjük szolgáltatásainkat rugalmasan reagálva az igényekre, valamint javítjuk a már meglévők minőségét kihasználva a technológiai lehetőségeket is. Célunk, hogy minden partnerünk – pénztártag, szolgáltató és munkáltató – számára kiváló minőségű termékportfoliót kínáljunk és a legújabb trendeknek megfelelő kiszolgálást nyújtsunk.

Ehhez szükségünk van az Önök segítségére is. Összeállítottunk egy-egy rövid kérdőívet a patikakártyások, a kártyát elfogadó szolgáltatók és a kártyára utaló munkáltatók számára, amelyben értékelhetik szolgáltatásainkat, munkatársaink hozzáértését, a velünk való kapcsolattartás minőségét és a kártyahasználatot. Arra is szeretnénk lehetőséget adni a kérdőívvel, hogy elmondják észrevételeiket, felhívják a figyelmünket az esetlegesen elkövetett hibákra.
Kérjük, értékelje munkánkat! Mondja el véleményét, hogy azt kapja, amit szeretne!

Ügyfél-elégedettségi felmérés pénztártagoknak
Ügyfél-elégedettségi felmérés munkáltatóknak
Ügyfél-elégedettségi felmérés szolgáltatóknak

Ügyfél-elégedettségi felmérés letöltése


Ha a kérdőív kitöltésével kapcsolatban kérdése merülne fel, hívja ügyfélszolgálatunkat a 06-1-210-9790-es telefonszámon munkanapokon 8-22 óra között.

3. Számos változás történt az élelmiszerek jelölésében

Július 20-tól megszűnt a különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriája, így ez a gluténérzékenyeknek szánt termékek esetében változást eredményez. A jövőben a gyártóknak és forgalmazóknak nem kell bejelenteniük a hatóság felé, ha gluténérzékenyeknek szánt élelmiszert kívánnak forgalmazni. Ezzel párhuzamosan egy új szabály is életbe lép a gluténmentességre és a csökkentett gluténtartalomra vonatkozó állításokról. Az új szabály fenntartja a korábbi szabályozás lényeges elemeit, azt néhány ponttal kiegészítve – hívta fel a figyelmet közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Az OÉTI által nyilvántartásba vett gluténmentes élelmiszereket néhány éve az egészségpénztári egyenlegünk terhére is megvásárolhatjuk. Ebben ezután sincs változás.

Mit jelentenek az élelmiszerek címkéin feltüntetett kifejezések?


Július 20. óta a szénhidrát anyagcserezavarral élőknek, vagyis a cukorbetegeknek is figyelmesebbnek kell lenniük, az eddig „diabetikus” jelzővel feliratozott termékek ugyanis lekerültek a polcokról egy uniós jogszabály miatt, ami már nem is tesz említést erről a táplálkozási zavarról.

A rendkívüli jelentőségű változtatás nagy odafigyelést kíván a cukorbetegektől, de az inzulin-intoleranciában szenvedőktől és általában mindenkitől, akinek cukormentes diétát kell tartania. A tájékoztatás a címkén lesz, de a kérdés az, hogy pontosan mit is kell majd keresni a narancssárga karika és a diabetikus felirat helyett.

Ezek a kifejezések maradhatnak
4. Felvásárolta a Richter a Finox Holdingot

A Richter Gedeon Nyrt. 190 millió svájci frankért vette meg a női fertilitással összefüggő innovatív és hatékony termékek fejlesztését és értékesítését végző svájci biotechnológiai vállalatot. Ezzel a lépéssel a Richter kiegészíti a meglévő nőgyógyászati portfólióját és megalapozza jelenlétét egy jelentős növekedést mutató piacon, a női fertilitás elősegítését célzó terápiás területen. A hazai gyógyszergyár várakozása szerint a Finox Holding felvásárlása növeli a gyógyszercég bioszimiláris piaci lehetőségeit is.

A Bemfola a Finox legfontosabb készítménye, amelyet rekombináns DNS technológia útján állítanak elő, és amely a szervezetben meglévő és az emberi szaporodásban kulcsszerepet játszó FSH hormont tartalmazza. A Richter globális jogokat – az Egyesült Államokat leszámítva – szerzett a 2014 óta 20 piacon jelen lévő, az Európai Unión kívül például Izraelben és Ausztráliában is sikeres innovatív gyógyszer értékesítésére.

Mi az a biohasonló?

5. Egészségügyi Hírkomment: A biotechnológia az élre tör

Ebben a hónapban Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója válaszol a Felvásárolta a Richter a Finox Holdingot című írásunk kapcsán arra a kérdésünkre, hogy vajon a meglehetősen fiatal biohasonló piacon megjelenő készítmények mely terápiás területeken hozhatnak átütő sikereket.

A biotechnológia az élre tör
A biohasonló piac valóban fiatalnak mondható, az első ilyen készítmény 10 éve jelent meg, mely gyógyszeripari viszonylatban nem számít soknak. A biohasonló készítmények sikerének elengedhetetlen előfeltétele a biotechnológiai úton előállított készítmények korábbi sikere. Érdekes tény, hogy mára a világon a 10 legnagyobb forgalmú gyógyszermolekula közül 7 biotechnológiai eredetű. Ehhez hozzáadódik még, hogy a gyógyszerpiac növekedési üteme egyedül a biohasonló és a biotechnológiai szegmensben tud kétszámjegyű növekedést felmutatni.

A Richter több mint ötven éve alkalmaz biotechnológiai eljárásokat; így mind a fejlesztésben, mind a gyártásban komoly tradíciókkal és szakembergárdával rendelkezik, a Richter a Kelet-közép Európai régió legjelentősebb innovációs bázisa. Egy hosszútávon gondolkodó vállalat számára létkérdés az olyan új területeken való jelenlét, melyek a jövőben kitörési pontokat jelenthetnek. A gyógyszeriparban ilyen a biotechnológia. Ezért is született meg az a stratégiai döntés, miszerint egy németországi biotechnológiai üzem megvásárlásával, valamint Debrecenben biotechnológiai gyártókapacitás létrehozásával, a Richter meghatározó biotechnológiai céggé váljon. Ezek igen jelentős, több tíz milliárd forint nagyságrendű beruházások, ezért is fontos, hogy a mindenkori kormányzat valamint a betegbiztosítók felismerjék ennek hatalmas jelentőségét, nem csupán a terápiában betöltött nélkülözhetetlen szerepük, hanem az általuk kínált árelőny miatt is, és ennek megfelelően kezeljék ezt a gyógyszeripari szegmenst.

A biohasonló készítmények elsősorban komoly krónikus megbetegedések gyógyítását szolgálják, olyan terápiás területek vonatkozásában, mint például az onkológia vagy az immunológia. Az onkológiai (a Richter első biohasonló készítménye is onkológiai indikációt célzott megszerezni), az autoimmun megbetegedések, súlyos reumatológiai kórképek, a cukorbetegség és kis mértében még a bőrgyógyászat is olyan terápiás területnek számít, ahol a biohasonló készítményeknek nagyon fontos szerepe van, mivel hatékony és célzott terápiát képes biztosítani. Sok országban létezik olyan terápiás szegmens, ahol csak a biohasonló készítmények érhetőek el. Fontos hangsúlyozni, hogy a biohasonló készítmények azon túl, hogy korszerű, hatékony terápiát jelentenek az egyébként nagyon nehezen gyógyítható betegségek kezelésében, jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a gyógyszerkasszának és így a betegek sokkal szélesebb köre számára tehetik elérhetővé a sokszor életmentő terápiákat.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója

Az előző hónapban megjelent Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja

6. Hightech okosságok nyárra

Az okos megtakarítások növelhetik a hétköznapok kényelmét és biztonságosabbá tehetik későbbi éveinket is, az okoseszközöknek pedig ugyanez a feladatuk a mindennapi tevékenységeink során. A dolgok internetére, vagyis az IoT (Internet of Things) megoldásokra épülő fürdőruha jelez, ha napozás közben az UV sugárzás káros szintet ér el, a sapka figyelmezteti a szülőt, ha a gyermek elkóborol a strandon, az okos utazótáska pedig elveszett poggyászok megkeresésekor lehet hasznos.

