Patika Egészségpénztár
Hír
Aki egészséges, tovább él. De miből? (2021.04.05)

Úgy tűnik, megéri nyugdíjpénztárban takarékoskodni idős korunkra, legalábbis ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett önkéntes nyugdíjpénztári hozamadatokból. A kasszák 4,13%-os nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszú távú, infláció feletti reálhozama 2-4% között alakul.

A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. Még a második vírushullám is visszaesést okozott (bár a korábbinál enyhébbet) a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak eszerint 4,13% – záró vagyonnal súlyozott – átlagos nettó hozamot értek el. Az inflációs hatást (2,7%) figyelembe véve ez nettó 1,39% reálhozamnak felel meg, tehát a pandémiás helyzet ellenére is sikerült szektorszinten infláció feletti hozamteljesítményt elérni.

A koronavírus megjelenése pénzügyi és gazdasági válságot okozott világszerte, aminek tovagyűrűző hatása hamar megjelent az önkéntes- és magánnyugdíjszektor befektetési eredményében is. Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2020. I. negyedévében (két portfólió kivételével) negatív hozamteljesítményt értek el. A hirtelen sokk okozta gyenge hozamteljesítményekre azonban már a következő negyedévben pozitív hatással volt, hogy növekedési pályára álltak a nemzetközi és a hazai tőkepiacok. Ennek eredményeként a II. negyedévben valamennyi pénztári portfólió esetében pozitív nettó hozamról számolhattak be a pénztárak.

A koronavírus második hulláma, amely 2020 III. negyedévében érte el hazánkat, ismételten rontotta a hozamteljesítményeket. E visszaesés viszont korántsem volt olyan jelentős, mint az első hullám idején: az egyes pénztári portfóliók nettó hozamai egy-két kivételtől eltekintve -2–2% között alakultak. Végül az utolsó negyedévben egy robbanásszerű hajrát követően szintén valamennyi pénztári portfólió pozitívban zárt.

Az alapvetően hosszú távú megtakarítást ösztönző önkéntes nyugdíjpénztári szektor 10 éves és 15 éves (záró vagyonnal súlyozott) nettó hozama 6,23%, illetve 5,91% volt tavaly. Ezek 3,87%, illetve 2,49% reálhozamot jelentenek a tagok számára.

A Patika-csoporthoz tartozó nyugdíjpénztárak, a Tradíció és a Tempo Nyugdíjpénztár is jól zárta végül a tavalyi évet, habár a koronavírus első két hulláma a szektor többi szereplőjéhez hasonlóan a két kisebb nyugdíjkasszát is érzékenyen érintette. 2020 negyedik negyedévében azonban sikerült kihasználni a kedvezőbb hozamkörnyezetet, így a negyedik negyedévben 3,35%, illetve 2,64% hozamot realizáltak a pénztáraink.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA