Patika-csoport hírlevél szolgáltatóknak 2019. február
A célzott támogatás nyertesei a gyógyszertárak és a magánegészségügy szereplői

Naponta érkeznek hozzánk a célzott támogatásra kötött munkáltatói szerződések. Az eddigi tapasztalataink alapján a legtöbb cég a munkavállalói gyógyszerre-, gyógyászati segédeszközre és magánegészségügyi ellátásra fordított havi kiadásait szeretné csökkenteni ily módon.

A vállalatok többsége továbbra is szeretne hozzájárulni a dolgozók egészségcélú kiadásaihoz, amelyre a hatályos adószabályok alapján a 40,71%-os adózással adható célzott támogatás a legkedvezőbb lehetőség. A Patika-csoportnál rendelkezésre álló kártyatechnológiának köszönhetően a szolgáltatói partnereink semmilyen változást nem érzékelnek.

Költés patikakártyával

Az innovatív többzsebes kártyatechnológiánknak köszönhetően a pénztártagok és a társkártyával rendelkező hozzátartozóik az eddig megszokott kártyájukkal, az eddig megszokott módon fizethetnek az igénybe vett szolgáltatásért a célzott támogatási egyenlegük terhére.

A kártyával egy nap jelenleg háromszor lehet fizetni, legfeljebb 240 000 forintot. A napi limit módosítható online ügyintézésben, telefonos ügyfélszolgálatunkon a +36 1 210 9790 számon a hét első munkanapján 8.00–20.00 óra között, a többi munkanapokon 8.00–18.00 óra között.

Költés utólagos elszámolással számla ellenében

Amennyiben adott szolgáltató nem rendelkezik POS terminállal, készpénzfizetési számlát is kiállíthat. Kérjük, a számlán tüntesse fel az egészségpénztár nevét, címét és a pénztártag nevét, kártyaszámát.

Tagjaink a célzott támogatásra rendelkezésre álló egyenlegük terhére a soron következő utalással azonnal hozzájuthatnak a számlán szereplő összeghez (ha a szükséges egyenleg rendelkezésre áll).

Fontos információ a célzott támogatás költhetőségéről
Onkológiai ellátási problémák a betegek szemével

Az Intima.hu a szülészet-nőgyógyászat és nőgyógyászati onkológia területéről összegyűjtötte a betegek panaszait. A paciensek többsége nem a pénzhiányban látja a legfőbb problémát. 46% szerint az ellátórendszer működtetése nem hatékony és csak 33% választotta elsődleges oknak azt, hogy nem áll rendelkezésre elegendő forrás.

Az Intima.hu női egészségportál 9 hónapig gyűjtötte a tapasztalatokat: az olvasók előzetes regisztráció után anonim módon beküldhették az ellátás során szerzett élményeiket, véleményüket, érzéseiket. A kutatás célja az volt, hogy megmutassák az egészségügy rendszerszintű problémáit. 2018. 04.01. – 12. 31. között 141 panasz érkezett a szerkesztőséghez és 1485 szavazat.

A beküldött betegpanaszokból kiderült: a betegek gyakran úgy érzik, elvesznek a rendszerben és hosszú idő telik el a műtétig is. Ugyan a szabályok szerint daganatgyanú esetén már két héten belül biztosítani kell az időpontot MRI-re és CT-re, azonban a diagnosztika ezzel messze nem zárult le. Feltétlen szükség van például szövettanra is, ezt azonban már távolról sem sikerül minden esetben két héten belül elvégezni. Az Intimának küldött panaszok szerint akár egy hónap is eltelhet, mire elkészül az eredmény.

A mammográfiát illetően érkezett a legtöbb panasz. Volt, aki nem kapott behívót a szűrésre, és mikor végül magánúton csináltatott vizsgálatot már olyan rossz állapotban volt, hogy le kellett venni a mellét; másnak a beutalót sem akarták megírni, de előfordult, hogy a diagnosztika mondott csődöt.

