2004. június
 

 

 

Változások június 1-től

 

 

 

 

 

Tisztelt Munkáltatónk!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2004. június 1-től a patikakártyával finanszírozható szolgáltatások körében változások történtek. (A teljes törvényi módosításokat a mellékelt hírlevelünkben részletesen áttanulmányozhatja.) Természetesen a szolgáltatói körünket értesítettük, hogy a vásárlások alkalmával figyelemmel tudják kísérni a törvényi módosulásokat és az azokra vonatkozó szigorításokat betartsák. Munkáltatóink részére tagarányosan szórólapokat postáztunk ki, hogy munkatársaikhoz is eljuthasson a törvényi változásra vonatkozó értesítő.

Amennyiben a mellékelt hírlevéllel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerülne, kérem forduljon bizalommal Ügyfélszolgálatunkhoz (06-40/200-203).

Üdvözlettel:

dr. Lukács Marianna

Patika Egészségpénztár

       

Változások a patikakártyáról felhasználható szolgáltatásokban 2004. június 1-től

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I. A finanszírozható szolgáltatások köre

A fentiekkel párhuzamban, kormányrendeletben szabályozták az egészségpénztár által nyújtható szolgáltatások körét. Korábban a pénztártörvény az egyes pénztáraknak meglehetősen tág teret hagyott, az adókedvezménnyel igénybe vehető egészségpénztári juttatásokat nem csak a mindenkori OEP szolgáltatásainak kiegészítésére használták. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy az egyes pénztárak döntötték el az általuk finanszírozható szolgáltatások körét. A 263/2003. (XII.24.) számú Kormányrendelet meghatározta 2004. június 1-től az önkéntes kölcsönös egészségpénztárak által finanszírozható szolgáltatásokat.

Az alábbiakban szolgáltatói zsebfüzetünk tematikáját követve sorra vesszük, mit is jelent a patikakártya felhasználók számára az új kormányrendelet.

1. Patika

A Patikapénztár eddigi gyakorlata szerint csaknem minden gyógyszertárban forgalmazott termékre érvényes volt a patikakártya. Ezért az alábbiakban azokat a termékeket soroljuk fel, amelyeket 2004. június 1-től nem válthatunk ki patikakártyával. Az itt nem felsorolt minden termék (pl. gyógyszerek – beleértve a homeopátiás gyógyszereket is, gyógyteák, fog- és szájápolók, OGYI engedélyszámmal és forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek) továbbra is kérhető.

Patikakártyával nem finanszírozható termékek:

 • kozmetikumok, arcápolók
 • körömlakklemosó, körömépítő anyagok
 • hajfestékek, hajápolók
 • napbehatás nélküli barnítók, napozószerek
 • szőrtelenítők
 • illatosító szerek /kölnik, parfümök/
 • borotválkozó szerek
 • testápolók
 • élelmiszernek minősülő termékek /ásványvizek/
 • fogyasztószerek
 • állatgyógyászati készítmények
 • rovar és rágcsáló ellenszerek

2. Optika

Az optikai szolgáltatások terén nem történik jelentős változás. Továbbra is vehetünk patikakártyával dioptriás szemüveget, kontaklencsét és tartozékaikat. Amennyiben tagjaink a szolgáltatást TB támogatás nélkül vásárolják, akkor orvosi (bővebben a hírlevél végén), vagy optometrikusi javaslat felmutatása szükséges.

3. Gyógyászati segédeszköz

Gyógyászati segédeszközök esetében az OGYI, ORKI, MEEI, Hivatal, valamint az Európai Unio országaiban működő hatóságok által kiadott minősítéssel rendelkező termékeket lehet patika kártyával megvásárolni. Változás: amennyiben a pénztártagok hallásjavító segédeszközt TB támogatás nélkül vásárolnak, akkor orvosi javaslat (bővebben a hírlevél végén) szükséges.

4. Orvosi ellátások

Az orvosi ellátások finanszírozásában az egyetlen változás az, hogy az otthonápolási szolgáltatáshoz orvosi javaslat (bővebben a hírlevél végén) szükséges.

5. Gyógyüdülés, gyógyfürdő, gyógykúra, sport fitness szolgáltatások

Ez a terület lesz 2004-ben a Patikapénztár legdinamikusabban fejlődő szolgáltatási területe. Nyújtható szolgáltatások, termékek:

 • rekreációs üdülés (wellness hotelekben),
 • gyógyüdülés (gyógyüdülőkben, gyógyszállókban),
 • egészségügyi üdülés (gyógyhotelekben, üdülőházakban) úgy, ha ezek a létesítmények egészségügyi szolgáltatást biztosítanak saját gyógyászati részlegükben, illetve más gyógyintézet szolgáltatásainak bevonásával
 • gyógytorna, gyógy-masszázs, fizikoterápiás kezelések,
 • gyógyfürdő, mozgásszervi betegeket ellátó (nappali kórház, gyógyfürdő kórház, szanatórium, klímagyógyintézet, gyógyvíz és ivócsarnok, barlangterápiás intézet gyógy-ellátásai)
 • rehabilitációs gyógyüdülések (belföld, külföld),
 • közfürdők gyógy-ellátásai,
 • sporttevékenységhez kapcsolódó kiadások (pálya, -uszoda,- terembérletek, stb),
 • sporteszközök és a testi épséget védő kiegészítők (kar,- térd,- könyökvédők, stb.)

Orvosi javaslat (bővebben a hírlevél végén) szükséges a felsorolás a)-c) és e)-i) pontjaihoz. Információink szerint 2005. január 1.után ebben a szolgáltatási körben további változások várhatóak.

II. Az orvosi javaslat

Az orvosi javaslathoz kötött szolgáltatásoknál a pénztártagnak a szolgáltatás igénybevételekor rendelkeznie kell orvosi javaslattal. A javaslat formájára nincs előírás (tehát nem szükséges annak orvosi vényen szerepelnie). Szolgáltatóinknak az orvosi javaslattal –meglétének ellenőrzésén túl – nincs külön feladata. Az orvosi javaslatot a pénztártagnak meg kell őriznie és a pénztár kérésére – ellenőrzés céljából – a pénztárhoz el kell juttatnia.

A Patikapénztár orvosi csapata készséggel áll a tagok rendelkezésére, amennyiben az orvosi javaslat beszerzése nehézségekbe ütközne.

       

4 érv, ami mellettünk szól

 

1. Adókedvezmény

Cég: a munkáltatói hozzájárulás havi 53 000 Ft-ig TB-járulékmentes költség.

Magánszemély: a befizetés 30%-a SZJA-kedvezményben részesül (100 ezer Ft, a 2020 előtt nyugdíjba vonulók esetében 120 ezer Ft.).

2. Árkedvezmény

A pénztártagot a vásárlás pillanatában 3-50% közötti kedvezmény illeti meg. Pl. egy 20 ezer forintos szemüveg 13 ezer forintba kerül.

3. Hozam

A kártyáról fel nem használt összeg kamatozik. 2003: 5,72 %.

4. Referenciáink

Richter Gedeon Rt, Hungaropharma Rt, Béres Gyógyszergyár Rt, Ernst & Young, IC Bank Rt, ÁPV Rt, Inter-Európa Bank, NOKIA Hungary Kft, Concorde Alapkezelő Rt, GIRO Bankkártya Rt, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Fornetti Pannon Kft, Lear Corporation Kft, Elcoteq Kft.

         
      Copyright Patikapenztar 2004.