2004. május
 

 

 
PATIKA EGÉSZSÉGPÉNZTÁR E-HÍRLEVÉL
 

Tisztelt Olvasó!

Szeretettel köszöntjük a Patika Egészségpénztár Hírlevél olvasói között. Hagyományteremtő szándékkal indítjuk útjára hírlevelünket. Ez az első tekinthető egy teszt verziónak is: ami csak annyit jelent, hogy várunk minden ötletet, véleményt: tartalmi és külalaki vonatkozásban egyaránt. Igyekszünk azokat figyelembe venni. A Patikapénztár mindig megfelelt a modern technikai követelményeinek; működésének alapja - a kártyás rendszer is - ezáltal vált méltán népszerűvé, és nem utolsó sorban egyszerűvé. Most még nagyobb hangsúlyt fektetünk elektronikus megjelenésünkre. Nemsokára egy új honlapot is elindítunk. Elektronikus hírlevelünkkel, a legfrissebb információk átadásával hozzá szeretnénk járulni szolgáltatásaink és az esetleges újdonságok minél részletesebb és pontosabb megismeréséhez, kényelmesebb igénybevételéhez, illetve az Önök ismereteinek bővítéséhez a kapcsolódó témákban. Havonta azonos szerkezetben olvashatják a Patikapénztárra vonatkozó legfontosabb információkat, változásokat és aktuális híreket. Az önkéntes pénztárakra általában vonatkozó híreket. Minden levél végén megtalálható lesz egy jogszabály és linkgyűjtemény a témára vonatkozóan. Ezek mellett az aktuális hónap cikkeiből is közlünk néhány érdekességet. Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk alkalmából kitekintünk a vonatkozó, és már ránk is alkalmazandó EU-s (egészség)biztosítási, egyéb szociális szabályokra is. Az elektronikus hírlevél szerkesztője Kerékgyártó Gyöngyi (iroda@patikapenztar.hu) munkatársunk lett.

Üdvözlettel:
dr. Lukács Marianna

Patika Egészségpénztár

       
TARTALOM

 

 

 

 

 

A PATIKA EGÉSZSÉGPÉNZTÁR számokban

 • Elérhetőségeink
 • A Patika Egészségpénztár számokban
 • Újonnan csatlakozott munkáltatók
 • Újonnan csatlakozott szolgáltatók

Aktuális PATIKA EGÉSZSÉGPÉNZTÁR hírek

 • Új kommunikációs stratégia - Nagy Bandó András
 • Az önkéntes egészségpénztárakat érintő jogszabályváltozások 2004-ben
  • Egészségszámla
  • Nő az igénybevehető adókedvezmény
  • Új kormányrendelet az igénybevehető szolgáltatások köréről
 • 40 ezer szórólap a szolgáltatói háttér változásáról

Következő számunk tartalmából

       
A PATIKA EGÉSZSÉGPÉNZTÁR számokban

 

 

 

 

 

Elérhetőségeink:

cím

1081 Budapest, Kiss József utca 8. II. emelet

telefon

06-1-210-97-70, -79

Telepatika/Ügyfélszolgálat

06 40 200 203

Fax

06-1-210-9778

e-mail

iroda@patikapenztar.hu

Web

www.patikapenztar.hu

Patika Egészségpénztár számokban

 • 38 700 tag
 • 45 000 kártyafelhasználó
 • 1020 kártya elfogadóhely
 • 681 munkáltató

 

       
Újonnan csatlakozott munkáltatók

 

 

 

 

 

2004. I. negyedévében csatlakozott munkáltatók

       
Újonnan csatlakozott szolgáltatók
 

A 2004-es év I. negyedév új szolgáltatói

       
Aktuális PATIKA EGÉSZSÉGPÉNZTÁR hírek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új kommunikációs stratégia - Nagy Bandó András

Mint már a bevezetőben írtuk, a Patikapénztár idéntől nagyobb hangsúlyt fektet a jelenlegi és leendő tagokkal, szolgáltatókkal való kommunikációjára. A Patikapénztár arcaként egy évig Nagy Bandó Andrást láthatják hirdetéseinkben. Az ismert színész, humorista elvállalta, hogy a Patikapénztár népszerűségét növelendő, támogatásul a médiában képvisel bennünket.E mellett új kommunikációs stratégiánk keretében átalakítjuk honlapunkat, és elindítjuk jelen e-Hírlevelünket is havi rendszerességgel. A Budapesti Piacban és a Napi Gazdaságban is kaptunk publikálási lehetőséget.

Az önkéntes egészségpénztárakat érintő jogszabályváltozások 2004-ben

a) Egészségszámla

Az egészségügyi reform következtében az önkéntes egészségpénztárak helyzete megváltozott. Az 1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról (továbbiakban: Pénztár törvény) módosítása eredményeként egy új fogalom jelent meg.

Bevezetésre került az ún. egyéni egészségszámla, ami nem más, mint tulajdonképp maga az egészségpénztár által vezetett egyéni számla. Ezáltal az egészségpénztárak és az egészségügyi ellátásban betöltött szerepük megerősítést nyert. Mindez jól tükrözi a megváltozott környezetben elismertségüket és szükségességüket.

b) Nő az igénybe vehető adókedvezmény

Az adójogszabályok megváltoztatásának eredményeként nőttek a kapcsolódó adókedvezmények:

Magánszemélyek esetén: az általa az önkéntes egészségpénztárba befizetett összeg 30%-át (éves szinten – együttesen az önkéntes nyugdíj- és önsegélyező pénztárral – maximum 120 ezer forint nagyságban, a 2020 előtt nyugdíjba menők esetén 150 ezer forint nagyságban) leírhatja az
SZJA-ból. Egy típusba fizetendő összeg maximum 100 ezer forint lehet.

Vállalatok/munkáltatók esetén : a cég által a munkavállalók javára befizetett munkáltatói hozzájárulás költség és – az önkéntes nyugdíj- és önsegélyező pénztárat is beleszámítva – pénztártagonként a minimálbér 130%-áig (jelenleg 68900 Ft-ig) TB-járulékmentes. Egy típusba maximum 53 Ft fizethető.

Egyéb kedvezmények: a prevenciós szolgáltatás igénybevétele esetén még 10% adókedvezmény jár. Illetve a 24 hónapos lekötés esetén még 10% adókedvezmény vehető igénybe.

c) Új kormányrendelet az igénybevehető szolgáltatások köréről

2004. július 1-jétől kormányrendelet szabályozza az igénybevett szolgáltatások körét. Így tehát megszűnik az a gyakorlat, melyben az egyes pénztárak eldöntötték az általuk finanszírozható szolgáltatások körét. Ennek alapján a Patikapénztár által nyújtható szolgáltatások az alábbiak szerint fognak módosulni.

Patikakártyával fizető pénztártagjainkat hitelt érdemlő tájékoztatása céljából a Patikapénztár szórólapot készített, hogy tagjait tájékoztassa a 263/2003. (XII. 24.) számú Kormányrendeletben foglaltakról, és az ezzel kapcsolatos változásokról.

Patika: Gyógyszertárban nyújtható szolgáltatások, termékek

A korábbiakkal ellentétben nem fogadható el a Patikakártya kozmetikumokra, testápolókra. Az anyatej helyettesítő és anyatej kiegészítő tápszerekről szóló jogszabályban meghatározott tápszerek és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről szóló jogszabályban meghatározott tápszerek termékekhez orvosi javaslat szükséges.

Optika: Nyújtható szolgáltatások, termékek

Az optikai szolgáltatások terén nem történik jelentős változás. Amennyiben a terméket TB támogatás nélkül vásárolják, akkor orvosi, vagy optometrikusi javaslat szükséges.

Gyógyászati segédeszköz

Lényegi változás nem történik, a felsorolt minősítések valamelyikével nem rendelkező termékekre nem fogadható el a patikakártya 2004. június 1-től. Amennyiben hallásjavító segédeszközt TB támogatás nélkül vásárolnak, akkor orvosi javaslat szükséges.

Orvosi ellátások

Az orvosi ellátások terén nem történik jelentős változás. Az otthonápolási szolgáltatáshoz orvosi javaslat szükséges.

Gyógyüdülés, gyógyfürdő, gyógykúra, sport fitness szolgáltatások

Gyógyüdülés, gyógyfürdő, gyógykúra, sport fitness szolgáltatások terén a Patikapénztár szolgáltatásaiban nem történik jelentős változás. Orvosi javaslat szükséges a gyógytorna, gyógy-masszázs, fizikoterápiás kezelések kivételével minden szolgáltatáshoz. 2005. janár 1-ét követően ebben a szolgáltatási körben további változások várhatók.

Az orvosi javaslathoz kötött szolgáltatások azt jelentik, hogy a pénztártagnak a szolgáltatás igénybevételekor rendelkeznie kell orvosi javaslattal. A javaslat formájára nincs előírás (tehát nem szükséges annak orvosi vényen szerepelnie). Az orvosi javaslattal – a meglétének ellenőrzésén túl – a szolgáltatóinknak nincs külön feladata.

40 ezer szórólap a szolgáltatói háttér változásáról

Május utolsó hetében országosan mindösszesen 40 ezer darab szórólapot küldtünk ki munkáltatóinknak és szolgáltatóinknak. A kiküldendő darabszámnál figyelembe vettük az egy-egy munkáltatóhoz tartozó pénztártagok számát, valamint szolgáltatók esetében a kártyával történő fizetések gyakoriságát. Bízunk benne, hogy ily módon minden tagunkhoz eljut a törvényi változások híre.

       
Következő számunk tartalmából

 

 

EU csatlakozás után

 • A biztosítási kötelezetség változásai az Európai Unióban
 • Egészségügyi ellátás az EGT-tagállamokban (az ideiglenes tartózkodás ideje alatt az E111-es formanyomtatvány használata)
         
      Copyright Patikapenztar 2004.