Patika Egészségpénztár
Hír
Mindent a 2019-es béren felüli juttatásokról (2018.10.11.)

Vargha László, a Patikapénztár pénzügyi igazgatója a Piac&Profit online-on foglalta össze a jövő évi béren felüli juttatásokra vonatkozó tudnivalókat. Munkavállalóknak és munkáltatóknak is sok fontos részlet van a cikkben közérthetően megfogalmazva. Hasznos olvasmány! 

2019-ben a munkáltató gyakorlatilag két módon ismerheti el munkavállalója teljesítményét a bérnél kedvezőbb áron: utalhat a SZÉP Kártyára és szerződést köthet egy önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztárral meghatározott szolgáltatási csomag(ok)ra. A cég juttatási politikájától és a rendelkezésre álló keretösszegtől függően akár mindkét lehetőséggel élhet.

A célzott szolgáltatás célba ér

A törvényben célzott szolgáltatásnak elnevezett juttatás beemelhető a cég béren kívüli juttatási rendszerébe és a vállalaton belüli csoportképzéssel biztosíthatja azt a munkáltató az egyes munkavállalóknak. Első lépésben meg kell állapodjon a pénztárral arról, hogy milyen szolgáltatási körökre milyen összeget szeretne biztosítani. Mivel a nyugdíjpénztárak kizárólag nyugdíjszolgáltatást nyújtanak, a kérdés az egészségpénztáraknál lesz izgalmas, amelyek széles egészségcélú és jólléti szolgáltatásportfolióval rendelkeznek: ezzel a munkáltató szinte bármilyen élethelyzetben lévő munkavállalójának örömet tud szerezni.

A szolgáltatási csomagokban helyet kaphatnak az egészségcélú költések – például magánegészségügyi szolgáltatás igénybe vétele, menedzserszűrés, gyógyszertári költés, gluténmentes élelmiszer vagy gyógyászati segédeszköz vásárlás – és az önsegélyező szolgáltatások is. Ha például felülreprezentáltak a jelzálogalapú lakáshitellel rendelkező munkavállalók, támogathatjuk ily módon a hiteltörlesztésüket az idén adható adómentes lehetőséghez képest lényegesen kevesebb adminisztrációval, vagy ha sok a kismamánk, biztosíthatunk gyermekekhez kapcsolódó – gyermekszületésekor vagy tanévkezdéskor járó – juttatási pakkot.

Az egy-egy munkakörhöz kapcsolódó cafeteriakeret nagyságától függően pedig több célt is választhatnak a dolgozók, amelyet ily módon támogat a munkáltató. De ahhoz, hogy a célzott szolgáltatás ne csak adócsökkentő tényező legyen a vállalatnál, hanem valóban a dolgozók elégedettségét, lojalitását és ezáltal a munkakedvüket növelő extra juttatás, a szolgáltatási csomagok kialakítását megelőzően érdemes egy rövid felmérést készíteni a dolgozók között, hogy lássuk, mire mekkora az igény.

A válaszok alapján kialakított csomagokból pedig akár többet is választhat a munkavállaló: a törvény alapján a munkáltató korlátlan összegben adhat célzott támogatást a bérnél kedvezőbb, 40,71%-os adózással.

Marad a SZÉP

34,50 százalékos közteherrel adható SZÉP Kártya idei célrendszere és keretösszege nem változik, a vendéglátás számla 150 000 forintig, a szálláshely számla 225 000 forintig, a szabadidő számla 75 000 forintig támogatható, e felett a juttatást 40,71 százalékos adó terheli. A juttatás módjában azonban lesz változás: a munkáltatónak dolgozónként és célonként, havonta különböző bankszámlákra kell utalnia a meghatározott összeget, ami jelentősen növeli a cég adminisztrációs terheit. A számlanyitás a dolgozók feladata a SZÉP Kártyát kibocsátó bankban, a munkáltató csak ezután tudja biztosítani a támogatást.

A juttatás a versenyszférában legfeljebb évi 450 ezer forint, költségvetési szerveknél évi 200 ezer forint lehet arányosan a munkaviszonyban töltött napokkal. Persze ennél többet is adhat ilyen céllal egy vállalat, de a plafon feletti részösszeg már 40,71 százalékkal adózik.

Egyes meghatározott juttatásként, 40,71%-kal adózik jövőre az önkéntes pénztárakba fizetett célzott szolgáltatás is. Bár ez a juttatási forma évek óta szerepel az önkéntes pénztárak működését meghatározó törvényben, a munkáltatók eddig nem éltek a lehetőséggel. Jövőre azonban nem lesz más, a bérnél kedvezőbben adózó eszközük, hogy a munkavállalók nyugdíj-, vagy egészségcélú öngondoskodását támogassák.

A teljes cikkért kattintson IDE

Fotó: freepik.com

<< VISSZA