Rendszerszintű probléma a rossz kommunikáció, illetve annak teljes hiánya is a nőgyógyászati, onkológiai ellátásban is. Egy levélíró tapasztalta például, hogy két beteg a szeme láttára kapta meg a kórházi folyosón a borítékot az emlőbiopszia szövettanról, mindkettőé rosszindulatú volt. A nővér mindössze annyit mondott nekik, hogy a papírokkal menjenek a háziorvoshoz.

Persze könnyű volna annyival elrendezni a dolgot, hogy ez csak az ellátók hibája, akik képtelenek türelemmel fordulni a kétségbeesett betegek felé, ez azonban nem fedi a valóságot. Sajnos a szakorvosok – főleg a fiatalok – gyakran 24-32 órákat töltenek a kórházban, alig van idejük ez idő alatt enni, vagy akár meginni egy kávét.

Nem csak az orvos-beteg, az orvos-orvos kommunikáció is számtalan hiányossággal küzd itthon. Érkeztek olyan panaszok, melynek lényege, hogy azért kapott valaki számára nem megfelelő, sőt, kifejezetten ártalmas gyógyszeres kezelést, mert nem egyeztetett egymással az egyébként egy intézményben dolgozó onkológus és nőgyógyász. (A cikk teljes terjedelmében ITT érhető el.)

Év végéig kötelező kiadni a gyógyszerkiváltáshoz szükséges felírási igazolást

Egy miniszteri rendelet értelmében az e-receptet felíró orvosoknak 2019. december 31-ig kötelező kiállítaniuk az úgynevezett felírási igazolást, és azt külön kérés nélkül is át kell adniuk a betegeknek – közölte közleményében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

A Patika-csoport szolgáltatási kiadásában 2018-ban is a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények szerepeltek a legnagyobb súllyal ­– ahogy erről részletesen beszámoltunk januári hírlevelünkben –, jóllehet dinamikusan nő a magánegészségügyi ellátórendszerben költött forintok volumene is. Tagjaink ennek ellenére legnagyobb hányadban a gyógyszertárakban fizetnek patikakártyájukkal.

Tagjaink számára is megnyugtató, hogy egy tavaly év végi jogszabály-módosítás értelmében a gyógyszereket felíró orvosoknak a hagyományos, jól ismert recepthez hasonló, papír alapú felírási igazolást egészen 2019. december 31-ig külön kérés nélkül is ki kell állítaniuk és át kell adniuk a betegnek. A hosszabbítást az indokolja, hogy a gyógyszerészi visszajelzések alapján sok beteg nem saját maga váltja ki a felírt készítményeket, hanem valakit megbíz ezzel, ehhez pedig jelenleg a papír alapú felírási igazolás szükséges. A hagyományos receptírás és a receptkiváltás módja nem változik.

E-recept a gyakorlatban
Hipertónia nap Debrecenben: ismertették az új ajánlásokat

Első alkalommal ismertette széles szakmai közönség előtt a magas vérnyomás kezelésére vonatkozó új ajánlásait a Magyar Hypertonia Társaság abban a reményben, hogy a résztvevők „holnaptól kicsit másként, finomabbra hangoltan” gyógyítanak.

Páll Dénes professzor, a Debreceni Egyetem (DE) aulájában megtartott, Hipertónia, diabétesz, kardiológia – korszerű gyógyszeres kezelés című tanácskozás kapcsán ismertette a magas vérnyomás és társbetegségei, a cukor- és szívbetegségek, illetve az érelmeszesedéssel kapcsolatos megbetegedések kezelésének legújabb lehetőségeit abban a reményben, hogy a résztvevő szakemberek – háziorvosok, belgyógyászok, gyógyszerészek – „holnaptól kicsit másként, finomabbra hangoltan végzik a munkájukat”.

