Patika Egészségpénztár
Hír
Így változik az EESZT a veszélyhelyzet után (2020.07.02.)

Speciális jogszabályi rendelkezéseket léptetett életbe a kormány a veszélyhelyzet megszűnését követően. Ezek közül több érinti az egészségügyet is az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) információs portálja szerint.

A 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet során számos, az EESZT működését is érintő jogszabály született, ahogyan arról folyamatosan beszámoltunk mi is. Bár a veszélyhelyzet 2020. június 18-ával megszűnt és a veszélyhelyzetre irányadó speciális rendelkezések legnagyobb része hatályát vesztette, az Országgyűlés átmeneti szabályokkal és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvénnyel szabályozta az életet az elkövetkező hónapokra.

A veszélyhelyzet idején elfogadott egyes rendelkezések a veszélyhelyzet megszűnését követően is fennmaradnak, mint például a TAJ-szám alapján történő eRecept kiváltás.

A veszélyhelyzet alatt bevezetett egyszerűsített gyógyszerkiváltási forma alkalmazását a törvény 84. §-a kiterjeszti a veszélyhelyzet utánra is. Eszerint a gyógyszer kiadója a gyógyszer kiadását felírási igazolás nélkül is teljesíti azon személy részére, aki a beteg társadalombiztosítási azonosító jelét közli, és saját természetes személyazonosító adatait törvényben meghatározottak szerint hitelt érdemlően igazolja.

A szakorvosi javaslat érvényességére vonatkozó rendelet további 90 napig, vagyis szeptember közepéig marad változatlan. Aveszélyhelyzet időtartama érvényesek maradtak a törzskönyvezett gyógyszerekre, a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerekre, az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok. Ezek érvényessége a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig tart. Ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama vagy az ezt követő 90 nap alatt lejár, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel – az (1) bekezdés szerinti időtartamig – ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat.

Szintén 90 napot nyertek a telemedicinális ellátások (a távgyógyításról bővebben a Felturbózta az e-egészségügyi piacot a COVID-19 c. cikkünkben olvashat) a 2020. évi LVIII. törvény értelmében. A módosítás szerint amennyiben az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése lehetővé teszik, orvos-beteg találkozó hiányában is nyújthatók egyes egészségügyi szolgáltatások, esetükben pedig helye van finanszírozási elszámolásnak. A törvény számos tevékenységeket enged telemedicina keretében nyújtani, így többek között előszűrés, diagnózis, terápiás javaslat felállítása, távmonitoring, gyógyszer rendelése, védőnői gondozás.

Az egészségügyi szolgáltató a telemedicina szolgáltatásokat az egészségügyi dokumentáció vezetésére vonatkozó szabályok szerint dokumentálja, a telemedicinális ellátásokat rögzíti az intézményi informatikai rendszerben. Az EESZT-ben pedig létre kell hozni az ezekről szóló eseménykatalógus-bejegyzést és egy elektronikus kórtörténeti dokumentumot.

A törvény azonban tartalmaz egy felhatalmazó rendelkezést is, amely alapján a Kormány rendeletben szabályozhatja majd a telemedicinális ellátások feltételrendszerét és finanszírozását a jövőben.

Forrás: EESZT információs portál 

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA