2019-ben tarolt a patikás célzott támogatás

A Patika-csoport a pénztári szektor jelentős szereplőjeként a munkáltatói célzott támogatás nyújtásában is aktív szerepet vállalt 2019-ben. A kártyával költhető támogatást legnagyobb részben gyógyszerre és gyógyászati segédeszközre, optikára és magán egészségügyi ellátásra ajánlották fel a munkáltatók.

2019 elején sok vállalat tanácstalanul állt az új cafeteriaszabályok láttán, hiszen az adókedvezménnyel támogatható juttatásokat szinte kivétel nélkül eltörölte a kormány, holott a világ számos országában működik a béren felüli juttatások rendszere. A cafeteriarendszer kivéreztetése után a béren kívüli juttatások terhe látványosan nőtt, ami miatt egyre több cégnél háttérbe szorul ez a motivációs eszköz. Ma ott tartunk, hogy Magyarországon rendkívül alacsony az egy munkaórára jutó béren kívüli juttatás összege más országokhoz képest.

2019-től az egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás is bérként adózott, és bár a munkáltatói befizetés után a munkavállaló érvényesítheti a 20%-os adójóváírást a saját befizetéseivel megegyező módon, ez kevesek számára volt elég meggyőző érv, hogy az addig megszokotthoz képest lényegesen kevesebb nettó jövedelmet jelentő juttatást válasszák. A kormány egyetlen lehetőséget hagyott a munkavállalóik egészségét fontosnak tartó munkáltatók számára: előre megnevezett egészségpénztári szolgáltatásra 38,35%-os adózással adhatnak célzott támogatást.

A Patika-csoport a cégcsoporton belül rendelkezésre álló technikai feltételeket kihasználva az induláskor azonnal kártyával költhető szolgáltatásként tudta biztosítani a lehetőséget ugyanolyan csekély adminisztráció mellett, mint a munkáltatói tagdíj-hozzájárulást. A munkáltatónak mindössze annyi a feladata, hogy megkösse a Támogatói szerződést, amelyben a megnevezi a támogatni kívánt pénztári szolgáltatást, kitöltse a Bevallást a támogatni kívánt pénztártag munkavállalók nevével, adóazonosító jelével és a támogatás összegével, majd elutalja a pénztár működési költségével növelt támogatási összeget (igény esetén díjbekérőt küld a pénztár).

2019 első félévében a Pénztárszövetséghez tartozó egészségpénztárakba összesen 600 millió forint áramlott a vállalatoktól célzott támogatásként, a Patika-csoport pénztáraihoz pedig több mint 200 millió forint, év végéig pedig közel 500 millió forint. A munkáltatóktól érkező célzott támogatások jelentős része tehát a Patika-csoport pénztárain keresztül jutott a munkavállalókhoz. A patikás és újpilléres célzott támogatások több mint 80%-át egészségügyi szolgáltatásokra – gyógyszervásárlás, optikai szolgáltatásokra és gyógyászati segédeszköz-vásárlásra – költhették a munkavállalók. Szintén jelentős volt a magánorvosi ellátásra fordítható támogatás aránya és a lakáscélú hiteltörlesztésre igénybe vehető munkáltatói célzott hozzájárulás.

„Ne halat adj az éhezőnek, mert azzal csak egyszer lakik jól. Adj neki hálót, tanítsd meg halászni, és akkor egész életében meglesz a betevője.”

Polányi Zoltán, az UNIQA Vállalati Üzletágért felelős igazgatósági tagja szerint a munkáltató feladatköre mára kitágult: nemcsak munkát és fizetést ad dolgozóinak, hanem szolgáltat is, egyfajta edukációs szerepkörbe került. Ma már minden vezető egy kicsit coach is, amely szerep évekkel ezelőtt még újdonságként hatott – idézi a Pénzcentrum a szakembert. „Az egyik megtartó erő lehet az egészségbiztosítás, de ez önmagában természetesen nem elég. Komoly verseny van a munkaadók között a szakemberekért, nehéz kérdés, hogy mik azok az eszközök, amelyekkel valóban meg lehet győzni valakit, hogy egy adott munkahelyen dolgozzon. Azt gondolom, hogy a versenyképes bér sokszor már nem elég, izgalmas munkára, szociális nyitottságra és mindezeken felül különböző juttatásokra is szükség van.”

A célzott támogatás speciális munkáltatói juttatás abban az értelemben, hogy csak a munkaviszony ideje alatt jár a munkatársaknak és nem helyettesíti az egyéni tagdíjbefizetést. A munkáltató edukációs szerepére épít: a foglalkoztató nem átvállalja az öngondoskodás terhét a magánszemélytől, hanem az öngondoskodó – amúgy is egészségtudatos – munkavállaló számára biztosít pluszjuttatást gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre, magánegészségügyi szolgáltatásra, szolgáltatásalapú egészségbiztosításra (erről részletesen az Adjon egészségbiztosítást a bérnél kedvezőbb adózással! című cikkünkben olvashat). Mindezt nem bérként, hanem a teljesítményt elismerő juttatásként.

A gyorsan mozgó munkaerőpiacon nem elég arra törekedni, hogy megfelelő szintű bérrel megtartsuk a munkavállalót, hanem maradéktalanul elégedetté is kell tenni. Hogyan? Például a munkakörnyezettel, de emellett egyre fontosabb a személyes törődés, az, hogy a cég hozzájáruljon az alkalmazottak egyéni, személyes céljainak megvalósulásához - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Balogh Zsolt, a Liferay, Inc. nemzetközi cégcsoport tagjaként működő magyar leányvállalat ügyvezető igazgatója.

A munkavállaló élethelyzetéhez is igazodni tudó célzott támogatás a felelősen gondolkodó, kollégáival törődő, coach-szemléletű munkáltató eszköze, éppen ezért a Patika-csoport a munkáltatói célzott támogatások dinamikus bővülésére számít 2020-ban. Várakozásaink szerint több mint duplájára nőhet a támogatásként befolyó összeg többek között a régen várt egészségbiztosítási elem megjelenése miatt.

A célzott támogatás 6 pontja

Fotó: freepik.com

Cafeteria 2020

A szociális hozzájárulási adó 2019. július 1-jei 2 százalékpontos csökkentése miatt 2020-ban összességében kissé magasabb összegű cafeteria-kifizetésekkel számolhatnak a munkavállalók a BDO Magyarország szerint. A szabályozás gyakorlatilag nem változott 2019-hez képest, így a legnépszerűbb juttatási elemekben sem számít hangsúlyeltolódásra az adótanácsadó cég.

Bár a cafeterirendszer sokszínűsége megszűnt, a juttatásokat mégsem érdemes beépíteni a bérbe – mutat rá a BDO Magyarország –, hiszen a béren kívüli juttatásnak a tapasztalatok szerint jóval nagyobb a motivációs hatása. Azért sem érdeke a munkáltatóknak ezt a juttatást béresíteni, hiszen az megemelné egy sor más, bérhez kötődő juttatás (így például a túlóradíj) összegét.

A SZÉP kártya továbbra is kedvezményesen adózó juttatás marad, 32,5%-os adóterhe (15% SZJA + 17,5% SZOCHO) jóval a bérként adózó juttatásoké alatt marad. A kedvezményes adózás az egyes alszámlák esetében eltérő keretösszegekre vonatkozik: a szálláshely alszámlán 225 ezer, a vendéglátás alszámlán 150 ezer, míg a szabadidő alszámlán 75 ezer forint a felső határ, melyek túllépése esetén a különbözetre már 38,35-os összesített adókulcs vonatkozik. Várható, hogy ez a juttatási forma 2020-ban is megőrzi részesedését a cafeteria-rendszerben a BDO szerint. De tegyük hozzá, a szálláshelyek közül már több nem fogadja el a kártyát, a munkavállalók egy jelentős csoportja pedig nehezen tudja kihasználni az üdülési juttatást. A szabadidő alszámla költése is korlátos, ezért sokan inkább a vendéglátás alszámlára terelik a juttatást.