Hogyan is működik a „Smart Summer” kollekció? Az okosbikinibe és fürdőnadrágba UV érzékelőket építettek, amelyek figyelik az UV-sugárzás mértékét napkeltétől napnyugtáig és egy okostelefonos alkalmazás segítségével figyelmeztetik a kollekció viselőjét, ha az UV-sugarak mennyisége átlépett egy bizonyos értékhatárt. A Vodafone kollekciójának fürdőruhái egy apró, vibráló riasztó egységet is tartalmaznak, amelyet a fejlesztők az övbe, illetve a pántba építettek.

Így védekezhetünk az UV sugárzás ellen


Az okos gyereksapka – amely szintén tartalmaz UV-érzékelőt – sem felesleges divatőrület. Ebbe ugyanis egy SIM-kártyát és egy mini nyomkövetőt is beépítettek, amely üzenetet küld a szülők okostelefonjára, amennyiben gyermekük az előre megjelölt távolságon túlra barangol. Ugyanígy megkereshetjük okostelefonunk segítségével az elveszett csomagjainkat, amennyiben a táskánk beépített IoT nyomkövető technológiával rendelkezik – mutat rá a mobilszolgáltató közleményében.

7. A növények is segítenek leszokni a dohányzásról

A nikotin a legerősebb függőséget okozó anyagok egyike. Olyan stimuláns, amely megakadályozhatja az izmok és az idegsejtek működését. Emellett vészesen felgyorsíthatja a szívritmust, növeli a vérnyomást és a stroke bekövetkezésének esélyét. Az alvás és az ébrenlét természetes ritmusát is megbolygathatja egyeseknél.

Ha leszoktunk is a cigarettázásról, sok nikotin halmozódhat fel a szervezetünkben, melyeket ki kell hajtani belőle. Vannak növények, melyek elősegítik ezt a megtisztulást és erősítik a tüdőt is.

A Narancs például pótolja a nikotin hatására a szervezetben csökkenő C-vitamint és erősíti a testet, hogy kezelni tudja a stresszt, melyet a nikotinelvonás okoz. A C-vitaminbevitel felpörgeti az anyagcserét és megóvja tüdőt a toxikus anyagoktól. A Brokkoliban is nagy mennyiségben található C-vitamin, valamint B5 és B-vitamin. A vitaminok alapvető folyamatokat szabályoznak a szervezetben, és ha nem kapunk kellő dózist naponta, testünk nem működik optimálisan. A brokkoliban található az NRF2 gén, ami segíti a tüdősejtek ellenállását. A Spenót  sok folsavat és B9-vitamint tartalmaz, amelyek kivonják a nikotint a szervezetből. A folsav segít a nikotinelvonási tünetek enyhítésében is. A kelkáposzta is fontos ellenanyagokat biztosít számunkra. Minél többet fogyasztunk belőle, annál inkább csökkentjük a rákos megbetegedések esélyét. A kelkáposzta az izotiocianátban és más antioxidánsokban gazdag növény, mely szintén megszabadít a testben felgyülemlett nikotintól.

A nikotin szervezetből történő kimosásában az igazi Jolly Joker állítólag a gyömbér. Segít nikotinínség leküzdésében is. Egészséges súlyveszteséget okoz (mert a cigiről lemondók gyakran a habzsolásba menekülnek pótcselekvésként) és csökkenti a toxikus anyagok mennyiségét a vérben, amik a nikotinfogyasztás miatt kerültek oda. A gyömbért nyersen érdemes fogyasztani, hogy igazán érvényesüljön a hatása. 

A Ritmus.hu cikkében a healthypanda.net írása alapján további jótékony növényekről is olvashat. Kattintson, és tegye könnyebbé a szervezete számára a dohányzásról való leszokást és a káros következmények elkerülését! A Ritmus.hu-n folyamatosan megtalálja az egészséges életmóddal kapcsolatos legújabb híreket, most pedig még játszhat is, ha közreműködik az új rovatunk indításában. Kattintson és nyerje meg az értékes nyeremények egyikét!

8. Sokan tervezik, hogy a készpénz-cafeteria forintjait öngondoskodásra költik

A Patika-csoport szakértő partnerei egyértelműen úgy látják, a készpénzesített cafeteria új lehetőséget teremt az öngondoskodásra. Úgy tűnik, az érintettek közül is sokan gondolkodnak hasonlóan. Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e, hogy a készpénzben kapott cafeteria juttatást részben vagy egészben öngondoskodásra fordítják 50% válaszolt igennel.

Júliusi hírlevelünkben különböző aspektusokból foglalkoztunk az öngondoskodás jelenlegi szintjével a tények tükrében. Legyen szó a nyugdíjakról, vagy az egészségügyi ellátásról minden esetben kiderült, saját megtakarítások nélkül a jövőben bizony nem számíthatunk színvonalas ellátásra. Az idén visszautalt SZJA-visszatérítések kiugróan magas összege is jelzi, a patikás közösségtől egyáltalán nem idegen az öngondoskodás. Ezt támasztják alá a júliusban feltett kérdésünkre adott olvasói válaszok is.
A válaszadóink fele egyértelműen azt mondta: a készpénzben kapott cafeteriát öngondoskodásra fogja költeni. Ők azok, akik már felismerték, hogy a saját megtakarításaik nélkül sem biztonságos nyugdíjas évekre, sem színvonalas egészségügyi ellátásra nem számíthatnak.

Vannak azonban, akik az Erzsébet-utalvány pótlásaként kezelik az új juttatást, míg mások – a válaszadóink negyede – még nem döntött havi 8000 forint körüli összeg sorsáról. Náluk ez elsősorban jövedelmi kérdés, és a pénz nagy valószínűséggel odakerül, ahol arra szükség lesz a mindennapok során. Reméljük közülük is sokan döntenek az egészségpénztári megtakarítás mellett, amely azonnal költhető kamatozó forintokat jelent (lásd az Értékálló befektetés a patikás megtakarítás c. cikket), ráadásul az állam is hozzájárul az SZJA-visszatérítéssel a számla gyarapításához.

A válaszok az alábbiak szerint alakultak:

a) Nem, a havi 8000 forint körüli összeg az Erzsébet-utalványt pótolja, így az a havi kosztpénz része lesz. 25%
b) Még nem tudom. Attól függ, hogyan alakul jövőre a fizetésem, az egyéb bérjellegű juttatások és persze az árak. 25%
c) Igen, hiszen az öngondoskodásra égető szükség van. Néhány ezer forintot még pont le lehet csípni a havi megélhetési költségekből, anélkül, hogy azt a család megérezné. 50%

Köszönjük, hogy véleményével segítette felmérésünket!
9. Ön rendszeresen jár szűrővizsgálatokra?

Számos betegség kapcsán igaz az állítás, hogy ha idejében észlelik az elváltozásokat, jó eséllyel gyógyíthatók. Ennek ellenére a magyar lakosság csekély százaléka vesz részt rendszeresen szűrővizsgálatokon, ami hozzájárulhat ahhoz a szomorú tényhez is, hogy Magyarországon a várható élettartam még mindig elmarad az OECD-átlagától. Magyarországon a születéskor várható élettartam 75,7 év a 2013-as adatok szerint, az OECD-átlag 80,5 év – mutat rá az OECD Health at a Glance 2015 jelentés.

A patikakártyához társuló prevenciós lehetőségekről az Egészség? Tudatosan! A megelőzés a hosszú élet titka című hírünkben olvashat.

Ön rendszeresen jár szűrővizsgálatokra?

a) Nem, pedig tudom, hogy kellene.
b) Nem, mert úgy gondolom, felesleges időhúzás és pénzkidobás
c) Igen, bizonyos típusú vizsgálatokat rendszeresen elvégeztetek.
d) Időnként elmegyek¸ hogy kihasználjam a patikakártyára járó 10%-os SZJA-visszatérítést.

Szavazzon Ön is a www.patikapenztar.hu internetes portálon.

Köszönjük, hogy véleményével segíti felmérésünket

10. Egészség? Tudatosan! A megelőzés a hosszú élet titka

Számos betegség kapcsán igaz az állítás, hogy ha idejében észlelik az elváltozásokat, jó eséllyel gyógyíthatók. Ennek ellenére a magyar lakosság csekély százaléka vesz részt rendszeresen szűrővizsgálatokon, ami hozzájárulhat ahhoz a szomorú tényhez is, hogy Magyarországon a várható élettartam még mindig elmarad az OECD-átlagától. Magyarországon a születéskor várható élettartam 75,7 év a 2013-as adatok szerint, az OECD-átlag 80,5 év – mutat rá az OECD Health at a Glance 2015 jelentés.

Egy hazai ezer fős vizsgálatban megkérdezettek 37% gondolja úgy, hogy sokkal többet kellene foglalkoznia a megelőzéssel, szűréssel, de ehhez nincs elég ideje és információja. A GKI Gazdaságkutató néhány éve végzett vizsgálata arra is rámutatott, az átlagnál jobban érzik a szűrés fontosságát az egészségpénztári tagok, a budapestiek, a magasabb jövedelműek és a felsőfokú végzettségűek.

Hasonló eredményeket hozott az Ipsos kutatássorozata is. E szerint bár a szűrések megítélése alapvetően pozitív, a tényleges aktivitás még mindig alacsony, nem rendszeres hazánkban. Annak ellenére sem, hogy bizonyos szűrővizsgálatokat az állam is támogat például az egészségpénztárakon keresztül – az egészségpénztári számla terhére igénybe vett prevenciós szolgáltatás után 10%-os adó-visszatérítés jár. Prevenciós szolgáltatásnak minősül a pénztárral szűrési, állapotfelmérési tevékenységre szerződött egészségügyi szolgáltató által végzett egészségügyi állapotfelmérő vizsgálat, amely eredményeinek felhasználásával személyes egészségterv készül. Az egészségtervben szereplő, igénybevett szolgáltatások összegéről a pénztár adóigazolást állít ki, és ennek alapján érvényesíthető a 10%-os SZJA-jóváírás.

A személyes egészségtervhez szükséges nyomtatványt innen töltheti le: Személyes egészségterv
Az egészségtervet készítő szolgáltatók listáját a Szolgáltató kereső menüpontban találja!

Prevenciós lista


Mivel a jogszabályok értelmében az egyes SZJA-kedvezmények összeadódnak, érdemes nyomon követni a befizetéseinket és a költéseinket, valamint az azok után járó adóvisszatérítés várható összegét. A prevencióra járó 10%-os kedvezmény, az egyéni befizetés után járó 20%-os, valamint a lekötésre adott 10%-os kedvezmény együtt nem lépheti át a 150 ezer forintot.

Ellenőrizze az Egyenleglekérdezés menüpontban, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre a patikakártyáján, az SZJA-kalkulátor segítségével pedig mérlegelheti, hogyan optimalizálja a rendelkezésére álló 150 ezer forintos SZJA-keretet.

2016: Egészség? Tudatosan!