A társaság legújabb ajánlásai egyértelművé teszik, hogy a magas vérnyomás kezelésében kombinációs eljárást kell alkalmazni, amelyet már a kezelés megkezdésekor fontos elindítani – idézi az MTI Páll Dénest, aki szerint ebben jelentős előrelépést jelent, hogy több olyan készítmény áll rendelkezésre, amelyben egy tablettában 2-3 hatóanyag van. Ez azért fontos, mert olyan betegség esetén, amelyre évtizedeken keresztül kell gyógyszert szedni, a betegek együttműködőbbek, ha kevesebb tablettát kell bevenniük.

Magyarországon a felnőttek közel felének magas a vérnyomása

Magyarországon a felnőtt lakosság 44%-a, mintegy 3,5 millió ember hipertóniás. Mintegy 1,5 millióról mondható el, hogy minden rendben van, ismert és jól kezelt a vérnyomása. További egy-egymillió embernél vagy nem ismert az egyébként fennálló betegség, vagy ismert, de a kezelésekkel nem sikerült elérni a megcélzott vérnyomásértéket. Az új irányelvben azt a célt is megfogalmazták, hogy „a vérnyomásmérés helye egyre inkább kikerül a rendelőkből”. – Megbízhatóbb diagnózis állítható fel, ha a páciensek megszokott környezetükben, otthon, vagy a munkahelyen mérik rendszeresen a vérnyomásukat, mint a nagyobb stresszt jelentő orvosi rendelőben – ismertette Páll Dénes professzor.

A debreceni tanácskozáson részt vett a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Atherosclerosis (érelmeszesedés) Társaság elnöke is.

Uniós cél a tudatos szervadományozás elősegítése

A legtöbb tagállam csatlakozott a donációt előmozdító és ösztönző Eudonorgan projekthez, hangzott el a projekt részeként a témában Budapesten tartott regionális konferencián.

Magyarországon évente 130 ezren halnak meg, akik közül körülbelül 1000 betegre érvényes az agyhalál állapota, de még ennél is kevesebb, körülbelül 500 esetben történik szervátültetés. Hazánkban a feltételezett beleegyezés elve érvényesül a szervadományozásban, így fontos, hogy az emberek nyilatkozzanak szerveik felajánlásáról. Mivel a szervátültetés szorosan összefügg a halál témájával, amit az emberek inkább kerülnek, sokszor a közeli hozzátartozók sem tudják, hogy halott családtagjuk miként vélekedett a donációról – hangsúlyozta a nyolc ország részvételével zajló konferencián Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója.

Jó úton

A rendezvényen az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, Horváth Ildikó elmondta: tíz százalékkal nőtt tavaly a szervtranszplantációk száma 2017-hez képest. Emelkedett a vese-, máj- szív- és tüdőátültetések száma is.

2018-ban összesen 505 szervátültetés történt, 119 esetben külföldről érkezett szervet kapott a páciens, ez az itthon beültetett szervek 22,6 százalékát jelenti. Tavaly 335 veseátültetést végeztek, ami 12 százalékkal több mint 2017-ben, és mind az elhunyt, mind az élődonorból végzett transzplantációk száma emelkedett. 80 májátültetés történt, ami több mint 8 százalékos emelkedést jelent, valamint 23 tüdő- és 62 szívátültetést végeztek, ami szintén több mint 2017-ben - ismertette az államtitkár.

Mihály Sándor szerint Magyarországon sokkal többen adományoznák szerveiket haláluk után, mint ahányan ismerik az ezzel kapcsolatos jogszabályokat. A magyar lakosság 73 százaléka ajánlaná fel szerveit, de csak 23 százaléka ismeri a feltételezett beleegyezés elvére épülő jogrendet, amely azt jelenti, hogy kizárólag akkor lehet az elhunytból szervet kivenni, ha életében ez ellen nem tett írásos nyilatkozatot.  Fontos erről beszélni a hozzátartozókkal is, hogy szükség esetén tudjanak a döntésünkről és így könnyebb legyen határozniuk.

