Patika-csoport hírlevél szolgáltatóknak 2017. november
Hangsúlyeltolódás a magyar egészségügyben

Egyre nyilvánvalóbb, az állami egészségügyi ellátás lehetőségei limitáltak, co-payment nélkül nem lesz minőségi, legújabb technológiát kínáló gyógyítás. Első alkalommal rendezett a Portfolio magánegészségügyi tematikájú konferenciát.

A Private Health fórumon szó volt piacról, finanszírozásról, innovációról, gyógyulási esélyekről. Egyre nyilvánvalóbb, az állami egészségügyi ellátás lehetőségei limitáltak, co-payment nélkül nem lesz minőségi, legújabb technológiát kínáló gyógyítás. Az is kiderült a konferencián, az állami egészségügyből hiányzó orvosoknak csak egy része dolgozik külföldön, jelentős a hazai magánszolgáltatók elszívó hatása is, ami szintén a magánellátás felé tereli a betegeket. És arról is beszéltek az október közepén rendezett fórumon a szakemberek, hogy a magánkórházak, magánrendelők márkaépítése is egyre tudatosabb: a betegek intézményválasztásában már nemcsak az orvos személye számít, hanem nő a brand szerepe is. A jövő tehát már a jelen: a negyvenesek nem akarnak sorban állni a magyar állami egészségügy ajtaja előtt, elvárják viszont a munkáltatójuktól, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy minél több évet tölthessenek egészségben. Ezzel párhuzamosan pedig az öngondoskodók arányának növekedése is megindult össztársadalmi szinten, ahogyan ezt a Patika-csoporthoz érkező saját befizetések aránya is mutatja.

A magánszolgáltatóknak is fontos szempont, hogy minél többen vegyék igénybe az intézményes formájú öngondoskodási lehetőségeket. Ha a paciensek felfedezik az egészségpénztári szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket és tudatosul, hogy a 20%-os szja-visszatérítés valójában árkedvezmény, amely a magánszolgáltatónál patikakártyával igénybe vett szolgáltatás árát csökkenti – 20%-ot visszakaphat a kezelése árából –, lényegesen kevesebbeknek éri meg a számlát nem adó lakásrendelőkbe menni, vagy hálapénzért vásárolni gyorsabb ellátást, több odafigyelést az állami egészségügyben.

Kiszámíthatóságot a hazai egészségügybe!
Még kedvezőbb lehet jövőre az egészségpénztári munkáltatói juttatás

Jövőre alacsonyabb közteher mellett támogathatják a munkáltatók dolgozóik egészségpénztári megtakarításának bővülését, ami nemcsak a magyar lakosság egészségi állapotára gyakorolhat jótékony hatást, hanem hozzájárulhat az egészségügyi szektor fehéredéséhez is.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közös javaslata alapján 19,5%-ra csökkenhet 2018. január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó (szocho). A 2,5%-os engedményt a makrogazdasági feltételek kedvező alakulása teszi lehetővé a politikusok szerint. Mivel a szocho-csökkentéssel párhuzamosan az egészségügyi hozzájárulás (eho) jelenlegi 22%-os kulcsa is 19,5%-ra mérséklődik (a törvényjavaslat ITT olvasható), az egyes meghatározott juttatások után fizetendő közteher is mérséklődik, 40,70%-ra, ha életbe lép a törvény. Így a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások adókulcsa közti különbség 6,48%-ra zsugorodik. A kedvezményes adózású és a béren kívüli juttatásokat terhelő adó közti különbség mérséklődése nagyobb szabadságot enged a munkáltatóknak és a munkavállalóknak, hogy valóban az élethelyzetüknek, rövid- és hosszú távú céljaiknak leginkább megfelelő juttatási csomagot állítsák össze.

Perverzzé tették a világot a negatív kamatok: mindenki hülye, aki megtakarít?
Hírkomment: „Orvosszakmai érvekkel nem védhető az onkológiai terápiák tervezett egységesítése”

Számtalan szakmai szervezet jelezte, hogy aggályosnak tartja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) novembertől meghirdetett új gyógyszerbeszerzési eljárását. Az új közbeszerzési eljárást hibásnak tartja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM), a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság is.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) új gyógyszerbeszerzési eljárásokat indítana novembertől. Az MTI-hez eljutatott közlemény szerint a NEAK a következő évtől két eljárás keretében szerzi be a gyógyszereket. Az első eljárásban minden egyes hatóanyagot (35 gyógyszer) külön-külön szereznek be azért, hogy azon betegeknek, akiknek a kezelés már megkezdődött az egyik gyógyszerrel, biztosítva legyen a készítmény. Új kezelés megkezdésekor azonban, amikor nem lehet különbséget tenni, melyik gyógyszerrel érhető el jobb eredmény, nem indokolható, hogy egy gyártó magasabb áron adja a készítményét, mint az ugyanolyan hatású szer ára. Vagyis ebben az esetben a kezelőorvosnak az olcsóbb készítménnyel kell a kezelést megkezdenie – olvasható a közleményben.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tehát árversenyt hirdetett az úgynevezett tételes elszámolású innovatív gyógyszerek között, amelynek értelmében november 1-jétől egyes betegcsoportokban csak egy innovatív gyógyszer marad és a jövőben a tendereljárás eredményeként kialakuló ársorrendben kell majd az orvosnak a terápiákat alkalmaznia.

Ezekben a helyzetekben is hatalmas segítséget jelent az önkéntes egészségpénztári megtakarítás, amellyel a betegek pótolhatják a kieső állami finanszírozást. Az öngondoskodás tehát nem luxus, hanem az állami egészségpolitikától és költségvetéstől való függő helyzet lazításának egyetlen intézményes eszköze, amelyet a munkáltatók is költséghatékonyan tudnak támogatni.

Reagált a NEAK


Ártalmas spórolás

„Az egészségbiztosító intézkedése akár több ezer olyan beteg gyógyszeres kezelését is érintheti majd, aki súlyos betegségben szenved, ilyen az áttétes rosszindulatú bőrrák (melanoma), a tüdőrák, a prosztatarák, a vastagbéldaganatok, a súlyos időskori szemészeti kórképek, a különböző súlyos autoimmun gyulladásos betegségek vagy a ritka kórképek közé tartozó Fábry-kór” – közölte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete az új versenyeztetési eljárás kapcsán.

 „A személyre szabott orvoslás lényege, hogy a daganatos beteg számára választunk gyógyszert, s nem központilag kijelölt gyógyszerhez rendeljük hozzá a rákbetegeket, ahogyan azt most bevezetni tervezik. Statisztikailag hiába hasonló eredményességű két vagy három onkológiai gyógyszer, ezek nem egymással felcserélhető terápiák. A különböző hatóanyagok a ráksejteket más pontokon támadják, más jelátviteli útvonalakon hatnak, más az adagolási módjuk, eltérhet a mellékhatásuk is. Az első választásként adott terápia sikere határozza meg leginkább a daganatellenes gyógyszeres terápia eredményességét, a beteg sorsát. A vaklicit – amelynek során egy betegcsoportnál a legolcsóbb készítményt preferálja a társadalombiztosító – jól működhet a lejárt szabadalmi védettségű gyógyszerek esetében. Ha két, azonos betegségtípusban és stádiumban lévő rákbeteg csak azért kapja ugyanazt a gyógyszert, mert az a legolcsóbb, a megtakarítás csak látszólagos, mivel ez adott betegnél az eredményesség rovására mehet.” – olvasható Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnökének MTI-hez eljuttatott közleményében.

Van mód a hatékonyságnövelésre
Az egészséges munkavállalókban is rejlik a siker

Az egészséges életmód, az egészségmegőrzés, valamint a prevenció nemcsak külföldön, de itthon is egyre gyakrabban megjelenik a vállalatok életében. Világszerte nő azon cégek száma, ahol fontossá válik az egészségtudatos vállalati szemlélet és felismerik, hogy az egészséges humántőke akár három-ötszörösen megtérülő befektetés is lehet. (x)

Az idén 10 éves kreatív produkciós iroda, a reklámeszköz.hu beltéri promóciós pultok, banner-ek, hátterek és zászlók professzionális kivitelezésével foglalkozik. Szolgáltatásaik és eszközparkjuk folyamatosan bővítése mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek munkavállalóik egészségének megőrzésére; idén egy ingyenes fogászati csomaggal és az esetleges kezelésekhez történő hozzájárulással segítik őket.