Az egyes meghatározott juttatások köre sem változik idén. Továbbra is az önkéntes pénztárba fizetett célzott támogatás és a csekély értékű ajándék (évente egyszer, a minimálbér 10%-ig, azaz 16 100 forintig) adható 38,35%-os adózással. 2019 második felében mindkét juttatás népszerűsége megugrott a Patika-csoportban és 2020-ban is növekedésre számítunk. Azok a munkáltatók, amelyeknek a célzott támogatás nyújtására kötött szerződése 2019. december 31-én lejárt, szinte kivétel nélkül a meghosszabbítás mellett döntöttek. Sok cég jelezte igényét az új célzott szolgáltatásalapú egészségbiztosításra is. Velük január első felében kötjük meg a munkáltatói szerződést, hogy dolgozóik február 1-től már kihasználhassák a biztosítás által kínált biztonságot.

Cafeteriajuttatások 2020

Cafeteria elem Közteher 2020-ban
Óvoda, bölcsőde A költségek mértékéig adómentes
Kulturális belépő A minimálbér mértékéig adómentes
Sportrendezvény belépő A minimálbér mértékéig adómentes
Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla (*) Évente 150.000 Ft-ig 32,5%
Széchenyi Pihenőkártya szállás alszámla (*) Évente 225.000 Ft-ig 32,5%
Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla (*) Évente 75.000 Ft-ig 32,5%
Önsegélyező pénztár célzott szolgáltatás Befizetéskor (a munkáltatónak) adómentes, igénybevételkor a munkavállaló bérként adózik utána
Csekély értékű ajándék Minimálbér 10%-áig 38,35%
Önkéntes egészségpénztári célzott szolgáltatás Korlátozás nélkül 38,35%
Önkéntes nyugdíjpénztári célzott szolgáltatás Korlátozás nélkül 38,35%
Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás Bérként adózó, de igénybe vehető utána adókedvezmény
Önkéntes egészség- és  önsegélyező pénztári hozzájárulás Bérként adózó, de igénybe vehető utána adókedvezmény
Készpénz kifizetés cafeteriában Bérként adózó
Iskolakezdési támogatás Bérként adózó
Ajándékutalvány Bérként adózó
Munkahelyi étkeztetés Bérként adózó
Helyi bérlet Bérként adózó
Forrás: BDO Magyarország/Patika-csoport
(*) A jelölt juttatások együttes értékét is vizsgálni kell. Ezen juttatások nettó 450.000 Ft/év értékig állnak rendelkezésre a kedvező 32,5% mértékű közteher, felette 38,35% adó- és járulékteherrel kell számolni.

Multi-Pay® ajándékkártya kedvezménnyel a Patika-csoport szerződéses munkáltatói partnereinek

Az egyes meghatározott juttatásként adózó csekély értékű ajándék sokkal költséghatékonyabb juttatás, mint a bérként adózó készpénzcafeteria, miközben, ha Multi-Pay® kártyán adja a munkáltató, a munkavállaló majdnem olyan széles körben tudja költeni, mint a készpénzt. Az elektronikus cafeteriakártyával többek között lehet fizetni a Tescoban, az Auchanban, a Sparban, a MediaMarkt, a Decathlon, a Jysk, a Líra, a Takko vagy a Budmil üzleteiben országszerte. A 16 100 forintos juttatást nemcsak a munkavállaló, hanem a közeli hozzátartozója számára is adhatja a munkáltató, így egy négytagú család évi 64 400 forinttal gazdagodhat így.

A juttatást akár adhatjuk a tanévkezdési támogatás vagy a készpénzcafeteria helyett. Mindkét esetben a juttatás 38,35%-os adóterhe áll szemben a bér 78,95%-os adózásával, ugyanakkora ráfordításból tehát lényegesen több marad a dolgozó zsebében.

