Patika Egészségpénztár
Hír
Támogassa dolgozója egészségét 2019-ben is! (2018.11.05.)
A nyáron elkészült adócsomag benyújtása óta számos kérdés merült fel azzal kapcsolatosan, hogy a munkáltatók milyen módon fogják tudni támogatni munkavállalójuk egészségmegőrzését 2019-ben. Mára a dilemmák többsége tisztázódott: az egészségpénztári célzott szolgáltatásokra fizetett munkáltatói támogatás jól működő megoldást jelenthet a felelős vállalatoknak jövőre is.

Nyár óta nagyon sok kérdés érkezik hozzánk a cégektől, legyen szó nagyvállalatról, multinacionális gazdasági szereplőről vagy éppen hazai tulajdonú kis-, középvállalatról. A többségük tanácstalan, hogy jövőre milyen juttatásokat adhat a dolgozóinak a béren felül. Bár az október 19-én benyújtott módosító adócsomag elfogadását novemberre ígérik, a főbb csapásirány már egyértelmű, és a részletszabályok is lassan tisztázódnak.

Mi az, ami már biztos?

2019. január 1-től lényegében kettő, a bérnél több mint 40%-kal kedvezőbben adózó céges béren kívüli juttatással számolhatnak a munkáltatók: SZÉP Kártyával és az önkéntes pénztárakba célzott szolgáltatásra fizetett támogatással. Természetesen továbbra is lehet adni egészségpénztári tagdíj-kiegészítést, ami az idei cafeteriaadó helyett jövőre bérként adózik. Az eddig adómentesen adott adományt is ebbe a kategóriába sorolta az őszi, még nem elfogadott módosító csomag.

 • Mit tegyen az a vállalat, amelynek lényeges, hogy egészségesek legyenek a munkavállalói?

A jogalkotó róluk sem feledkezett meg: a bérnél kedvezőbben, 40,71%-kal adózik az önkéntes egészségpénztári célzott szolgáltatásra fizetett munkáltatói juttatás, amellyel a vállalat az eddig megszokott módon a munkavállaló gyógyszervásárlását, magánegészségügyi ellátásban való gyógyulását, vagy akár rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt is támogathatja. Az új modell a korábbinál sokkal inkább egyénre – munkavállalóra – szabott megoldást tesz lehetővé. A struktúrával a vezetőség még inkább tudja ösztönözni munkavállalói öngondoskodását is, tekintettel arra, hogy a célzott szolgáltatás mellé a patikakártya szja-kedvezményre jogosító privát befizetéssel is feltölthető.

 • Miben különbözik az új támogatási forma az önkéntes pénztárba jelenleg fizetett munkáltatói hozzájárulástól?

A munkáltató ugyanolyan hatékonyan tudja támogatni munkavállalója jóllétét 2019-ben, mint teszi azt idén. A célzott szolgáltatás egyszerű és kevés adminisztrációval járó támogatás, csakúgy, mint az eddig megszokott és biztosított egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás.

A célzott szolgáltatásra kapott munkáltatói támogatást a munkavállaló azokra a szolgáltatásokra költheti, amelyek a támogatói szerződésben nevesítve lettek. A Patika-csoport két évtizedes – több mint 63 milliárd forintnyi – szolgáltatási tapasztalata, a tagság által az utóbbi években leggyakrabban igénybe vett szolgáltatások és az előzetesen felmért munkáltatói igény alapján 4 csomagot állított össze, hogy megkönnyítse a munkáltatók választását. Természetesen egyedileg is kialakíthatók a szolgáltatáscsomagok, amennyiben valaki az alábbi kínálatban nem találja meg a vállalat céljaival és a dolgozók igényeivel harmonizáló megoldást. A csomagokra kínált támogatás összegét a munkáltató határozza meg, melyből a pénztár működési költséget von le.

Célzott szolgáltatáscsomagok

1. Gold csomag
Ebben a csomagban a munkáltató dolgozója gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz vásárlását támogatja. Vagyis a munkáltatói támogatás összegét ilyen céllal költheti el a jogosult munkavállaló.
A Gold csomag tartalma

Gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása 100%

2. Priority csomag
Ebben a csomagban is hangsúlyos a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása, de mellette a vállalat a munkavállaló magánegészségügyi költéseihez is hozzá tud járulni. Előbbire a teljes támogatási összeg 60%-a, utóbbira 40%-a fordítható.
A Priority csomag tartalma

Gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása 60%
Magánegészségügyi szolgáltatások 40%
Mindösszesen 100%