Az egészséges életmód, az egészségmegőrzés, valamint a prevenció nemcsak külföldön, de itthon is egyre gyakrabban megjelenik a vállalatok életében. Világszerte egyre inkább nő azon cégek száma, ahol fontossá válik az egészségtudatos vállalati szemlélet és felismerik, hogy az egészséges humántőke akár három-ötszörösen megtérülő befektetés is lehet.

A több mint tízezer ügyféllel rendelkező kreatív iroda mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy dolgozóinak kellemes munkahelyi légkört teremtsen és támogassa munkavállalói egészséges életmódját. Idén egy fogászati csomaggal kedveskednek munkavállalóiknak; a fogászati állapotfelmérés és ultrahangos fogkő-eltávolítás ingyenes biztosítása mellett a kezelésekhez is hozzájárulnak.

„Az idei évben erőteljes növekedést könyvelhettünk el, amely a munkavállalóink számára is egyre nagyobb kihívást jelent. Nagyon fontosnak tartom a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtését, véleményem szerint ez az alapja az egészségünk megőrzésének. Dolgozóink számára családbarát munkarendet alakítunk ki, emellett pedig különböző szűrésekre, kezelésekre invitáljuk őket, most például egy fogászati ellátásra - mondta Laskay Éva, a Reklámeszköz.hu ügyvezetője.

A munkahelyi egészségfejlesztés ugyan a munkavállalókra irányul, de előnyei jóval szerteágazóbbak: a megfelelő légkör, a csökkenő munkahelyi stressz, a munkatársi kapcsolatok javulása miatt ez egy biztosan megtérülő befektetés, amelynek eredményeként változik a vállalkozás külső megítélése is. Az egészséges és hatékonyan dolgozó munkavállalóinkból pedig végső soron a megrendelőink profitálnak.

Többen halnak meg Magyarországon, mint muszáj lenne

A minden tényező által befolyásolt általános halálozási mutató 2013-ban nálunk másfélszerese volt az EU15-ök átlagának. De ha az egészségügyi rendszer által befolyásolt kezelhető halálozási rátát vizsgáljuk, a különbség 2,5-szeres, a megelőzhető halálozási rátát tekintve pedig több mint kétszeres, vagyis a hazai egészségügyi rendszer működésében hatalmas problémák vannak..

A magyar népesség egészségi állapota rosszabb, mint ami a gazdaság fejlettsége alapján elvárható lenne – mondta Prof. Dr. Orosz Éva egyetemi tanár, az ELTE Szociológia Doktori Iskola Szociálpolitika doktori programjának vezetője a Portfolio Private Health Forum 2017 konferencián. Uniós összehasonlításban Magyarországon kiugróan magas a halálozás azokban a halálokokban, amelyekre jelentős hatást gyakorol az egészségügyi rendszer működése.

Az ország egészségügyi ellátásának minőségét a megelőzhető és kezelhető halálozási mutató tükrözi. Előbbi a jó minőségű prevenciós programok függvénye, utóbbit a kezelés minősége és hozzáférhetősége befolyásolja. Minél alacsonyabbak ezek a mutatók, annál jobb az egészségügyi ellátás minősége egy országban. A minden tényező által befolyásolt általános halálozási mutató 2013-ban nálunk másfélszerese volt az EU15-ök átlagának. De ha az egészségügyi rendszer által befolyásolt kezelhető halálozási rátát vizsgáljuk, a különbség 2,5-szeres, a megelőzhető halálozási rátát tekintve pedig több mint kétszeres, vagyis a hazai egészségügyi rendszer működésében vannak hatalmas problémák. Lényegesen rosszabb a magyarországi helyzet Csehországhoz és Lengyelországhoz képest is: a magyar férfiak kezelhető halálozási mutatója 50%-kal magasabb, mint Csehországban és Lengyelországban, a legjobb helyzetű országokhoz képest pedig több mint háromszor annyian halnak meg nálunk, ami az egészségügyi rendszer hiányosságaival magyarázható.

A 65 évesnél fiatalabb lakosság esetében a hazai halálozási adatok szerint 2011-től folyamatosan nő az ország lemaradása az EU15-ökhöz képest bizonyos konkrét betegségek esetén, vagyis a hazai ellátás nem tudta követni az utóbbi években az egészségügyben végbemenő ugrásszerű technikai fejlődést.

Ez pedig pénzkérdés – mutatott rá előadásában Prof Dr. Orosz Éva, aki szerint tragikusan alacsony hazánkban az állami egészségügyi költés.

  • Az egy főre eső közkiadás a rendszerváltás után a 48%-a volt az EU15 átlagának, 2014-ben már csak 38%.
  • Mindeközben a hasonló szintről induló Csehországban elérték a 63%-ot, a szlovákok most már elérték az 50%-ot és le fognak minket hagyni a lengyelek is.

Pedig a magyar gazdaság megengedte volna, hogy többet költsünk – tette hozzá a kutató. A legtöbb uniós országban a válság éveiben is követte a GDP menetét az egészségügyi költés (normál esetben felette van), Magyarországon viszont lényegesen elmaradt. Ma Orosz Éva becslése szerint 1800 milliárd forint hiányzik a hazai egészségügyből. Ezt érzi a beteg és az orvos is. Nem véletlen, hogy a legutóbbi Eurobarometer-felmérések szerint az egészségügyi és szociális ellátás a legsúlyosabb probléma az országban a lakosság véleménye szerint.

Társadalmi egyenlőtlenségek


Tragikus helyzetben a hazai egészségügy

A helyzetet jól szemlélteti például a férfiak 40 éves korban várható élettartalma: ma az erősebbik nem magyar képviselői 40 éves korukban csupán 1,4 évvel hosszabb élettartamra számíthatnak, mint 50 évvel ezelőtt.

– Magyarországon a rendszerváltás körül elindult egy felzárkózás, de ez 2000 környékén megtorpant és elkanyarodott az európai trendtől. A V3-országokkal összehasonlítva is 2,2 évvel rövidebb ideig élnek a magyar férfiak, míg a különbség 1989-ben csak egy év volt – fejtette ki előadásában Orosz Éva. De nemcsak rosszabb az egészségi állapotunk a fejlett uniós országokhoz képest, hanem a társadalmi különbségek is lényegesen nagyobbak az országon belül: a legalacsonyabb iskolai végzettségű férfiak várható élettartama 11 évvel kevesebb, mint a legmagasabban képzetteké. A közvetlen kockázati tényezők között említette a kutató a táplálkozást, az egészségkárosító magatartási szokásokat, a rossz anyagi körülményeket és az egészségügyi rendszert.

Szintén beszédes mérőszám, hogy az adott gazdaság fejlettségi szintjéhez képest elvárható egészségi állapothoz képest jobb vagy rosszabb egy országban a lakosság egészségi állapota. A 40 éves korban várható élettartamot és a vásárlőerő paritáson számolt egy főre jutó GDP-t összevetve szembetűnő, hogy Magyarországon rosszabb az egészségi állapot, mint amit a gazdasági fejlettség lehetővé tenne. Ez pedig a GDP-n kívüli többi tényező – társadalmi tényezők, egészségügy – hatása.

Forrás: Portfolio

Újabb fizetési könnyítés a Patika-csoport tagjainak

Napjainkban a felhasználói élmény fokozása minden szolgáltató számára az egyik legfontosabb stratégiai cél. Nincs ez másképp a Patika-csoport egészségpénztárainak esetében sem. November 10-től tagjaink az eddigieknél is kényelmesebben tölthetik fel a szolgáltatóknál költhető egészségpénztári megtakarításukat.

Új kényelmi szolgáltatásunk keretében a pénztártagjaink állandó megbízást adhatnak, hogy bankkártyájukról az adott összeget minden hónapban ugyanazon a napon a bank átvezesse egészségpénztári számlájukra, amely összeg azonnal költhetővé válik. Így a pénztártagokkal kisebb eséllyel fordulhat elő, hogy egy szolgáltatást azért nem tudnak igénybe venni, mert nincs elegendő forrás a számlájukon.

Hívja fel paciensei figyelmét az önkéntes pénztári tagságban rejlő költségelőnyre. A saját befizetések után járó 20%-os szja-visszatérítés lehetőségére, amely a kezelés árát csökkenti, valamint arra, hogy a megtakarítást a munkáltató is támogathatja jövőre az ideinél kedvezőbb adózással.

Így kerülhetik el a pénztártagok a forráshiányt
Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2017   |   Minden jog fenntartva.