A család az összeget rugalmasan költheti az elektronikus kártyát elfogadó üzletekben – közel 5000 helyen, többek között szinte az összes nagyobb élelmiszerláncnál – akár egy vásárlás alkalmával vagy több részletben. Az elfogadóhelyek listáját ITT találja.

A részletekről érdeklődjön a multi-pay@multi-pay.hu e-mail-címen.

Fotó: unsplash.com

Így alakulnak az önsegélyező szolgáltatásokra biztosítható támogatások

A legnépszerűbb önsegélyező szolgáltatásokra fizethető támogatást a minimálbér százalékában határozza meg a Pénztártörvény. Ne feledje, idén már magasabb összeget tud célzott támogatásként adómentesen önsegélyező szolgáltatásra biztosítani pénztártag munkavállalói számára!

A 2018-ban kötött kétéves bérmegállapodás értelmében idén újabb 8%-kal, 161 000 forintra nőtt a minimálbér Magyarországon a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók részére. A minimálbér-emelésnek köszönhetően az önsegélyező szolgáltatások közül a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztésre fordítható támogatás, a beiskolázási támogatás és a közüzemi díjak támogatásának összege emelkedett. (Az egyes szolgáltatások igénybevételének feltételeiről ITT olvashat részletesen.)

Elnevezés Támogatás törvényben szabályozott mértéke Munkáltató által adható célzott támogatás összege
Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó 24 150 forint/hó
Beiskolázási támogatás Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér összege/év 161 000 forint/év
Közüzemi díjak finanszírozása Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó 24 150 forint/hó

2019-ben a Patika-csoport szolgáltatási kiadásai csupán kismértékben bővültek, azonban az összes kiadáson belül az önsegélyező szolgáltatásokra eső hányad jelentősen megnőtt. A pénztártagok egyre nagyobb mértékben használják ki a gyerekszületéshez, gyerekneveléshez, lakáshitel-törlesztéshez, munkanélküliséghez, közüzemi számlák fizetéséhez kapcsolódó támogatásokat, amelyeket 2017 óta nyújtanak az egészségpénztárak.

2019 óta a munkáltatók célzott támogatás formájában tudnak hozzájárulni munkavállalóik ilyen kiadásaihoz. A cég számára a juttatás adómentes a kifizetéskor, de a támogatásban részesülő munkavállalónak az összeg felhasználásakor egyéb jövedelme keletkezik, aminek a 85%-át az adószabályok alapján szja és szociális hozzájárulási adó terheli. A hatályos jogszabályok alapján az adóteher mértéke 27,625% 2020-ban. Az ilyen jellegű egyéb jövedelem után adókedvezmény nem jár.

Az adó ellenére is jobban jár a munkavállaló, ha munkáltatói támogatásból fizeti például a lakáshitel-törlesztést és nem a béréből. 200 ezer forint bruttó bérből 112 ezer forintot kap kézhez, míg ha ezt az összeget célzottan, valamely önsegélyező szolgáltatás támogatásaként biztosítja a cég, mindössze 55 ezer forint lesz a „veszteség”.

Adófizetés a tavalyi támogatás után

Az önsegélyező szolgáltatásra adott munkáltatói támogatás azonnal felhasználható, arra nem vonatkozik a 180 napos szabály, az egyéni befizetésekből azonban csak a már a pénztártag számláján 180 napja lévő összegből lehet ilyen céllal kifizetni. Tagjaink jelentős része tisztában van a 180 napos egyenleg fogalmával és tudatosan gyűjt az önsegélyező szolgáltatásokra.

Az online egyenleglekérdezés menüpontba belépve a pénztártag látja a teljes egyéni egyenlegét, a 180 napos egyenlegét, amely része a költhető egyenlegnek, a munkáltatói célzott támogatásból összesen rendelkezésére álló egyenlegét és annak felhasználási célonként dedikált összegét. Ezek minden esetben várakozási idő nélkül az adott szolgáltatásra költhetők.

Mire adhat a munkáltató 0%-os adóval célzott támogatást?

Fotó: freepik.com

Adjon egészségbiztosítást a bérnél kedvezőbb adózással!

A 2018-as jogszabályváltozások hatályon kívül helyezték az úgynevezett kockázati biztosítások adómentességét, de az átmeneti rendelkezéseknek köszönhetően 2019-ben még a korábbi szabályozás szerint lehetett eljárni. 2020-ban viszont – ha meghatározható a juttatás dolgozóra jutó pontos értéke – már csak az egészségpénztári célzott támogatással adott egészségbiztosítás adózik a bérnél kedvezőbben.

2019. január 1-i hatállyal kibővítették az adóköteles biztosítási díj fogalmát, amely a csoportos biztosítás formájában adott juttatások adózására vonatkozik. Ennek értelmében meg kell vizsgálni, hogy megállapítható-e a magánszemély számára biztosított juttatás pontos értéke, vagy sem. Ez vagy a biztosítási szerződés alapján derül ki, vagy a kifizetőnek arányosítással kell meghatároznia a magánszemélyre jutó biztosítási díj összegét.

H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója elmondta, „ha a fentiek egyike alapján megállapítható a pontos érték, a felek között fennálló jogviszony alapján munkaviszonyból származó jövedelemként válik adókötelessé a juttatás. Ilyen esetben a biztosítási díj utalásakor a kifizetőnek nincs lehetősége a munkavállalót terhelő adók levonására, így „fel kell bruttósítania” a juttatás értékét, és át kell vállalnia a dolgozói kötelezettségeket. Ez azonban csak egy lehetőség a kifizető számára, ha nem szeretne levonni a juttatásból a dolgozónál. A másik megoldás, amikor a kifizető követelésként veszi nyilvántartásba a munkavállalót terhelő szja- és egyéni járulék terheket, és bérkifizetéskor visszatartja azok összegét, azaz kevesebbet kap a dolgozó.”

A szolgáltatásalapú egészségbiztosítás volt az egyik olyan népszerű adómentes cafeteriajuttatás, amely áldozatul esett a szigorításnak és az egy éves türelmi idő lejárta után, 2020-tól a fentiek értelmében bérként adózik. Az én pénzem becslése szerint több tízezer cég 1,5–2 millió dolgozója és családtagja kapott munkáltatói juttatás keretében magánegészségügyi ellátását kínáló védelmet. Azok a vállalatok, amelyek a juttatást továbbra is szeretnék nyújtani, egészségpénztáron keresztül adott célzott támogatással biztosíthatják munkavállalóiknak a hálapénz- és várólistamentes orvosi ellátást fedező egészségbiztosítást a bérnél kedvezőbb módon. A 38,35%-os adókötelezettség (szemben a bért terhelő 78,95%-os adóval) a kifizetőnél keletkezik az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó szabályok szerint.

Januártól kedvező egészségbiztosítási csomagok a Patika-csoport kínálatában

Egészségbiztosítással a vállalat a biztosítás tényleges havi díjánál lényegesen nagyobb értéket ad a munkatársainak, hiszen a csoportos konstrukció az egyéninél is jobb feltételeket képes nyújtani: a biztosítók általában kedvezőbb áron több szolgáltatást kínálnak, és a kórelőzmények sem feltétlen kizáró tényezők, ahogyan ez a Patika-csoport által 2020 januárjától kínált biztosítási konstrukciókra is igaz.

És többet ad azért is, mert a biztosítás által fedezett kockázati limitek – a ténylegesen elvégzett vizsgálat vagy kezelés ára – lényegesen magasabb, mint a havi díj. (Becslések szerint 2017-ben szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás terhére mintegy 9 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók a különböző egészségügyi szolgáltatásokra és vizsgálatokra.)

Függetlenként a Patika-csoport pénztárai a biztosítási piacon fellelhető legjobb minőségű és feltételű szolgáltatásra szerződtek az Allianz Hungária Biztosítóval.

Az Allianz Hungária Biztosító által kínált célzott egészségbiztosítási csomagok a Patika-csoport munkáltatói partnerei számára:

A célzott szolgáltatásként kínált biztosítási konstrukció részleteit és feltételeit itt találja a Patikapénztár és Új Pillér Egészségpénztár oldalán.