A Patika-csoport egészségpénztárai ezt úgy segítik, hogy igény esetén „Add a szíved.” lógóval ellátott patikakártyát bocsátanak a pénztártag rendelkezésére. E szándékkártya is jelzi mind az orvos, mind a hozzátartozók felé az elhunyt donációs szándékát.

Csak agyhalál esetén!

Szervadományozásra dobogó szív mellett beálló agyhalál esetén van lehetőség, az agyhalál azonban nagyon ritka. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora közölte, a tavaly elvégzett több mint 500 átültetésből 327 az intézményben történt. A klinika az európai transzplantációs intézmények között szívátültetésben második, veseátültetésben a negyedik, májátültetésben pedig az ötödik helyen áll. Céljuk, hogy a következő öt évben valamennyi szervtranszplantáció vonatkozásában a dobogón végezzenek, szívátültetés esetén pedig a vezető helyre kerüljenek - emelte ki a rektor.

Melania Istrate, az Eudonorgan projekt koordinátora közölte, az Európai Unió által finanszírozott pályázat célja a szervadományozással kapcsolatos képzés biztosítása, a társadalmi tudatosság növelése, a szervadományozás előmozdítása és ösztönzése. A pályázat majdnem 400 embert ért el, az egészségügyi szakemberek mellett betegszervezeteket, újságírókat, döntéshozókat és a hatóságok képviselőit is bevonták a programba - tette hozzá.

Nőhet a pénztári szolgáltatásokra fordított összeg

2018-ban a Patika-csoport tagdíjbevétele megközelítette a 4,1 milliárd forintot, ezen belül az egyéni hozzájárulás meghaladta a 2,2 milliárdot. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) idén várható visszatérítés is megdönt minden eddigi rekordot: 2019-ben a Patika-csoportba utalt szja a tavalyit közel 20%-kal, a 2017-ben hozzánk befolyt adó-visszatérítést pedig közel 55%-kal lépheti túl.

Az egészségcélú megtakarítási hajlandóság erősödését mutatja az szja-visszatérítés évek óta dinamikusan bővülő összege is: 2018-ban alig több mint 400 millió forintot, 2019-ben várhatóan 485 millió forintot írunk jóvá tagjaink egyéni számláján.

Az adóhatóságtól érkező forintok 100%-ban az egyéni számlákat gyarapítják, abból az egészségpénztár nem von működési költséget. A kapott összeget a pénztártagok azonnal az egészségükre fordíthatják.

Idén is az egyéni befizetések növekedésére számítunk. Úgy látjuk, a hazai lakosság egyre nagyobb hányada áldoz az egészségére, amit sokan az egészségpénztári megtakarításuk növelésével igyekeznek optimalizálni, kihasználva az egyéni befizetések után járó adókedvezményt.

Újdonság 2019-ben: már a munkáltatói hozzájárulás után is jár 20% szja-kedvezmény!

Január 1-től bővült az szja-visszatérítésre jogosító befizetések köre a munkáltatói hozzájárulással. A hatályos szja-törvény szerint a munkáltatói hozzájárulás jövedelemnek minősül és bérként adózik, amely után a munkáltató adó és közterhe 21%, a pénztártag munkavállaló adó és közterhe 33,5%. Fontos kedvezmény azonban, hogy az összeg után igénybe lehet venni a 20%-os kedvezményt, akárcsak az egyéni befizetések után. A visszaigényelhető évi 150 ezer forintos maximum idén sem változott.

Szja-kedvezmények 2019-ben

  • 20% az egyéni befizetés után
  • 20% a munkáltatói hozzájárulás és az adomány után
  • 10% az egészségtervvel alátámasztott prevenciós költések után
  • 10% a 24 hónapra lekötött megtakarítás után

Tudta? A Patikapénztár és az Új Pillér Egészségpénztár oldaláról letölthető az egészségterv, amely kitöltése szükséges ahhoz, hogy a prevenciós szolgáltatást igénybe vevő pénztártag jogosult legyen a 10%-os szja-visszatérítésre.

Fotó: freepik.com

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2019   |   Minden jog fenntartva.