Patika Egészségpénztár
Hír
Jön a Bivaly éve (2021.01.04)

2021. február 11-én belépünk a Fehér Fém Bivaly évébe a kínai horoszkóp szerint. Ez a felelősségvállalás, a kemény munka, a szervezettség, a kitartás, az elszántság és az érdemek éve, amely az egészség szempontjából is kedvező lehet a kínai tradíció szerint.

A bivaly évéhez hagyományosan sikert, békét és harmóniát társítanak. Legutóbb 2009 telt a bivaly jegyében, amikor a világ és Magyarország is a 2008-as válságból való kilábaláson dolgozott. A GKI akkori elemzése szerint a lakosság várakozásai már májusban javultak, nyár elején pedig lassan javult a hangulat a nemzetközi piacokon, a válság kitörése után tapasztalt pánik eltűnőben volt. 2009 októbere után megkezdődött a kilábalás a magyar gazdaságban is, habár a javulás döcögve és közel sem egyenletesen haladt.

Virovácz Péter, az ING szenior közgazdásza szerint amióta szerte a világon megindult az oltóanyagok jóváhagyása, sőt néhány országban 2020 decemberének legvégén elkezdődött az oltási program, egyre több szó esik arról, hogy lassan túl vagyunk a válságon. A 2020. novemberben és decemberben bejelentett friss lezárások és korlátozó intézkedések okozta letargiát lassan felváltotta év végén a vakcinaoptimizmus. A bizalmi indikátorok alakulása is azt tükrözi, hogy a jövőbe vetett hit erősödik. A decemberi beszerzési menedzser indexek meglepő emelkedést mutattak. Nemcsak a feldolgozóipar, de a korlátozásokkal sújtott szolgáltatószektor esetében is – írja a közgazdász a G7.hu-n megjelent cikkében

Több elemző is párhuzamba állítja a koronavírus-járvány okozta válságot a 2008-as gazdasági visszaeséssel. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) viszont úgy látja, egészen másképp reagált a gazdaság az előző és a mostani krízisre, 2021–2023-ban pedig várhatóan sokkal gyorsabb lesz a kilábalás – hangzott el decemberben, a jegybank Inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón. Ugyanakkor az MNB előrejelzéseinek sarkalatos pontja, hogy a koronavírus elleni oltás idén a második és a harmadik negyedév környékén eljusson a lakossághoz. Ennek hiánya módosíthat az ország helyzetén és az alábbi számokon (forrás: MNB sajtótájékoztató / Balatoni András igazgató előadása):

Munkanélküliség: 2021 elejéig emelkedni fog, utána az év közepétől kezdődhet meg a foglalkoztatás növekedése. A következő három évben 4–4,4% körüli munkanélküliségi rátával számol a jegybank.

Bérnövekedés: 2020–2023-ban 7–7,5%-ra lassul.

Hitelpiac: 5–10% között bővülhet a következő években.

Infláció: a második negyedévben átmeneti megugrás várható, amúgy 3% körül marad.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA