Nem csak mi mondjuk, hogy megéri az egészségpénztári tagság

Jön a trendforduló! Idén az első félévben a tagok által fizetett tagdíj 46%-kal haladta meg a tavalyi első féléves befizetéseket és így a 2017. január – június között beérkező tagdíjbevételek felét már a tagok egyéni befizetései tették ki.

Azt mondják, jó cégérnek nem kell reklám. Ez persze nem teljesen igaz ma, az információkkal kitömött világunkban, de az biztos, a legjobb reklám a pozitív ügyfélélmény. Valami ilyesmi zajlik napjainkban az egészség- és önsegélyező pénztári szektorban, ahol a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások visszaesését lassan teljes mértékben ellensúlyozni fogja az egyéni befizetések növekvő volumene, ahogy mind többen tapasztalják meg az egészségkasszák által kínált hármas biztonság – biztonságos megelőzést és gyógyulást jelentő szolgáltatás, különböző élethelyzetekre vonatkozó biztonságos hosszú távú tervezés és biztonságos hozamot kínáló megtakarítás – előnyeit.

A Magyar Nemzeti Bank önkéntes pénztárakra vonatkozó első féléves adatai egyértelműen mutatják: a munkáltatók jelentősen visszavették a dolgozóiknak fizetett tagdíj-hozzájárulásokat és ez kihat az egészség- és önsegélyező pénztári szektorra. De nemcsak a pénztárakat érinti negatívan a megemelt cafeteria adó, a lakosság sem jár jól azzal, ha az épp csak éledező öngondoskodási hajlandóság visszaesik. Márpedig 2017. I. félévben ez történt: az intézménycsoport taglétszáma csökkent és a 2016 első félévének végi 1 millió 97 ezer pénztártag helyett mára csak 1 millió 39 ezren gondoskodnak önkéntes pénztáron keresztül az egészségükről. A tagdíjbevétel 2017. I-II. negyedévi halmozott értéke is kevesebb, 18,5%-kal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A felügyelet által közzétett adatokból az is látszik, átrendeződnek a befizetések és a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás 43%-os csökkenését az egyéni befizetések növekvő volumene ellensúlyozza, még ha nem is száz százalékban. Idén az első félévben a tagok által fizetett tagdíj 46%-kal haladta meg a tavalyi első féléves befizetéseket és így a 2017. január – június között beérkező tagdíjbevételek felét már a tagok egyéni befizetései tették ki, szemben az előző időszakok értékeivel, ahol a befizetések 60-70%-át a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások jelentették.

A Patika-csoportnál azonban már látszik annak a jele, hogy hamarosan eljön a trendforduló csúcspontja a pénztári szektorban: a verhetetlen költségszintű Új Pillérnél például az első félév tényadatai alapján az egyéni tagdíjbefizetések 17%-kal meghaladták a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás értékét és a pénztár taglétszáma 2017 első hat hónapjában dinamikusan nőtt.

A jegybanki statisztika szerint az egyéni befizetések előtérbe kerülése a szolgáltatások népszerűségi sorát is átrendezi: nő a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások kiegészítésének, helyettesítésének súlya a költésekben, egyre népszerűbbek a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások és dinamikusan bővül a betegséghez, egészségi állapothoz kapcsolódó segélyeket igénybe vevők száma (idén a statisztika ide sorolja a betegség miatti keresőképtelenség esetén a kieső jövedelem teljes vagy részleges pótlását is). A pénztártagok tehát egyre tudatosabbak és az egészségcélú megtakarításukat a mindennapi élethelyzetükhöz mérten töltik és költik, így az egyéni befizetések után járó szja-visszatérítést is maximalizálni tudják.

Egyre többet kell zsebből állni
Nem teszünk az időskori egészségünkért eleget

A magyar férfiak nyugdíjasként 6,2, a nők 6,1 évet töltenek el jó egészségi állapotban (Eurostat). Ez intő jel a fiatalok számára, hogy gondoskodjanak magukról, az időskori egészség mégsem kap kellő figyelmet a lakosság körében.

Az Aegon 2017-es Nyugdíjfelkészültségi Kutatása szerint az életkor előrehaladtával romlik az egészségi állapot. Míg a 25-34 év közöttiek egyötöde tartja kitűnőnek a saját egészségét, ez az arány az évek múlásával jelentősen csökken. Az 55-64 év közöttieknek már csak 4%-a tartja kitűnőnek az egészségét, a 65 év felettiek körében 6% az arány. A 65 év felettiek 9%-a számol be rossz egészségről, míg a 25-34 év közöttiek körében az arány mindössze 1%. A több országra kiterjedő vizsgálat szerint a nemzetközi átlaghoz képest a magyarok kevesebbet tesznek egészségük megőrzéséért. A világban mért 50%-hoz képest csak 34% étkezik egészségesen, az 50%-kal szemben nálunk 24% a rendszeresen sportolók aránya, a magyaroknak csak 32%-a kerüli a stresszt, miközben a világon 43% igyekszik ugyanezt tenni.

Nem csak az időskori egészséggel kapcsolatban akadnak problémáik a magyar munkavállalóknak: a tízig terjedő skálán csak 5,1 pontra értékelhető a magyar lakosság nyugdíjfelkészültsége, ami jóval alacsonyabb az 5,9 pontos nemzetközi átlagnál. A gyenge eredménnyel kapcsolatban csak egyetlen jó hírünk van: a mutató az elmúlt öt évben lassan, de folyamatosan javult. A nyugdíjas évekről való gondoskodás régi bevált és egyre népszerűbb intézménye az önkéntes nyugdíjpénztár.

A Magyar Nemzeti Bank szektorjelentése szerint az azonosított, egyéni számlán jóváírt önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjbevételek 2017. I-II. negyedévi halmozott értéke 10%-kal haladta meg a 2016. év azonos időszakának értékét. A pénztári befizetésekhez kapcsolódó adó-visszatérítés 2017. I-II. negyedévi halmozott értéke 8,6 milliárd forintot tett ki, mely 35%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakának értékhez viszonyítva. Ha nem is ugrásszerűen, de bővül a taglétszám is, ami azt mutatja, célba érnek az állami nyugdíjhelyzetről szóló vészjelentések. A befizetések növekedésében szerepe lehet annak is, hogy a kasszák évek óta az inflációt meghaladó hozamokat produkálnak. 2017 első félévének végén az önkéntes nyugdíjpénztárak kezelt vagyona 1 313,2 milliárd forintot tett ki, ami az egy évvel korábbi értékhez képest 10%-os növekedést jelent.

A Patika-csoporthoz tartozó Tradíció Nyugdíjpénztár sem lóg ki a sorból a hozamok tekintetében, miközben a költségek vonatkozásában alulmúlja a szektorátlagot. Nincs belépési díj, a minimális havi tagdíj 2000 forint. Az éves levonás mindössze 5%, ami, havi ötezer forintos átlagbefizetést feltételezve, a pénztárak között a legkedvezőbb ajánlat. Az éves befizetés 200 ezer forint feletti része pedig 100%-ban a pénztártag nyugdíjcélú megtakarítását gyarapítja.

És hogy mire elég havi 5000 forint? Az attól függ, ki hány évesen kezd el takarékoskodni idős korára. A Bankmonitor kalkulátora szerint, ha valaki 1980-ban született és mostantól havi 5000 forintot nyugdíjpénztári számlán félretesz, közel 4 millió forinttal lesz gazdagabb, mire nyugdíjba megy. Ez több mint 18 ezer forintos havi nyugdíj-kiegészítést jelent számára azokban az években, amikor várhatóan megnőnek az egészségügyi kiadásai is.

Az államba vetett hit: vak optimizmus?
Így zárta a nyarat a Patika-csoport

Idén csatlakoztunk támogatóként a Vingardium Borfesztiválhoz. Szeptember első hétvégéjén az Erzsébetligetben a kézműves borászatok, street food sátrak mellett egészségmegőrző programokban sem volt hiány.

Szeptember első hétvégéjén különleges családi program zajlott az Erzsébetligetben, ahol a Patika és Új Pillér Egészségpénztár is részt vett. Hogy miért támogatjuk egészségpénztárként a borfesztivált? Mert a Vingardium szervezői számára is kiemelten fontos, hogy felhívják a családok figyelmét a felelős gondolkodás számos aspektusára, például a környezettudatosságra (a fesztivált zölden szervezték), az egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgás és az öngondoskodás fontosságára. Ehhez csatlakozott a Patika-csoport.