Hogyan köthető a dolgozókra egészségbiztosítás célzott patikás támogatásként?

Már nyújtok patikás célzott támogatást

Amennyiben Ön 2020-ban érvényes célzott támogatási szerződéssel rendelkezik, nem kell mást tennie, mint jeleznie felénk, hogy módosítani szeretné meglévő szerződését. Igény szerint lehetőség van a korábbi elemek megtartása mellett kiegészíteni a szerződést az egészségbiztosítási szolgáltatással vagy új megállapodást kötni.

A patikás szerződést ITT, az újpilléres nyomtatványt ITT töltheti le. Amennyiben kérdése van, keresse Pálffy Brigittát a biztositas@patikapenztar.hu vagy a biztositas@ujpiller.hu e-mail-címen.

Még nem állok szerződésben a Patika-csoport pénztáraival

A célzott támogatás nyújtásának feltétele, hogy a munkáltató megkösse a pénztárral a támogatói szerződést, amelyben rendelkezik a támogatott szolgáltatásról, a támogatási összegről és a támogatás igénybevételének feltételeiről. A célzott támogatás részleteiről többet a 2019-ben tarolt a patikás célzott támogatás című cikkünkben olvashat.

A patikás szerződést ITT, az újpilléres nyomtatványt ITT töltheti le. Amennyiben kérdése van, keresse Pálffy Brigittát a biztositas@patikapenztar.hu vagy a biztositas@ujpiller.hu e-mail-címen.

Mit ér az egészség?

Fotó: freepik.com

HR csapdák

Fontos, hogy gyakran visszajelzéseket kérjünk munkatársainktól, mert csalóka lehet, ha a HR-esek vagy a felsővezetők saját érzékelésükre hagyatkoznak. A salary.com felmérése meglepő eredményt hozott. A juttatási paletta kialakítása kapcsán is fontos, hogy meghallgassuk munkavállalóinkat.

A HR-esek 69%-a szerint elkötelezettek a munkavállalók, míg utóbbiaknak csak 34%-a vallotta annak magát – idézi a HR Portál cikke a salary.com egyik felmérésének eredményeit. A HR-esek 71%-a gondolta azt, hogy megfelelő a juttatási csomag, miközben a másik oldalnak csupán 48%-a. „Létezik ez a szakadék” - erősítette meg saját felméréseik alapján Alina Gogunova, a Korn Ferry Hay Group moszkvai csoportvezetője az SAP által szervezett Digital Experience konferencián tartott előadásában. Említett saját számokat is: „a HR menedzserek 76%-a úgy látja, hogy ügyfélközpontú a cég, miközben a saleseseknek csak 55%-a vélekedik így. A fehérgallérosok 63%-a érzi azt, hogy hasznosak a vezetői visszajelzések, míg a kékgallérosok 49%-a mondta ugyanezt. Amikor a felsővezetők ezeket a különbségeket látják, szinte sokkot kapnak, nem hiszik el, hogy ennyire más a dolgozók véleménye. Kis eltérések még beleférnek, 10–30%-os különbségek már nem” - tette hozzá a HR szakember.

Az érzékelési szakadék (Forrás: salary.com felmérés)

Barrie Crow, az SAP HR felhő megoldásért felelős kelet-közép-európai vezetője szerint az Y és a Z generáció szeret visszajelzést adni, igényli azt, hogy rendszeresen kikérjék a véleményét. Egy ilyen online szondán a valósághoz közelebbi válaszok születhetnek, mint távozáskor egy személyes exitinterjún – jegyezte meg a konferencián. (A teljes cikket ITT olvashatja a HR Portálon.)

