Patika Egészségpénztár
Hír
Mire számít a Pénztár 2021-ben? (2021.01.04)

2021-ben a pénztárak egészségfinanszírozásban betöltött szerepe erősödhet párhuzamosan a magánegészségügyi szolgáltatások térnyerésével, és a pandémia hatására erősödő egészségtudatossággal és öngondoskodási hajlandósággal. Ez fontos változás a hálapénz jellemezte egészségügyhöz képest.

A több mint húsz éves múlt, a kialakult infrastruktúra és az intézményrendszert képviselő – az elmúlt években zajló konszolidációt követően – megerősödött piaci szereplők predesztinálják a szektort arra, hogy hangsúlyos szerepet töltsön be a hazai egészségfinanszírozásban. Szintén erős érv a pénztárak mellett a széles szolgáltatási portfolió, valamint, hogy az egyéni befizetések után járó személyi jövedelemadó-visszatérítés mértéke kiszámítható módon, 2011. óta 20%.

Mindezek fényében az egyéni befizetések további növekedésére és a munkáltatói célzott támogatások bővülésére számítunk ebben az évben. Mivel a célzott támogatás nem fedezi az elvárt egyéni tagdíjat, a magán befizetésekben is növekedést vár a Pénztár, amit a működési díj idei csökkentésével is szeretne ösztönözni (lásd Új év, új stratégia! Kevesebb működési költséget vonunk tagjainktól című cikkünket).    

De bizonytalansági tényezők is bőven akadnak! A jövő évi stratégia kidolgozása kapcsán sorra vettük a tényezőket, amelyek alakulása alapvetően befolyásolja a Patika-csoport előtt álló év sikerességét. Ezek közül akár egyetlen egy kedvező vagy kedvezőtlen irányba billenése megváltoztathatja a szektor szereplőinek teljesítményét.

Pandémia

  • Kérdés, a koronavírus-járvány mennyire merítette ki a családok kasszáját, jut-e pénz a minden rekordot megdöntő munkanélküliség mellett az egészségre. Előfordulhat, hogy a romló munkanélküliségi adatok a lakosságot a mindennapi kiadásokra való takarékoskodásra ösztönzik, a munkaadókat pedig eltolják a fekete foglalkoztatás irányába.
  • A COVID-19 hatással van a mindennapi életünkre. Ha általánosságban nő a félelem a betegségektől, és elterjed a telemedicina, mint új típusú szolgáltatás, a pénztárak szerepe nő az egészségfinanszírozásban. A COVID-19 következményei kiszámíthatatlanok, mindazonáltal valószínűsíthető, hogy a fizetőképes kereslet megléte esetén nőni fog az egészségpénztári szolgáltatások iránti igény, ami a pénztári bevételek növekedését hozhatja.

Árverseny

  • Felismerik-e a családok a Pénztár költségelőnyét a versenytársakkal szemben és kihasználják-e a szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket a család egészségügyi kiadásainak tervezéséhez.

Kormányzati intézkedések

  • A NAV által előírt, 2021 januárjától startoló kötelező azonnali fizetés lehetősége (akár bankkártyával, akár bankszámlával, akár pénzforgalmi szolgáltatón keresztül) mennyire fehéríti ki a magán egészségügy jelenleg szürke zónáját, a számlát nem adó magánpraxisokat. Amennyiben tisztulást hoz az intézkedés, akkor a jelenleg szürke zónába tartozó költések egy része megjelenhet önkéntes egészségpénztári költésként.
  • Az orvosi béremelés körüli események (magánpraxis művelhetősége, az állami ellátórendszer kapacitáshiánya) is befolyással lehet a pénztári szolgáltatások volumenére.
  • Hogyan alakulnak a reálbérek, mekkora lesz az infláció. Ez is hozzájárul az egyének megtakarítási hajlandóságához.

Borítókép: freepik.com, pixabay.com

<< VISSZA