Patika Egészségpénztár
Hír
Mozgásra fel! Elindult a Mozgástér Mozgalom (2020.07.02.)

Egészségügyi szervezeteket, sportegyesületeket, háziorvosokat és egészségügyi szakembereket, edzőket, edzőtermeket és sportlétesítményeket fog össze a most indított Mozgástér Mozgalom, hogy azokat az embereket is mozgásra bírják, akiknek nincs kellő motivációjuk, idejük, esetleg anyagi lehetőségük vagy ötletük.

A rendszeres testmozgás az egészséges élet nélkülözhetetlen eleme, ezért szeretnénk minden pénztártagunkat mozgásra buzdítani. A heti rendszeres testmozgás erősíti az egészmegőrzést, és elengedhetetlen a betegségmegelőzés támogatása érdekében is. Az elmúlt hónapokban a koronavírus miatti bezártság is rávilágított arra, hogy a szervezetünknek – testünknek és lelkünknek – milyen nagy szüksége van a sportra. A most indult Mozgástér egy platformon kapcsolja össze a mozogni vágyókat vagy azt csak fontolgatókat a környezetükben lévő lehetőséggel, úgy, hogy egészségi problémájuknak megfelelően szűri, illetve célzottá teszi az ajánlatokat, és külön programokat ajánl azoknak a fogyatékos embereknek is, akik sportolni szeretnének. A rendszer lényege, hogy olyan komplex motivációs bázist (kedvezményrendszer, gamifikációra épülő ösztönző rendszer, tudásátadás szakirodalmi háttér bevonásával, tanácsadás - virtuális mozgás coach -, közösségi élmény, egészségügyi szakterület bevonása) biztosít a rendszeresen mozgó és sosem mozgó emberek számára, segítve az életmódváltást.

2020 őszétől lesz lehetőség térítésmentesen részt venni a magyarországi egészségmegőrző mozgás tevékenységek piacát rendszerbe foglaló Mozgástér Mozgalomban. A hazai szabadidősport szféra hiánypótló integráló rendszerét pedig 2020 őszétől lehet elérni a Mozgaster.hu portálon. A projekt bemutatkozását a Mozgástér Online Sportegyesület facebook-oldalán (https://www.facebook.com/MozgasterOnlineSE/) lehet megtekinteni, hamarosan elkészül a portál és lesz applikáció is.

– A Mozgástér tematikus workshop sorozata elindult, amelynek keretein belül az előttünk álló másfél évben kéthetes ciklusokban bemutatunk több mint 1000 egészségmegőrző mozgásformát, sportot, mozgásprogramot. Egy komplex csomagot szeretnénk átadni mindenkinek, aki követi a tevékenységünket, és elfogadja a részvételt egy-egy kihíváson – mondta a mozgalom ötletgazdája, Dechert Áron mozgásszervező sportszakember, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportegyesületének (EMMI SE) titkára, a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetségének elnöke, a Magyar Sportmenedzsment Társaság alelnöke, a Magyar Szabadidősport Szövetség és a Fogyatékosok Országos Diák, Verseny-, és Szabadidősport Szövetség elnökségi tagja. Hozzátette, az aktuális mozgásformáról vagy sportágról szakirodalmat is kaphatnak az érdeklődők, sőt helyszíneket és szakembereket is ajánlanak, hogy hol, milyen feltételekkel lehet űzni az adott mozgásformát.

Fontos, hogy mindenki a megfelelő szintet és mozgásformát válassza induláskor, hiszen a fokozatosság itt sem mellőzhető. Ebben segítséget nyújt, hogy a résztvevők minden mozgásformáról részletes, egészségügyi információkat kaphatnak, a Mozgaster.hu oldalra feltöltött interjúk és beszélgetések keretében házi orvosokkal, gyógytornászokkal, masszőrökkel, szakorvosokkal.

Szekeres Pál miniszteri biztos (EMMI), az EMMI SE elnöke, olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok vívó a mozgalom indulása kapcsán azt hangsúlyozta, hogy nagy szükség van egy integráló rendszerre a hazai szabadidősport szférában. Egy olyan rendszerre, amely nemcsak összegyűjti az egészségmegőrző mozgástevékenységek hátteréül szolgáló szereplőket, hanem folyamatos tudásátadás és motiválás mellett képes megszólítani azon mozgásszegény életmódot folytató embereket, akik eddig nem ismerték fel, hogy az egészségük érdekében nincs más választásuk, minthogy rendszeresen mozogjanak. Hangsúlyozta, hogy javítani kell a magyar elhízási statisztikán, amely szerint a magyar lakosság több mint 50%-a soha nem sportol és mozog. Sokan küzdenek olyan betegségekkel, akár már gyermekkorban, amely megelőzhető vagy enyhíthető lenne a mozgással, illetve amelynél a gyógyulás egyik feltétele a rendszeres mozgás. Ezért is vonnák be a kezdeményezők a háziorvosokat is az új lehetőség ismertségének terjesztésébe.

A mozgáshoz szükséges sporteszközök – a sporttevékenység során a testi épséget közvetlenül védő kiegészítő eszközök is, mint kar-, könyök-, térd- és fejvédő – vásárlása elszámolható az egészségpénztári egyenleg terhére, ha a vásárlásról szóló számlát eljuttatja hozzánk (1022 Budapest, Bimbó út 18.). A számlán fel kell tüntetni vevőként a Patika Egészségpénztárat (címe: 1022 Budapest, Bimbó út 18., adószáma: 18238949), valamint a pénztártag nevét és a 16 jegyű kártyaszámát. Igaz, a szolgáltatás adóköteles, viszont az egyéni befizetések után járó 20%-os szja-visszatérítés ellensúlyozza a jövőre keletkező 15%-os fizetési kötelezettséget.

Borítókép: unsplash.com

<< VISSZA