A standunknál igazi fesztiválhangulat volt péntek délutántól vasárnap estig, a Vingardium zárásáig. A közös családi élmény és a csodálatos gasztrokaland mellett a fesztivál látogatói hasznos információkkal gazdagodtak az egészséges életvitelt szolgáló és államilag támogatott megtakarítási lehetőségről, amelyből finanszírozhatók különböző egészségügyi szolgáltatások sorban állás és hálapénz nélkül. Az alig egy éve bevezetett önsegélyező szolgáltatások is sokakat érdekeltek. Az egészségpénztár kibővített szolgáltatásai szinte minden élethelyzetre, minden család számára tartogatnak lehetőségeket a gyerekvállalás előtt állóktól a kisgyerekesekig, a lakáshitelt fizetőktől az idős szüleikről gondoskodókig. Számtalan lehetőség, amellyel könnyíthetünk a családi kiadásokon, hogy még több maradhasson a Vingardiumhoz hasonló családi kiruccanásokra, közös élményekre, ahol az édesanyák kipróbálhatták a pilates órát, a kicsik Baci Lacival és Tisztaság Tündérrel tölthették az időt a gyermekjátszóban vagy Kovácsovics Fruzsina dalait élvezhették. Volt bábjáték, Hintayo, öko játszóház, a nagyobbak a slackline-on próbálhatták ki ügyességüket vagy a társasjáték-parkban szórakozhattak miközben a szülők közel harminc pincészet boraiból kóstolhattak és a különleges gasztronómiai kiállítók között válogathattak. Este sem nyugodott a liget: a Cimbaliband, Gájer Bálint vagy a The Carbonfools tették feledhetetlenné az iskolakezdés előtti utolsó hétvégét.

Ha lemaradt a fesztiválhétvégéről, de nem szeretne lemaradni az öngondoskodással és egészségpénztári tagsággal kapcsolatos infókról, iratkozzon fel a Patika-csoport hírlevelére.

Kattintson fényképes élménybeszámolónkért
Ellenőrizze egyenlegét, nehogy lemaradjon az akcióról!

Az EU tagállamai összesen közel 1058 milliárd eurót, az unió GDP-jének 7,2%-át fordítják egészségügyre, míg Magyarország mindössze a GDP-je alig több mint 5%-át. Az öngondoskodás nem urizálás!

Az öngondoskodás egyre népszerűbb módja az egészségpénztári megtakarítás, ahogyan az a legfrissebb MNB jelentésből is kiderül. A Patika-csoport befizetési akcióval is szeretné segíteni, hogy minél többek számára váljanak elérhetővé az állami szja-visszatérítéssel támogatott minőségi egészségügyi szolgáltatások és az élet szinte minden kihívásában partner önsegélyező szolgáltatások. Az egészségpénztár messze nem a gyógyszerkiadások fedezésére szolgáló prepaid kártya, hanem egy hozammal növelt megtakarítási lehetőség, amely lehetővé teszi az egész család számára, hogy stresszmentesen, egészségesebben éljen és akár a saját kereteinél 20%-kal többet fordíthasson az egészségére.

Magyarország sereghajtó: a 600 eurót sem éri el az egy főre eső állami egészségügyi kiadás


Éppen ezért már most tervezze meg a család őszi költségvetését és ne hagyja ki a novemberi patikás akciót se! A novemberi egyéni számlafeltöltés több okból is költséghatékony. Egyrészt az akció keretében a november 1. és 30. között a Patikapénztárba beérkező befizetés első 20 ezer forintjából mindössze 1646 forint a költség, az ezen felüli befizetésekből nincs semmilyen levonás! Az Új Pillér akciójában 20 ezer forint befizetésig 900 forint a levonás, afelett a teljes összeg a pénztártag számlájára kerül.

Ráadásul a befizetett összeg 20%-a, legfeljebb 150 ezer forint, szintén az Ön egészségre költhető forintjait fogja gyarapítani, hiszen azt szja-kedvezményként a NAV visszautalja a patikakártyájára. Az igénybe vehető szja-kedvezményt kihasználhatja úgy is, ha a számlán lévő összeg egy részét 24 hónapra leköti, vagy prevenciós szolgáltatást vesz igénybe. Mindkét esetben az érintett összeg 10%-a adójóváírásként visszaigényelhető.

Ne felejtse el most, de legkésőbb az akció előtt ellenőrizni az egészségpénztári egyenlegét. Amennyiben tagdíjelmaradása van, csak annak rendezése után vehet részt a kedvezményprogramban.

Honnan tudom, hogy tagdíj-elmaradásom van?

A Pénztár online ügyintézési felületén egy külön sor mutatja az elmaradt tagdíj összegét hónapra lebontva. Amennyiben a kiemelt sorban piros számot lát, kérjük, az összeget haladéktalanul fizesse be akár rögtön online felületünkön bankkártyával. A kártyás befizetéssel azonnal költhető a jóváírt összeg.

Hírkomment: „A páciensnek ismernie és akarnia kell a betegséghez illő életformát”

A betegségek leküzdése vagy a betegséggel való együttélés soha nem megy a páciens együttműködése nélkül. Az ELTE Pszichológiai Intézete és a 2016. augusztusi indulása óta a Patika-csoport szerződéses partnere, a Panoráma Medical Center közösen próbálja lerakni a korszerű gyógyítási modell alapjait.

Együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Pszichológiai Intézete és a patikakártyát is elfogadó Panoráma Medical Center (PMC) pszichoszomatikus szemléletű rendelőintézet annak érdekében, hogy komplex, pszichológiai szempontokat is figyelembe vevő szomatikus betegellátási modellt dolgozzanak ki az egészségügyi ellátás több területe számára. Közös cél az egészségügyi szakdolgozók – szakorvosok, gyógytornászok, dietetikusok, asszisztensek, pszichológusok stb. – együttműködésének fejlesztése is.

A most kötött együttműködés szerepéről Dr. Spányik András, a PMC ügyvezető igazgatója beszélt:
„A fejlett országok egészségügyi intézményeiben a pácienssel nem kizárólag a tüneteinek leginkább megfeleltethető szakorvos, hanem vele együttműködésben más szakemberek – dietetikus, gyógytornász, pszichológus stb. – is foglalkoznak, segítve a pácienst abban, hogy képes legyen minél komplexebb módon kezébe venni betegsége, állapota menedzselését. A módszer hatékonyságát – és költséghatékonyságát – számos kutatás igazolja, Magyarországon mégis csak a magánegészségügy bizonyos szegleteiben és az állami egészségügy egy-egy intézményében vagy osztályán jelenik meg a jó gyakorlat, inkább elszigetelten, mint rendszerszerűen. Pedig a betegség leküzdése vagy a betegséggel való együttélés soha nem megy a páciens együttműködése nélkül, és van néhány betegségcsoport, amiben ennek különös jelentősége van. Ilyen a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, az anyagcsere-rendellenességek, a gyomor és bélrendszer több betegsége, az asztma, az allergia, a rák és számos speciális fájdalom (fej, hát, derék) is. A páciensnek ismernie és akarnia is kell a betegséghez illő életformát; erre a fejlett országokban komplett teamek készítik fel a betegeket. Ez csak látszólag többletmunka, valójában rengeteg megtakarítással jár, ezért Németországban és számos fejlett országban már ez az alapvető működési forma.

Egy fejfájós betegről például kiderülhet, hogy problémája összefüggésben van a munkahelyi stresszel. Ha a páciens is nyitott rá, érdemes a kezelésébe pszichológust is bevonni. Ha az alapvető problémát nem oldjuk meg, a beteg panasza a kezelések dacára vissza fog térni, vagy éppen rászokik a fájdalomcsillapítókra. Az életmódot és lelki állapotot is figyelembe vevő programok hatékonynak bizonyultak olyan betegségek esetében, mint a sokízületi gyulladás; a gyomor- és bélrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, bizonyos nőgyógyászati betegségek, fájdalommal járó kórképek (fejfájások, mozgásszervi fájdalmak), sőt a sokféle testi tünettel járó, de nehezen diagnosztizálható, úgynevezett funkcionális betegségeknél is, mint például irritábilisbél-szindróma, krónikus alhasi fájdalom, stb.

Bár Magyarországon komoly tudományos alapjai vannak a testi betegségek komplex módon történő megközelítésének, a gyakorlatba ebből eddig kevés szivárgott át. Ezzel szemben Németországban, Ausztráliában, Izraelben vagy Norvégiában a komplex szemlélet már alapgyakorlat az állami ellátásban is.

Mára számos vizsgálat bebizonyította, hogy a testi betegségek komplex kezelése – ami szükség esetén magába foglalja az életmód megváltoztatását, a páciens együttműködésének erősítését, a stresszkezelést, a lelki állapot monitorozását és kezelését – a páciensek, a gyógyító team és az egészségügyi rendszer szintjén is pozitív következményekkel jár. Javul a kliensek életminősége, szenvedésük rövidül, csökken vagy megszűnik, tüneteik elmúlnak, jobbá válik az orvos-beteg kapcsolat. Bár látszólag több embert kell foglalkoztatni, a komplex kezelés már rövidtávon is megtérül az egészségügyi rendszer egészét tekintve, hosszabb távon pedig a költségek akár 20 százalékkal is csökkenhetnek.”

A Nyugat-Európában már bevált komplex megközelítésű gyógyászat itthon nem élvezi az OEP támogatását, ezért csak azoknak a pácienseknek hozzáférhető, akik ki tudják termelni saját kezelésük költségeit. Ebben is segítség a patikakártya: a saját befizetések után járó szja-visszatérítésnek köszönhetően a pénztártagoknak 20%-kal kevesebbet kell saját erőből előteremteni.

Dr. Spányik András egy évvel ezelőtt arról beszélt hírlevelünkben, hogy vajon egy ország lakosságának mentális egészsége a kormányzat, a munkáltató vagy a család felelőssége. És vajon a boldogságához mennyiben járulnak hozzá olyan tényezők, mint a jövőben való bizalom, az egészség, a jólét? Ha még nem olvasta a pszichoszomatikus szemléletű szakrendelő ügyvezető igazgatójának cikkét, kattintson ide. A megállapítások ma is érvényesek.

Közösen, sikeresebben

Egészségpénztári segítség a kis- és nagygyerekes szülőknek

Sokan kihasználják az önsegélyező szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket (a különböző élethelyzetekhez kötődő juttatások népszerűek a MNB szerint is), amelyek közül számos kötődik a gyerekekhez a születésüktől egyetemi oktatásukig. Nem csak az újszülött és a már majdnem felnőtt gyerekek járnak kiadással, sőt!

A Patika-csoport önsegélyező szolgáltatásai a kisgyerekes családok számára is kínálnak segítséget. Ilyen például a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj kiegészítése, vagy a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás összegének kiegészítése. Ezeket a szolgáltatásokat gyermekenként egy arra jogosult személy igényelheti. A szolgáltatásra jogosult személynek azonban nem feltétlenül kell magának a pénztártagnak lennie, a juttatás az egyenesági rokon – szülő, nagyszülő – jogán is igényelhető.

Itt olvashatja cikkünket, amiben levezetjük, hogy lesz 800 ezer forint befizetésből egymilliós kifizetés, ha gyerek születésekor vesszük igénybe.

Itt olvashat a Patika-csoport beiskolázási támogatásáról.

A CSED, GYED esetében az igényelhető szolgáltatás a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj megállapításának alapjául szolgáló nettó összeg – azaz a kismama kézhez kapott fizetése – és a folyósított járandóság különbözete, míg a GYES és GYET esetében a támogatás összegének kiegészítése, maximum a folyósított összeggel megegyező mértékben. A kifizetéshez minden hónapban igazolni kell a jogosultságot, azaz azt, hogy az OEP folyósította ellátást. A terhességi gyermekágyi segély folyósítása az igazolás szerint a jogosultság kezdetétől számítottan 168 nap, gyermekgondozási díj a gyermekgondozási segély lejártát követően legfeljebb a gyermek két éves koráig jár.

A szolgáltatásra való igényt a jogosultság első napját követő 120 napon kell benyújtani a pénztárhoz, máskülönben a jogosultság érvényét veszti, és az igényt nem tudjuk folyósítani. Az igazolás benyújtását követően az összeg a jogosultság kezdetéig visszamenőleg egy összegben kifizethető, ezt követően havi folyósítására kerülhet sor, ha megfelel az egyéb feltételeknek (lásd lent, az Amit általában tudni kell az önsegélyező pénztári szolgáltatásokról c. írásunkat).

Felmerülhet a kérdés, hogy miért éri meg igénybe venni az egészségpénztár szolgáltatását, hisz a most kifizethető összeget korábban a saját zsebünkből fizettük be. Ez alapvetően így igaz, csakhogy az állami szja-visszatérítésnek köszönhetően 20%-kal kevesebbet kell befizetni, mint amennyit visszakapunk. Az egyenlegünket tovább növelhetjük 10%-kal, ha a számlán lévő pénzt vagy annak egy részét 24 hónapra lekötjük. És akkor még nem is beszéltünk a pénztár befektetési tevékenysége kapcsán realizált hozamról, amelynek arányos részét költséglevonás nélkül jóváírjuk az Ön számláján! Tud még egy alacsony kockázatú befektetést, amely éves szinten ekkora hozamot produkál?

A Patika-csoport bízik abban, hogy az önsegélyező szolgáltatásokkal is hozzá tud járulni a lakosság öngondoskodási hajlandóságának széleskörű terjedéséhez.

Amit általában tudni kell az önsegélyező pénztári szolgáltatásokról

Az igényléssel egyidejűleg benyújtandó iratok (CSED, GYED)

Az igényléssel egyidejűleg benyújtandó iratok (GYES, GYET)

Amennyiben érdekesnek találta hírlevelünket, ajánlja ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu
Copyright ® Patika-csoport  |   2017   |   Minden jog fenntartva.