Érdemes a juttatási rendszerrel kapcsolatosan is kikérni a munkatársak véleményét, lehetőleg még az év első hónapjában, hogy ha kell, módosítani lehessen a kínálatot. Azt számos kutatás alátámasztja, hogy a bér nem helyettesíti a béren felüli juttatásokat, azonban valódi elköteleződést, elégedettséget csak az a juttatás vált ki, amelyik valós dolgozói igényt elégít ki. Nem elég, ha a cégnek „megéri” adózási szempontból vagy kevés vele az adminisztrációs kötelezettség, és ezért kényelmes a HR-nek, a lényeg, hogy a munkavállaló a törődést, a munkája elismerését érezze a juttatás hátterében.

„A világ vezető vállalatainak 71%-a rendszeresen vizsgálja az üzleti eredmény és a dolgozói elköteleződés közötti kapcsolatot” - hangsúlyozta Gogunova a Korn Ferry kutatásai alapján. A kutatások szerint a hierarchiában lefelé haladva egyre kevesebben vannak tisztában azzal, hogy az ő munkájuk mit jelent a vállalat eredményeiben. Gogunova szerint a dolgozói elköteleződésre nagy hatással van a cég által gyártott termékbe, szolgáltatásba vetett hit. Ha a dolgozók büszkék erre, nagyobb arányban elkötelezettek. Szintén lényeges elem, hogy jól érzi-e magát a csapatban, mennyire tartja magát a kollektíva szerves részének. Ezt erősíti többek között a teljesítmény elismerésére alkalmas cafeteriarendszer.

Fotó: unsplash.com

Rengeteg munkavállalónak járna a juttatás, mégsem kapják meg

Törvény írja elő a munkaadók számára, hogy a képernyő előtti munkavégzés céljából dolgozóiknak ingyenesen biztosítsanak dioptriás vagy monitorszemüveget, azonban 10-ből 9 irodai dolgozó és a munkáltatók több mint a fele nem volt tisztában ezzel a lehetőséggel.

A „Jár neked a szemüveg” fórum 1400 munkavállaló és 122 cégvezető bevonásával 2019. október–novemberben készített országos felmérése szerint az irodai munkát végzők 92%-a, a cégvezetők 62%-a egyáltalán nincsen tisztában azzal, hogy az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet szerint az irodai dolgozók ingyenesen igényelhetnek a munkáltatótól éleslátást (dioptriás) biztosító szemüveget vagy kékfény-szűrős monitorszemüveget. Azok között a cégvezetők között, akik ismerik a törvényt – ez is meglepő adat –, 80% nincsen tisztában azzal, hogy adó- és járulékmentesen elszámoltathatja a szemüveget és ennél is többen, 93% nem tudta, hogy még az áfát is visszaigényelheti.

Ez az arány annak fényében megdöbbentő, hogy a munkavállalók 69%-a szenved legalább három, látással kapcsolatos problémától, kortól és a képernyő előtt eltöltött idő mennyiségétől függetlenül – idézi a felmérést a Piac&Profit online.

Monitorszemüveget is igényelhetnek a munkavállalók a munkáltatótól, ráadásul dioptriamentes szemüveg esetén orvosi vizsgálatra sincs szükség. “Ami az éleslátást biztosító szemüvegeket illeti, az igénylése orvosi vizsgálathoz kötött, és ha az üzemorvos úgy ítéli meg, hogy a munkavállaló részére dioptriás szemüveg biztosítása szükséges lehet, a dolgozót beutalhatja szemészeti vizsgálatra is” – árulta el dr. Zempléni Kinga ügyvéd.

Az egyes meghatározott juttatás kategóriába sorolt célzott támogatással finanszírozhatja a vállalat a szemészeti vizsgálat árát, a későbbiekben szükséges kontrollvizsgálatokat vagy a kontaktlencséhez szükséges eszközök beszerzését. A munkavállalók patikakártyával fizethetnek a szolgáltatásért és az online egyenleglekérdezésben ellenőrizhetik a rendelkezésükre álló munkáltató támogatást. A célzott szolgáltatás támogatásának feltételeiről a 2019-ben tarolt a patikás célzott támogatás című hírünkben olvashat részletesen.

Fotó: unsplash.com

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2020   |   Minden jog fenntartva.