Patika Egészségpénztár
Hír
Két szolgáltatónk már minősített magánegészségügyi szolgáltató (2018.10.18.)

A Primus két tagja, az Affidea Diagnosztika és a Rózsakert Medical Center elsőként szerezte meg a transzparens, jogkövető és etikus magánegészségügyi szolgáltatók számára létrehozott Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató védjegyet.

Folyamatosan nő a magánegészségügyi szolgáltatások iránti igény Magyarországon, iparági felmérések szerint a privát szolgáltatók forgalma elérte az évi 300 milliárd forintot, ugyanekkor ennek mintegy harmada a szürkegazdaságba megy – mondta Leitner György, a Primus Egyesület elnöke egy sajtóbeszélgetésen. A magánegészségügyi szektor 12 meghatározó szolgáltatója által tavaly létrehozott egyesület szeretné elérni, hogy a betegek egyre nagyobb arányban az átlátható módon működő intézményeket vegyék igénybe, ha privát szolgáltatóhoz fordulnak. Ezért hozták létre azt a védjegyet, amely mindenki számára egyértelműen jelzi: az ajtó mögött jogkövető, betegközpontú szolgáltatóval találkoznak.

A szakmai védjegy megszerzéséhez kötődő kritériumokat elsőként a Rózsakert Medical Center és az Affidea Diagnosztika teljesítette. A független szakmai auditorok által végzett tanúsítási folyamatot először az egyesület 12 alapító tagjánál folytatják le 2019 közepéig, azután bármelyik szolgáltató kérheti. A minősítés segíti a betegeket, valamint a szektor kifehérítését is.

A magyar háztartások saját forrásból évente csaknem 1000 milliárd forintot költenek egészségügyi kiadásokra, amiben benne van például a gyógyszervásárlások költsége is – jelezte a Primus elnöke. Hozzátette: a magánforrású egészségügyi kiadásoknál évi 4-5%-os növekedést prognosztizálnak a szakértők.

Jelenleg a családok mindössze 56 Mrd forintot költenek egészségpénztáron keresztül, vagyis hatalmas tere van a növekedésnek. Jelenleg a pénztári kiadások fele gyógyszerköltés, de fontos lenne a szűrővizsgálatokon való részvétel és a magánegészségügyi költések ösztönzése is. „Jelentős társadalmi haszna lenne, ha a pénztárak a prevencióban is hangsúlyosabb szerepet vállalnának” – vélte Windisch László, az MNB alelnöke az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) októberi konferenciáján.

Fotó: freepik.com

<< VISSZA