Patika Egészségpénztár
Hír
Tovább csökkent a szociális hozzájárulási adó! (2020.07.02.)

A Gazdaságvédelmi intézkedéscsomag részeként hozott szocho csökkentés hatására mérséklődött a kiegészítő önsegélyező szolgáltatásra nyújtott célzott támogatás adója! Július 1-től már csak 26,535%-ot kell fizetni a felhasznált összeg 87%-a után.

A kiegészítő önsegélyező szolgáltatásra nyújtott célzott támogatást a munkáltató adómentesen biztosíthatja minden egészségpénztár-tag munkavállalójának. Az egyéb jövedelemnek minősülő juttatást az Szja tv. 2019. január 1-jétől hatályos 46. § (2) bekezdés d) pont db) alpontja értelmében nem terheli adóelőleg, a jövedelem után a személyi jövedelemadót a magánszemélynek kell megfizetnie.Mivel a pénztár a célzott szolgáltatásként nyújtott kiegészítő önsegélyező szolgáltatás esetén nem minősül kifizetőnek, az igénybe vett támogatást terheli a július 1-től 2%-kal, 15,5%-ra csökkentett szociális hozzájárulási adó is.

A magánszemélynek az Szja tv. 28. §-a szerint a felhasznált összeg után kell az adót megfizetnie: a közteher az eddigi 27,625%-ról 26,535%-ra csökken.

Adófizetés jövőre

Az egyéb jövedelemként adókötelestámogatás adóterhét az éves személyijövedelemadó-bevallás benyújtására nyitva álló határidőig – azaz az idén igénybe vett támogatásra eső adót 2021. május 20-ig – kell megfizetni. Az adó megállapítására szolgáló összeget a pénztár által minden év januárjában küldött adóigazolás tartalmazza. Az adóteher ugyan év közben változott, de mivel éves elszámolás alá esik, a 2020 első félévében igénybe vett támogatás után is kevesebb adót kell fizetni. 

Milyen juttatásokat érint a változás?

Az Öpt. 50/B. §-a alapján a pénztár által nyújtható kiegészítő önsegélyező szolgáltatások közé tartoznak többek között

  • a gyermekszületéshez kapcsolódó ellátások,
  • a tanévkezdési támogatás,
  • a lakáshitel törlesztés támogatása,
  • az otthoni gondozás, idősgondozás támogatása.

Hogyan változnak az egyéb jövedelmek adóterhei?

  • A munkabér munkáltatói és munkavállalói terhei adókedvezmények nélkül az eddigi 78,95%-ról 75,94%-ra csökken.
  • A SZÉP kártya közterhe 15% december 31-ig. 
  • A munkáltató által adott egészségpénztári célzott támogatás adója 38,35%-ról 35,99%-ra csökken.

A béren felüli juttatások esetében az adócsökkentés abban az esetben mindenképp növeli a munkavállalónak járó juttatást, ha az év elején a munkáltató bruttó cafeteriakeretet állapított meg és a munkavállaló nem adómentesen adható elemeket választott ennek keretében. Sok munkáltató a nyári irodanyitással párhuzamosan a cafeterianyilatkoztatást is napirendre tűzi júliusban.

Borítókép: pexels.com

<< VISSZA