3. Lux csomag
A széles szolgáltatási palettára költhető csomagban helyet kapott a magánegészségügyi szolgáltatás 50%-kal, a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása 30%-os súllyal, a gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása 10 és a szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások) díjának fizetése szintén 10%-kal.
A Lux csomag tartalma

Gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása 30%
Magánegészségügyi szolgáltatások 50%
Gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása 10%
Szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások) díjának fizetése 10%
Mindösszesen 100%

4. Flexibilis csomag
A Flexibilis csomagban a munkáltató az egészségpénztári palettán lévő szolgáltatásokból választhat igény szerinti arányban. Figyelem! A pénztári szolgáltatások közül az adóköteles részben felsorolt önsegélyező körben adókötelesek lehetnek, tekintettel arra, hogy az idén október 19-én benyújtott törvénymódosító javaslat az önsegélyező pénztári szolgáltatásokat is adókötelessé teszi, amennyiben azt a munkavállaló a munkáltatói célzott támogatás terhére veszi igénybe. A Patika a jogszabály elfogadását nyomon követi és az elfogadott jogszabály alapján véglegesíti az információs anyagokat.

Adómentes szolgáltatások:

 • egészségügyi szolgáltatás
 • otthoni gondozás
 • gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása;
 • látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás;
 • életvitelt elősegítő szolgáltatás;
 • a szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló kezelések támogatása;
 • a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása;
 • pénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások;
 • hátramaradottak segélyezése;
 • az egészségügyi államigazgatási szerv által nyilvántartásba vett, gluténmentes speciális élelmiszerek vásárlásának támogatása;
 • szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások) díjának fizetése;

Adóköteles szolgáltatások

Egészségpénztári körben (a tag által igénybevett szolgáltatásokat jelenleg is 15% szja és 19,5% szocho terheli):

 • természetgyógyászati szolgáltatás;
 • sporteszköz vásárlásának támogatása;
 • gyógyteák, fog- és szájápolók megvásárlásának támogatása

Önsegélyező pénztári körben (a tag által igénybevett szolgáltatásokat a tervek szerint 15% szja és 19,5% szocho terheli, de a vonatkozó jogszabályt még nem fogadták el):

 • gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások;
 • munkanélküliségi ellátások;
 • tűz- és elemi károkhoz kapcsolódó segélyek;
 • temetési segélyezése: a pénztártag közeli hozzátartozójának halála esetén
 • nevelési év-kezdési, tanévkezdési (beiskolázási) támogatás;
 • közüzemi díjak: finanszírozásának támogatása;
 • lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása;
 • idősgondozás támogatása.
 • Hogyan tudja felhasználni a munkavállaló a patikakártyás célzott szolgáltatásra fizetett munkáltatói támogatást?

A Patika-csoport pénztárainál – az Új Pillér és a Patika Egészségpénztárban – évek óta rendelkezésre áll, és már bizonyított a multipayes többzsebes kártyatechnológia, amely révén a kassza tagjai jövőre is éppúgy költhetik az új munkáltatói juttatást az egészségpénztári kártyájukkal, mint idén. A fizetésnél nem lesz fennakadás: a POS terminál és a kártya automatikusan kommunikálnak, hogy a megfelelő számla legyen megterhelve. A pénztártag a kassza online ügyfélrendszerében bármikor ellenőrizheti a célzott szolgáltatási egyenlegeit függetlenül attól, hogy az egyéni befizetésből, vagy célzott támogatásból keletkezett.

Azonban érdemes lesz majd a költés előtt tájékozódni, hogy melyik kereten (mint célzott szolgáltatás) mekkora összeg áll rendelkezésre. A patikakártya rendszere intelligens: optimalizálja a költéseket az új célzott támogatás, az egyéni befizetés és a már meglevő egyenlegek között egyetlen kártyalehúzással.

A patikakártya és az újpillér egészségkártya természetesen továbbra is változatlan feltételekkel tölthető egyénileg: a befizetésből a pénztár bármely szolgáltatását igénybe lehet venni, és az állam 20% szja-visszatérítéssel ismeri el az öngondoskodást.

 • Hogyan lehet áttérni a célzott támogatásra a munkáltatói hozzájárulás helyett?

Kössön támogatói szerződést a Pénztárral, amelyben meg kell jelölni

 • a célzott szolgáltatáscsomagokat,
 • a szolgáltatásban részesülő munkavállalókat,
 • a célzott szolgáltatás nyújtásának módját és összegét.

Vegye fel velünk a kapcsolatot a már megszokott elérhetőségen, és az egyedi igények felmérése után munkáltatóra szabva megküldjük a szerződés tervezetét.

A célzott szolgáltatásról szóló prezentációt itt olvashatja.

 

<< VISSZA